Idé til filmmanus, løselig inspirert av "Joker".

Tom er mellomleder på en gjenvinningsstasjon i Bergen. Tom er lidenskapelig opptatt av gjenvinning, men blir stadig mer desillusjonert og bitter. Tom er i stadige konfrontasjoner med kunder som ikke respekterer spillereglene.
En lørdag i oktober er Tom i et svart humør. Tom skjeller ut en kvinne som kaster isopor i plastavfallet og en mann som ikke forstår forskjellen mellom trykkimpregnert trevirke og ordinært trevirke. Det hele kulminerer da en snobb fra Hjellestad, som en ren provokasjon, kaster
batterier i restavfallet. Tom dytter mannen ned i containeren.

Tom blir degradert og plasseres på avdeling for farlig avfall. Tom er rasende.

En kveld Tom jobber overtid er det et forferdelig uvær i Bergen. Lynet slår ned, akkurat når Tom sorterer kjemikalier. Eksplosjonen
kan høres helt til Salhus. Tom blir liggende ukesvis på intensiven, men overlever mirakuløst. Men noe er forandret. Tom føler seg sterkere. Uovervinnelig. Tom vil ha hevn. Han sier opp jobben og går under jorden.

Det nærmer seg jul i Bergen. Torgalmenningen er pyntet til fest.
En natt, mens byen sover, plasseres tre store containere på en stor scene på Festplassen. "Restavfall", "Jern og metall", "Tekstiler". Morgentrøtte Bergenserne våkner opp og forstår ingenting. Plutselig blafrer det fra storskjermen. Ansiktet til Tom fyller bildet. Galskapen
lyser fra øynene. Plutselig heises en barnevogn opp på scenen. Tom forklarer at han har plassert en bombe i de underjordiske grottene under Festplassen. Bomben er festet med ledninger til de tre containerne. Tom forklarer at bergenserne har 5 minutter på å gjenvinne barnevognen.
Og den skal gjenvinnes til perfeksjon. Med mindre containerne har eksakt riktig vekt når klokken stanser sprenges byen tilbake til Steinalderen. En ondskapsfull latter fyller luften. Storskjermen går i svart, klokken begynner å tikke.

Det oppstår full panikk. Bergen har ikke
tradisjon for krisehåndtering. Noen prøver å ta kommandoen og argumenterer for at barnevognen primært er metall. Andre mener den skal i restavfall siden den består av flere ulike komponenter. Klokken tikker. Bergenserne krangler. Stemningen er amper. Da går Kent (14) på scenen.
Kent har en idé. Det er 1:20 igjen på klokka. Kent har en Sveitsisk lommekniv. Han flerrer av trekket, vognposen polstringen og hiver det i "Tekstiler". Han skjærer av dekkene og kaster dem i "Restavfall". Resten av skjelettet går i "Jern og metall". Klokken stopper opp.
Ingenting skjer. Byen er reddet. Bomben desarmeres av bombeekspertene. På bomben står det en beskjed: "GJENVINN, FOR HELVETE". Politiet klarer aldri spore opp Tom. Han er som sporløst forsvunnet. Men kan Bergen føle seg trygge igjen? Den som lever får se.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Tage Birkeland

Tage Birkeland Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @TageBirkeland

25 Mar
Mitt siste filmmanus er en dagsaktuell påskefortelling:

Det nærmer seg påsken 2020 og Geilo er en bygd preget av splittelse og uro. På grunn av hytteforbudet sliter det lokale næringslivet og ordfører Tore er under sterkt press. Parallelt er hytteeiere over det ganske land
rasende. Heimevernet er satt inn for å slå ned ethvert forsøk på opprør.

I Bergen sitter Johan, leder for Norges Hytteforbund, og kjenner på stor frustrasjon. Johan er enslig og har vært i isolasjon i tre uker. Håret er langt og skjegget er uflidd. Hyppige Skype-møter med sine
forbundsfeller og hissige leserinnlegg er eneste lyspunkt i tilværelsen. En morgen våkner Johan med en slags indre harmoni. Han vet hva han er ment å gjøre.

Johan kontakter medlemmene av hytteforbundet som har hytte på Geilo. Totalt 12 stykker. De avtaler å møtes på en
Read 15 tweets
28 Feb
Mitt siste filmmanus er et krimdrama som tar opp viktige problemstillinger fra vår samtid.

Pål er drapsetterforsker på Grønland politistasjon. En 100 prosent funksjonell politimann med nydelige barn og vakker kone. Ingen alkoholproblemer. Pål er ikke kontroversiell på noe vis.
Følger spillereglene, men er ikke for firkantet. Pragmatisk, sympatisk, lett å like. Her skiller filmen seg fra alle andre politifilmer som er laget.

En fredag kveld blir Pål tilkalt. Klara Olsen (52) er funnet drept i en leilighet på Stovner. Merkelig nok er damen rullet inn i
stueteppet.

Noen uker senere finner naboer liket av Sverre Holm (47) i en leilighet på Skøyen. Holm er tullet inn i et ullteppe.

Pål innser at han jakter på en seriemorder.

Pål jobber hardt (dog innenfor arbeidsmiljølovens grenser) for å finne en kobling mellom drapene.
Read 11 tweets
30 Jan
Mitt siste filmmanus handler om vennskap, kjærlighet, svik, stolthet – og skatt.

Per og Otto, begge 55 år gamle, er radarparet på skattekontoret. Per er seniorskattejurist. En kompromissløs, litt støvete mann med et begrenset følelsesregister. Otto er skattejurist, en snill,
litt enkel sjel, som lar seg herse med av den mer dominerende Per.

Begge har jobbet i Skatteetaten hele arbeidslivet, mangler kunnskap om det praktiske liv, og har tilnærmet ingen erfaring med det motsatte kjønn. Per og Otto tilbringer feriene sammen, da gjerne på bussturer
til inn- og utland.

En vakker dag begynner ligningsrevisoren Aud på skattekontoret, en frodig dame som skaper liv og røre rundt seg. For Otto er det kjærlighet ved første blikk. Merkelig nok lar Aud seg sjarmere av de noe keitete tilnærmelsene. Etter kort tid er de kjærester.
Read 15 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!