1) El rei Juan Carlos I va representar, per a tota una generació d'espanyols, la fi del franquisme, la transició i l'home que suposadament va aturar l'intent de cop d'estat del tinent coronel de la GC, Antonio Tejero. D'alguna manera, Juan Carlos I simbolitzava la nova Espanya.
2) Però vet aquí que el final de Juan Carlos I és ben diferent al d'aquell home que als anys 70 rebia banys de masses d'una ciutadania àvida per deixar enrere una dictadura ferotge de gairebé 40 anys. El rei era l'home que havia de cosir les dues espanyes sempre enfrontades.
3) L'impacte emocional que ha suposat per a una part molt important de la població espanyola (i també catalana) la fugida de Juan Carlos I és profund. Els mitjans afins al règim '78 no en parlen pq suposa haver de reconèixer que amb el seu silenci han estat còmplices de la farsa.
4) I com ha pogut passar tot això? És fàcil d’entendre: la meva generació, els nascuts a principi dels anys 70 del segle passat, ja no vam patir el franquisme ni la repressió de la dictadura, però… i els nostres pares i mares? I les nostres àvies i avis?
5) Aquests darrers van patir una guerra civil i una repressió brutal, i els nostres pares una dictadura ferotge de 40 anys. Quatre dècades després de la mort del dictador, encara hi ha milers de morts enterrats a les cunetes de tots els racons d'Espanya.
6) Sempre recordaré un comentari de la meva àvia: “quan has passat una guerra, quan el teu marit ha estat empresonat diverses vegades, quan els teus amics han mort o han hagut d’exiliar-se, quan no et deixen parlar la teva llengua, quan no pots llegir novel·les dels teus
7) escriptors, quan la teva filla ha de marxar fora per guanyar-se la vida, quan les dones érem menys que un gos, quan la religió et diu que tot és pecat… quan tot això passa acceptes el que et donin amb l’esperança que el futur sigui una mica millor”.
8) Per això els ciutadans van acceptar un rei col·locat a dit per un dictador, per això van comprar el relat d’una transició modèlica (tot i els gairebé mil morts per violència política documentats) i per això van decidir oblidar per guanyar un futur millor per als seus fills.
9) Però Juan Carlos I també ha suposat un nou fracàs. Quan el sobiranisme va fer el pas cap a l’independentisme, l’Estat profund, que beu directament de les entranyes del franquisme, va sortir de nou a la superfície de manera descontrolada i amb el ganivet entre les dents.
10) Juan Carlos I i Felipe VI han rematat el que quedava de la transició i han convertit la suposada democràcia espanyola en una vergonya nacional. Diners en paradisos fiscals, corrupció, prostitució, xantatges (escolteu les declaracions de José Bono), targetes black, regals...
11) La monarquia espanyola ha actuat com una organització mafiosa i no pas com una institució a la que se li hauria de pressuposar exemplaritat i servei públic. I per això el discurs de Felipe VI del tres d'octubre, tot i l'oposició fins i tot de Rajoy: un cop d'estat a l'estat!
12) I és que aquella monarquia designada per un dictador feixista que va morir al llit (i aquest és el problema d'Espanya) fa el que li van ensenyar a fer: por (discurs tres d'octubre i exèrcit al carrer per lluitar contra un virus) i corrupció (negocis tèrbols arreu).
13) Però la ciutadania comença a entendre (aquí i a Espanya) que la família real és la successora d'un règim feixista i criminal basat en la por i la corrupció (les dues grans herències de Franco, com bé em va explicar Jorge Verstrynge en una entrevista).
i 14)
Una monarquia com l'espanyola és incompatible en una UE on s'està passant d'un club d'estats a un estat amb diversos clubs. I això el règim '78 ja ho ha començat a entendre amb les resolucions judicials europees...
Tard o d'hora tothom acaba pagant pels delictes comesos.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
1) Pocs dies abans del confinament, el dimarts 10 de març, vaig poder entrevistar a @josep_rius. Però per la posterior situació (insòlita i terrible) que vam viure tots plegats, l'entrevista va passar bastant desapercebuda. Ara, però, l'he rellegit i em trobo coses sorprenents.
2) Per a qui no ho sàpiga, Rius és membre de la delegació catalana a la taula de diàleg, l'home de confiança de @quimforn i @KRLS (va ser el seu cap de gabinet), un dels artífexs i impulsors de @JuntsXCat i, també, un dels actuals "cuiners" de la política catalana.
3) De l'entrevista (repeteixo: feta el dimarts 10 de març) en destaco cinc coses, i són les seves informacions sobre:
🔴Monarquia
🔴Interès internacional sobre CAT
🔴Pedro Sánchez
🔴Taula diàleg
🔴Descrèdit i caiguda internacional d'Espanya
1) Miquel Iceta, aquell etern candidat socialista que assegura que "cal parlar de les coses que realment importen als ciutadans" implora que es convoquin eleccions com més aviat millor. Encara que estiguem enmig d'una pandèmia i una crisi econòmica brutal.
2) Miquel Iceta demana que es convoquin eleccions perquè per això està treballant en incloure dins la llista socialista els d'UnitsxAvançar (una altra vegada, tot i que Espadaler és contrari a l'avortament i al matrimoni homosexual), Lliures, la Lliga i els que facin falta.
3) Miquel Iceta demana eleccions perquè el país no es mereix un govern independentista com l'actual i per això, i aprofitant la inhabilitació del president @QuimTorraiPla, va dir que "Cataluña necesita abrir una nueva etapa cuanto antes". Ràpid, que ara no hi ha president!
1) Dimecres 28 d'octubre. El Confidencial, sempre ben connectat amb les clavegueres de l'Estat, publica que des de primera hora del matí la GC està efectuant una operació contra la suposada cúpula de Tsunami Democràtic. Són detinguts, entre d'altres, Vendrell, Madí, Solé i Alay.
2) Alguns mitjans catalans compren també la història: primer es diu que s'està efectuant una operació contra la cúpula de Tsunami, després que la Guàrdia Civil deté empresaris per finançar el procés, després per casos corrupció, després per suposada col·laboració amb el Kremlin..
3) Resumint: la Guardia Civil deté 21 persones, fa més de 30 escorcolls que impliquen empresaris, càrrecs públics i persones vinculades amb l'independentisme (tant de JxCat com d'ERC) i amb el president @KRLS al centre de la diana. En definitiva, un totum revolutum de manual.
1) Un govern ha de comunicar i actuar, però no insinuar ni ser contradictori. Un govern no pot dir, enmig d'una pandèmia, que obrirà les discoteques, després tancar bars i restaurants durant quinze dies i que ara ja "estem en la línia de no aixecar restriccions". En què quedem?
2) Un govern no pot dir "ens plantegem confinar el cap de setmana". Què vol dir "plantejar-nos"? O ho fas o no ho fas, però enviar aquest tipus de globus sonda és tenir la població en estat de desesperació constant. Continuem: "el teletreball és obligatori". Ah sí? Des de quan?
3) Si vols comunicar bé has d'explicar per quin motiu, a Catalunya, l'horari del toc de queda és diferent al de la resta de l'estat. Quina és la raó? I per què no podem anar a un centre d'estètica i sí en un tren com sardines? No hi ha cap perill al transport públic? Segur?