Ίσως το καλύτερο νέο της χρονιάς ήρθε σήμερα:
η Pfizer ανακοίνωσε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της υπολογίζεται στο 90%. Τι σημαίνει αυτό; Τι δεδομένα υπάρχουν; Τι μένει από εδώ και πέρα;
Ώρα για superThread 🧵👇
1/
Κατ’ αρχήν τι έγινε στην μελέτη της Pfizer και ανακοίνωσαν αυτό το νέο σήμερα;
Για να δούμε τι βρήκαν, μια σύντομη εισαγωγή στο τι έκαναν:
Στην κλινική μελέτη Φάσης 3 του εμβολίου της Pfizer (BNT162b2), συμμετείχαν 43,538 εθελοντές...
2/
..από τους οποίους οι 38,955 πήραν και τις 2 δόσεις του εμβολίου (21 ημέρες διαφορά), ενώ οι υπόλοιποι πήραν εικονικό εμβόλιο (placebo).
H μελέτη προϋποθέτει ότι όλοι αυτοί οι εθελοντές συνέχιζαν τη ζωή τους κανονικά και ελέγχονταν συχνά για COVID19.
3/
Η σύγκριση που ενδιαφέρει είναι πόσοι άνθρωποι που πήραν το placebo θα μολυνθούν σε μια συγκεκριμένη περίοδο, σε σύγκριση με αυτούς που πήραν το εμβόλιο. Προσέξτε όμως πιο είναι το πρόβλημα:
4/
Υπάρχουν παράγοντες που μπορεί να αποτρέψουν την μόλυνση ενός εθελοντή χωρίς να έχει σχέση το εμβόλιο (ή το placebo). Πχ αν ένας εθελοντής απομονωθεί στο σπίτι του, ή αν προσέχει ιδιαίτερα πολύ, τότε δε θα κολλήσει. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι προστατεύτηκε από αυτό που πήρε!
5/
Άρα επειδή υπάρχουν πολλοί εξωτερικοί παράγοντες που μπορούν να μειώσουν την μολυσματικότητα, οι μελέτες αυτές δε συγκρίνουν πόσοι θα μολυνθούν σε κάθε γκρουπ.
Αντ’αυτού, αυτό που κάνουν είναι το εξής:
6/
ανεξάρτητα από γκρουπ, όταν οι συνολικές μολύνσεις των εθελοντών φτάσουν ένα συγκεκριμένο αριθμό, τότε βλέπουν τους φακέλους των εθελοντών και μετράνε πόσους από αυτούς πήραν το εμβόλιο και πόσοι το placebo.
7/
O αριθμός αυτός συμφωνείται από πριν με βάση τεκμήρια στατιστικής ανάλυσης που συνυπολογίζουν, τον αριθμό αναπαραγωγής του ιού (R0), τη μολυσματικότητα του ιού κτλ.
8/
Αυτός ο αριθμός για την Pfizer είναι οι 164 μολύνσεις. Ο κανονισμός επιτρέπει στην εταιρεία να μπορεί να κάνει ενδιάμεση ανάλυση δεδομένων όταν φτάσει τουλάχιστον στο μισό (82). H Pfizer έφτασε τις 94 μολύνσεις στη μελέτη της και αυτό της επέτρεψε να δει τα ενδιάμεσα δεδομένα!
9/
Αν και δεν έχουμε δημοσιευμένα επιστημονικά δεδομένα ακόμη, η Pfizer λέει ότι «το εμβόλιο προστάτεψε από την μόλυνση σε ποσοστό 90%». Αυτό σημαίνει ότι από τις 94 μολύνσεις οι 85 προήλθαν από εθελοντές που πήραν placebo και οι υπόλοιπες 9 από εθελοντές που πήραν το εμβόλιο.
10/
Η Pfizer ανέφερε ότι η μέτρηση αυτή ήρθε 7 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου στους εθελοντές που το πήραν. Επομένως, το δεδομένο που έχουμε τώρα είναι ότι οι δύο δόσεις του εμβολίου προστατεύουν κατά 90% από τον νέο κορωνοϊό μετά από 28 ημέρες από την πρώτη δόση.
