Animated PNG ile ilgili paylaşınca hem farklı öneriler geldi, hem bilmeyenler varmış. Bugün biraz resim formatlarından bahsedeyim. #SEO için bunların doğru kullanımı önemli, aynı zamanda kullanıcılarımıza içeriği en iyi sunabilmek içinde bunları doğru kullanmamız gerekiyor.
JPG en sık kullanılan resim formatı, sıkıştırma özelliği sayesinde daha küçük alan kaplayarak hızlı yüklenmeyi sağlıyor. Burada dikkat etmemiz gereken optimizeyi fazla yaptığımız zaman görüntüde ciddi kayıplara neden olabiliyor, bu satışlarımızı ve prestijimizi düşürebilir.
PNG, şeffaf olması sebebiyle birçok yerde arkasına farklı arkaplanlar kullanabilmek için kullanılıyor. Hareketli PNG ile tekrar sık kullanılmaya başlanacağını düşünüyorum.
GIF aslında ölmeye yüz tutmuş bir formattı. Fakat hareketli GIF ve sosyal medya ile tekrar gündemimize oturdu. En büyük dezavantajı 256 renk destekliyor oluşu. Hareketli olması ve transparan olması ise bir avantaj sağlıyor. Renk sayısı az olmasına rağmen boyutu genelde yüksek.
SVG, vektörel bir format. Yani tamamen matematiksel bir format. Karenin üzerine yuvarlak çiz gibi komutlarla çalışıyor. Ekran boyutları değiştiği için büyük avantaj sağlıyor. Cep telefonu ve TV ekranı aynı görsel kullanılabiliyor. Avantajları hareketli, şeffaf, az boyutlu.
WebP, Google'ın geliştirdiği ve desteklediği bir format. Sıkıştırma konusunda oldukça başarılı, şeffaf olması, hareket desteği ek avantajları. SVG ve WebP'nin dezavantajı ise internette tüm tarayıcıların desteklemiyor oluşu.
Peki web sitemizde hangisini kullanacağız?
- Normal resimler için;
WebP en iyi alternatif fakat tüm tarayıcılar desteklemediği için JPG sürümünü kaydedip alternatif olarak göstermek en mantıklısı.
- Hareketli resimler için;
En iyi alternatif SVG gözüküyor fakat hazırlamak kolay olmayabilir. Sonraki alternatif ise hareketli WebP, PNG ve GIF şeklinde olabilir. Yine bunlar alternatifli olarak yayınlanırsa desteklemeyen tarayıcılarda sorun olmamış olur.
- Şeffaf resimler için;
WebP en iyi alternatif fakat tüm tarayıcılar desteklemediği için PNG sürümünü kaydedip alternatif olarak göstermek en mantıklısı. Peki alternatif nasıl gösterilir?
<picture> kullandığımız zaman bu şekilde alternatifleri kullanabiliyoruz. Aynı şekilde picture kullandığımız zaman çözünürlüğe uygun boyutları gösterebiliyoruz.
Umarım faydalı olmuştur.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Uzunca bir süredir #SEO Eğitimi veriyorum, net rakamı bilmiyorum ama yaklaşık 50 civarında eğitim verdim. 5 saat ile 48 saat arasında süren eğitimler. Kaç saat olursa olsun aynı sunum üzerinden anlattım. Çünkü işin teori kısmını anlatmak uzun sürmüyor.
Pratik, örnek vakalar, çözümler ise günlerce sürebilir. Bu nedenle her eğitimde üzerine basa basa söylediğim bir şey var. "Öğrendikleriniz buradaki eğitimle kalacaksa bir şey yapabilmeniz mümkün değil, hemen bilgileri uygulamaya başlamanız lazım."
Anlatınca kolay gelen şeyler, bazen inanılmaz zor olabilir. Örneğin;
Doğru başlık seçimi çok önemli.
Gayet basit, bunun nasıl seçilebileceğini, kelime trendlerini, arama hacimlerini, kullanıcı alışkanlıklarını anlatıyoruz. Fakat klavye başında o başlığı yazmak kolay değil.
Peak satışı henüz duyurulmadı ama konuşulan rakam 1.8 milyar $. Konuyla alakalı birkaç bilgi yazmak istiyorum. Hikayenin gerisine doğru gidince tesadüfi bir başarı olmadığı daha net anlaşılacaktır.
Bahsedeceğim ilk isim Emre Kurttepeli. Robert Koleji ve Kolombiya Üniversitesi mezunu, İpragaz'ın veliahtlarından. Fakat aile şirketi yerine İzi Adato ile birlikte İnternet Servis Sağlayıcı Fornet'i ve Koç Holding'e satıyorlar. İzi Adato estore.com.tr'yi kuruyor.
Emre bey ise Mynet'i kuruyor. Aynı zamanda 212 VC'nin kurucu ortağı, Endeavor Türkiye ve Galata İş Melekleri (GBA) başkanlıklarını yürütüyor. 40'dan fazla firmada yatırımcı veya kurucu olarak yer alıyor. Trendyol'un ilk yatırımcısı.