Stockholms stad inleder samarbete med Foodora för att hjälpa företaget med rekrytering (!) som en del i ett integrationspaket för att få in folk på arbetsmarknaden. I praktiken: välj det gigjobb som erbjuds eller bli av med din ersättning. tidningensyre.se/2020/11-novemb…
Gigekonomin används som en lösning på arbetsmarknadspolitiska problem. Men faktum är att den så kallade gigifieringen sänker standarden på hela arbetsmarknaden. Ett race to the bottom, helt enkelt.
Enligt Stockholms stads egna riktlinjer ska företagen de samarbetar med ha kollektivavtal. På svaret varför de samarbetar med Foodora, vars anställningsformer är långt ifrån kollektivavtalsenliga, verkar det inte framstå som ett problem.
Det är så här man skapar en underklass. Att det uppstår en extremt tydlig rasifiering på arbetsmarknaden verkar inte vara något problem. "Grupper som har svårt att etablera sig på arbetsmarknaden" ska alltså acceptera att jobba för sämre villkor. "Bättre än inget".
Stockholms stad tycker till och med att företagen i integrationspaketen "bidrar till en inkluderande stad". Det är ett "instegsarbete till arbetslösa, särskilt unga" som "är tillgodo för stockholmare". Ett insteg till vad? Ett liv av undermåliga arbetsvillkor?
Den här typen av arbeten fungerar inte som ett steg in på arbetsmarknaden, där man sedan får en heltidsanställning med hög lön. I själva verket cementerar de jobben (gigjobb, "smsjobb", osäkra anställningar etc) den befintliga utsattheten.
Det går också rakt emot den svenska modellen, där tanken är att "golvet" på arbetsmarknaden ska vara högt just för att det gynnar alla. Därför kan aldrig, aldrig sämre villkor vara en lösning på arbetsmarknadsproblem. Nu krävs det organisering för att lyfta golvet - gigjobben.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh