Дистопијски романи су сав бес данашњег времена. Ево занимљивог цитата једног од најбољих аутора тог жанра, Џорџа Орвела из 1944. године ⬇️⬇️⬇️ (1/9)
”Функција краља у промовисању стабилности и деловању попут неке врсте ослонца у недемократском друштву је, наравно, очигледна. Али он такође има, или може да има, функцију да делује као отпусни вентил за опасне емоције. ⬇️ (2/9)
Француски новинар ми је једном рекао да је монархија једна од ствари која је спасила Британију од фашизма. Оно што је желео да каже је да људи данас, по свој прилици, не могу да живе без бубњева, застава и родољубивих парада...⬇️ (3/9)
и да је боље да своје обожавање вођа вежу за неку личност која нема стварну моћ. У диктатури моћ и слава припадају истој особи. У Енглеској права моћ припада неприкосновеним мушкарцима са полуцилиндрима: створењима попут воштаних фигура која се возе позлаћеним кочијама...⬇️ (4/9)
иза војника челичних плоча на грудима. Сасвим је вероватно да, док постоји оваква подела моћи, Хитлер или Стаљин не могу да доћу на власт. У целини, европске државе које су најуспешније избегавале фашизам биле су уставне монархије.⬇️ (5/9)
Делује да ће Краљевска породица бити успостављена за дуго и прихваћена здраво за готово, да ће разумети свој положај и да неће произвести јаке личности са политичким амбицијама. То је испуњено у Британији, Бенелуксу и Скандинавији, али не и у, рецимо, Шпанији или Румунији.⬇️(6/9)
Ако на ове чињенице укажете просечном левичару, он се веома наљути, али само зато што није испитао природу сопствених осећања према Стаљину. ⬇️ (7/9)
Не браним институцију монархије у апсолутном смислу, али сматрам да у добу попут нашег то може да има лековито дејство, а са сигурношћу наноси много мање штете од постојања наше, такозване, аристократије. ⬇️ (8/9)
Често сам заступао став да би лабуристичка влада, тј. она озбиљних намера, укинула титуле задржавајући Краљевску породицу.”⏹️⏹️⏹️ (9/9)

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Филип Карађорђевић

Филип Карађорђевић Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!