11/
Επίσης η εταιρεία ανέφερε ότι οι εθελοντές δεν έδειξαν κανένα σημαντικό σύμπτωμα ή κάποιο άλλο ανησυχητικό συμβάν, εκτός από τις αναμενόμενες παροδικές παρενέργειες (πυρετός, πόνος στο σημείο εμβολιασμού, κόπωση).
12/
Η μελέτη δεν τελείωσε ακόμη, συνεχίζεται μέχρι να ολοκληρωθούν οι 164 μολύνσεις με το πρωτόκολλο. Υπάρχουν πολλά ακόμη ερωτήματα που ενδιαφέρουν.
Για παράδειγμα:
13/
Πόσο μπορεί να διαρκέσει αυτή η προστασία; Mπορεί το εμβόλιο, ακόμη και σε αυτούς που μολυνθούν ενώ το έχουν κάνει, να αποτρέψει τη σοβαρή νόσο; Μπορεί να προστατέψει από επαναμόλυνση αυτούς που περάσανε ήδη COVID19; Μειώνει το ποσοστό των μολυσματικών ασυμπτωματικών;
14/
Όλα αυτά θα απαντηθούν σε βάθος χρόνου και πιθανώς κάποια με το πέρας αυτής της μελέτης.
BTW, το πρωτόκολλο θα το βρείτε εδώ:
pfizer.com/science/corona…
15/
Υπάρχει πιθανότητα να μειωθεί το ποσοστό αυτό της αποτελεσματικότητας, όταν λήξει η μελέτη και έχουμε όλα τα δεδομένα;
Πιθανώς. Αλλά η όποια μείωσή του (ή αύξηση;) δεν αναμένεται να είναι δραματική. θα έχει περισσότερη αποτελεσματικότητα από το εμβόλιο της γρίπης (65-70%).
16/
Κάτι ακόμη που ενδιαφέρει, πριν βγει στην αγορά το εμβόλιο αυτό, είναι η ασφάλειά του. Η Pfizer θα δώσει δεδομένα ασφάλειας 2 μηνών στον FDA στα τέλη Νοεμβρίου, κάτι απαραίτητο για έγκριση. Βεβαίως, η μελέτη της ασφάλειας του θα συνεχίσει και μετά το τέλος της μελέτης αυτής.
17/
Αυτά τα θετικά ενδιάμεσα αποτελέσματα δίνουν τη δυνατότητα στην Pfizer να κάνει αίτηση για Έγκριση Επείγουσας Χρήσης (Emergency Use Authorisation) στον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA) - αρχές Δεκ; - για να διανέμει τα εμβόλια για γενική χρήση από τον πληθυσμό των ΗΠΑ.
18/
Πότε θα μας έρθει το εμβόλιο εδώ;
Ακόμη δε γνωρίζουμε. Το σίγουρο είναι ότι αφού πάρει έκτακτη έγκριση από FDA θα πρέπει η Pfizer να καταθέσει αίτημα και στον Ευρωπαϊκό οργανισμό (EMA). Ελπίζουμε αμέσως μετά την έγκριση του FDA (μέσα-τέλη Δεκ;).
19/
Υπενθυμίζω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συμφωνία για 400εκ δόσεις συνολικά. Η Pfizer είπε ότι θα παράγει 50εκ δόσεις εντός του 2020 και έχει σχεδιασμό για 1.3δις δόσεις στο 2021. Επομένως η αρχική μας εκτίμηση για διανομή στην ΕΕ τον Φεβ-Μαρ, δεν απέχει πολύ από την αλήθεια.
20/
Κλείνοντας θέλω να αναφέρω 2 σημεία:
1⃣ Το εμβόλιο της Pfizer είναι μοναδικό στο είδος του. Χρησιμοποιεί μια πρωτοποριακή μέθοδο. Βασίζεται σε τεχνολογία mRNA, δηλαδή περιέχει το γενετικό υλικό που παράγει την πρωτεϊνη της κορώνης του κορωνοϊού (spike protein).
21/
Το γενετικό αυτό υλικό απορροφάται από κάποια κύτταρα μας τα οποία παράγουν την πρωτεϊνη του ιού, την οποία αναγνωρίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και οδηγείται στο να παράγει εξειδικευμένα αντισώματα κατά της πρωτεϊνης αυτής και άρα κατά του ιού.

