I annan tråd pågår diskussion om huruvida kommunala skolor har ett kostnadsdrivande ansvar för elevtalsförändringar som inte friskolor har. Jag har gjort en tabell över hur antalet niondeklassare förändrats på den friskola jag jobbade på i många år och på närmaste kommunala skola
Det här är bara ett exempel och ett exempel bevisar såklart ingenting men det funkar för att förklara argumenten bakom att den kommunala skolan är klurigare att organisera och varför kommunen därför borde få högre skolpeng.
Antalet niondeklassare i den kommunala skolan har pendlat mellan 118 som lägst och 192 som högst. Antalet niondeklassare i den fristående skolan har pendlat mellan 23 som lägst och 27 som högst. 23 var ett år då två elever slutade under så 9. 27 var ett år då extra elev togs in.
Min skola hade alltid kö till högstadiet. Det var aldrig några som helst problem att fylla sjuan men när elever slutade i nian kunde det bli någon elev färre än målet som först var 25 elever men sedan efter "effektiviseringar" 26 elever.
En friskola kan tacka nej till att ta in fler elever än vad det finns elever i kö. Det kan inte den kommunala skolan. Den kommunala skolan måste alltid se till att en elev som vill gå i kommunal skola får en plats.
Den kommunala organisationen måste klara elevtoppar vilket kostar pengar när antalet elever inte är i topp. Lokalerna står där de står. Friskolor som inte väljer att ta in så många elever som möjligt utan istället ha en kö har inte det problemet.
För populära skolor som IES är risken närmare noll. De kan sitta med sina 32-elevklasser och hoppas att den kommunala skolan drabbas av stora elevtalsförändringar eftersom det innebär stor chans att kommunens skolors grundpeng per elev ökar vilket kommer IES till del.
Nej, ett exempel ger ingen fullständig sanning men ja, det rimliga vore att det här ansvaret som kommuner har också avspeglar sig på grundpengen.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Min son ska söka till gymnasiet i Göteborg till våren. Det kommer hem reklam från olika skolor hela tiden. Man kan tro att det är olika ägare som skickar men de flesta skolorna ägs av AcadeMedia. Nu köper de även Donner. Kapitalister strävar efter monopol. avanza.se/placera/pressm…
Den här naiva tron att om man bara låter marknaden verka fritt kommer en bred fauna av huvudmän att driva skola och elever kunna välja mellan dem. Kapitalism funkar inte så. Det startas företag som köps upp eller går i konken (inte så vanligt i skolans värld pga för hög skolpeng)
Det här brukar kallas att marknaden "konsolideras". Ägarna till företagen/skolorna som köps upp får en fin försäljningspremie och de nya ägarna får stordriftsfördelar. Men eftersom inte priset pressas ner på just skolmarknaden ökar bara vinsten istället.
Nästa vecka tar kommunledningen i Partille beslut att IES ska få bra deal på tomt. Innan sommaren stod det klart att Lerum är på samma linje. Vi vet redan att Härryda bestämt sig. De startar i Kungsbacka nästa läsår. Jag förutspådde detta för ett år sedan.
Det här är Göteborgsregionens kommuner. Det finns snart tre IES-skolor i Göteborgs stad. En ligger precis på gränsen till Mölndal. Kungälv lär vara nästa offer. Ale? Ja, kanske.
I Stockholmsområdet är de på väg in i Värmdö, Ekerö, Sigtuna, Norrtälje, Upplands Väsby, Vallentuna och med en tredje skola i Huddinge.
Ska köra några kul klipp från amerikanska versionen av "The office" för att problematisera individuell lön för lärare, som många tycks tro är någon slags naturlag.
1. Dwight konstaterar att USA inte är kommunist-Sverige.
2. Cheferna Michael och Jim får reda på av företagets VD att lönepotten inte ens räcker till att kompensera för inflation.
3. De funderar över hur de ska fördela det minimala löneutrymmet så att några ändå får hyfsad ökning. Jim föreslår prestationsbaserad ökning. Michael förstår ingenting. "Betygsätta alla individuellt"?
Att skolhuvudmän prioriterar fysiska möten framför lärares hälsa är väl inte så förvånande givet hur lite de brukar bry sig annars men att möten är viktigare än att stoppa den allmänna smittspridningen är mer uppseendeväckande.
Att det är viktigare att lärare befinner sig på skolan alla sina ordinarie arbetstimmar än att minska trycket på sjukhusen borde vara ett kontroversiellt ställningstagande.
Eller med andra ord: huvudmännens misstro mot lärare är så stor att de medvetet utsätter undersköterskor, sjuksköterskor och läkare för ökad arbetsbelastning i en nationell krissituation.
Ett konsortium lett av Heinrich Von Portatius, bestående av tunga utländska investerare, vill köpa alla aktier i Internationella Engelska Skolan. De är beredda att betala 5 % mer än vad aktien är värderad till. De vill det pga DEN ORÄTTVISA SKOLPENGEN. dagensjuridik.se/nyheter/budet-…
De vet att IES växer så att det knakar. De vet att samma grundpeng trots att kommunen har ett mer omfattande ansvar skapar goda möjligheter till vinst. De vet att ett mindre resurskrävande elevunderlag ökar vinsten ytterligare. De vet att elevtapp hos kommuner ökar vinst ännu mer
De vet att Friskolornas Riksförbund, Svenskt Näringsliv och Almega har massort av pengar att opinionsbilda för. De vet att motståndarna till IES och andra koncerners mord på den svenska modellen har väldigt lite pengar att opinionsbilda för.
Att detta skett under Socialdemokraternas och Miljöpartiets tid vid makten är en sådan skam. Notera att det har fortgått trots att många uppmärksammat regeringen på utvecklingen. Regeringen har MEDVETET försämrat för sjuka. arbetet.se/2020/11/02/all…
Nästan på dagen fyra år sedan jag skrev det här gästinlägget på Solrosupprorets blogg. Själv har jag haft en otrolig tur som haft fru som jobbat och möjliggjort att betala egen sjukskrivning på deltid samt hittat extremt otippad sidoverksamhet (Balans).
Andra har inte samma tur utan måste lita på det sjukförsäkringssystem som sviker dem. Det regeringen gjort är oförlåtligt. När jag hör Strandhälls, Shekarabis eller Magdalena Anderssons namn kommer jag alltid att förknippa dem med medvetet krossade människoliv.