22/
2⃣ Το δεύτερο σημείο έχει να κάνει με εμάς. Τα καλά νέα του εμβολίου δεν σημαίνει ότι χαλαρώνουμε, ότι σταματάμε την προστασία μας, ότι δεν μας νοιάζει. Ίσα-ίσα! Μας δίνει δύναμη και διάθεση και καλή ψυχολογία να δούμε το τέλος του τούνελ. ΤΩΡΑ θέλει υπομονή και επιμονή.
23/
Χρειάζεται να δείξουμε αντοχές. ΤΩΡΑ είναι που πρέπει να προστατευτούμε περισσότερο ο καθένας από εμάς, από μια ενδεχόμενη μόλυνση με άγνωστες συνέπειες για τον εαυτό μας και τους γύρω μας. ΤΩΡΑ που γνωρίζουμε ότι σύντομα θα έχουμε ένα καλό εργαλείο στον πόλεμό μας με τον ιό.
-/

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Nikolas Dietis ᴹᴿᵉˢ ᴾʰᴰ

Nikolas Dietis ᴹᴿᵉˢ ᴾʰᴰ Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @Dietis_Lab_UCY

7 Nov
Ναι, έχουμε δεδομένα για την περίοδο μετάδοσης. Παραθέτω μια πρόσφατη ανασκόπιση πεδίου κάτω.
Επιγραμματικά τα συμπεράσματα:
1/
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/P… Image
Κατ'αρχήν τα τεστ μπορεί να ερχονται θετικά αλλά να μην είσαι μεταδοτικός, επειδή μπορούν να αναγνωρίσουν και θραύσματα του ιού (και όχι ζωντανό ιό) δινοντας αυτο που λέμε "λανθασμένο θετικό".
Οπότε η θετικότητα του τεστ δε σημαίνει αναγκαστικά και μεταδοτικότητα.
2/
Σχετικά με τη μεταδοτικότητα, υπάρχει αρκετή ποικιλομορφία στα δεδομένα απο διάφορες χώρες και η ακριβή αναγνώριση εαν κάποιος είναι μεταδοτικός ή όχι δεν είναι τόσο εύκολο να αποδειχθεί.
Παρ'όλα αυτά..
3/
Read 4 tweets
12 May
Dear @EMA_News, there is a serious flaw in your recent recommendations/review on the compassionate use of Remdesivir, regarding the guidelines for the 5 day duration of treatment vs 10, for patients that are not mechanically ventilated. I describe the issue in this thread. 1/
In your latest News article (11 May) regarding the recommendation of the CHMP committee on the use of remdesivir, you mention "..for patients not requiring mechanical ventilation or ECMO, the treatment course may be shortened from 10 to 5 days".
ema.europa.eu/en/news/ema-re… 2/
The recommendation refers to the EMA rolling review for the remdesivir. Reading the referred review, I found the topic on the last page (p43) in a section entitled "5 days vs 10 days", which I quote in the picture below. 3/
ema.europa.eu/en/documents/o…
Read 11 tweets
12 May
Μπράβο στο @MinHealthCY για τα αντανακλαστικά του να βγάλει σε ΔΤ την χθεσινή ανακοίνωση του Ευρ.Οργαν.Φαρμάκων (EMA) προς ενημέρωση των πολιτών. Παρ'όλα αυτά, το (Ευρωπαϊκό) πρόβλημα παραμένει: δεν έχουμε πρόσβαση στο φάρμακο (ακόμη). Χρειαζόμαστε κινήσεις από την πολιτεία. 1/
Η ανακοίνωση του EMA βάζει τους όρους χρήσης της ρεμντεσιβίρης, του μοναδικού φαρμάκου μέχρι σήμερα που έχει δείξει κάποιο θετικό κλινικό αποτέλεσμα, σε νοσηλευόμενους με #Covid_19: είδος ασθενών, δοσολογία, διάρκεια θεραπείας, δείκτες παρακολούθησης. 2/
Ειδικά για τη διάρκεια της θεραπείας, ο EMA συμπέρανε ότι αντί για 10 ημέρες που είναι η προτεινόμενη από τον FDA, θα επιτρέψει την 5ήμερη για όσους δεν έχουν ανάγκη αναπνευστήρα, και εαν δεν δουν αποτέλεσμα θα μπορούν να το πάρουν ακόμη 5 ημέρες. Αυτό είναι πρόβλημα, διότι.. 3/
Read 6 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!