#Cyberpunk2077 Sadece 1 saat kaldı. Neye? 8 yıldır beklenen Cyberpunk2077 isimli oyuna.
Peki ben niye bu mesajı atıyorum? Oyun sektöründeyim biliyorsunuz, fakat konu o değil.
Konu derin :)
Bir üstteki mesajda gördüğünüz Keanu Reeves, evet yanlış okumuyorsunuz. Oyun sektörü, Hollywood ve müzik dünyasını toplayıp 2'ye çarpsanız bile yetişemeyeceğiniz bir büyüklükte. Doğal olarak artık mega starlar oyun sektöründe boy gösteriyor.
2020 yılında bildiğiniz gibi ülkemizden de Peak Games gibi hikayeler çıktı. 1.8 milyar dolara satılan Peak Games, nerdeyse Cumhuriyet tarihi kadar eski THY'nin değerine çok yakın bir değere 10 yılda ulaştı.
Geçenlerde Borsa İstanbul'un %10 hissesi Katarlılara satıldı.
Ne kadara? 200 milyon dolara. Koca Borsa İstanbul'un %10'u 200 milyon dolar. Oysa 2 sene önce kurulan Rollic isimli oyun şirketimiz 168 milyon dolara satıldı. Hem de tamamı değil %80 küsuru.
Geleneksel ekonominin, yeni çağ ekonomisine ezilişinin resmidir bu.
Dönelim Cyberpunk 2077'ye. 1994'de kurulan Polonyalı bir firmanın oyunu. Şu an tüm dünyayı sallıyor. Herkes dakika sayıyor. Tahminen 20 milyona yakın satacak bir kaç ay içinde. Yani en az 1 milyar dolarlık ekonomi yaratacak.
Tabii o rakam orada kalmaz, kopar gider.
Genişleme paketleri, yan ürünler, IP değeri, masa üstü oyunları, belki fim ve diziler... Biz beton ekonomisine yatırım yapmaya devam edelim, bize çok benzer bir ekonomiye sahip Polonya koptu gitti. Nice büyük BIST şirketlerini toplasanız bir CPR (oyunu yapan firma) etmez şu an :)
Oysa 2011 yılında benim oyun şirketimin Ankara'daki ofisini ziyarete gelen devletimizin üst düzey yetkililerine bu Polonyalı firmanın o zaman yeni başlayan yükselişini örnek gösterip dikkat diyordum. Keşke biraz örnek alabilseydik.
Aradan geçen 10 yılda, o zaman çok benzer olan para birimlerimizin değeri ayrıştı (TL, zloti'den çok daha değersiz şu an). Ayrıca o firma şu an 8 milyar dolar değerlemeye sahip Polonya borsasında. Avrupa'da Fransızların firması Ubisoft'tan sonra en değerli oyun firması.
İşte böyle dostlar. Vizyon meselesi. 2004 yılında oyun sektöründe girdiğimde görüştüğüm yatırımcılar, "biz o paralara gökdelen dikeriz" diyorlardı. O gökdelenleri münasip bir yerinize diktiniz umarım. O gün emeklemeye başlayanlar, bugün 8-10 milyar dolarlık firmalara dönüştü.
Biz betona parayı gömüp ne çok AVM'miz var diye övünmeye, geçiş garantili yollar köprüler yapıp goygoy yapmaya ve geleceğimizi ipotek altına alıp bir de bunla gurur duymaya devam edelim. (Digital) atı alan Üsküdar'ı geçti.
Geçmiş olsun. Neyse oyun çıksın da oynayayım bari :)
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
İnsanlık bir kez daha egosunun ne kadar boş balon olduğunu gördü. Kıçı kırık bir virüs medeniyetimizi duman etti. Ticaret savaşlarında ülkelerin birbirine yapamadıklarını mikroskobik bir canlı tüm dünyaya yaptı. Ekonomileri dağıttı.
Kendini evrenin merkezi zanneden zavallı zihniyet yine rezil oldu. Basit bir mutasyon sonrası ortaya çıkan bir virüs nasıl ekonomimizi elimize verebiliyorsa, yine rastlantı eseri ortaya çıkabilecek başka bir felaket tüm insanlığı yok edebilir.
Bugüne kadar 5 kere kitlesel yok oluş yaşandı.
Permiyen, Ordovisyen, Devoniyen, Trias ve en ünlüsü Kretase (dinazor çağının sonu, insanlığın ortaya çıkmasını sağladı)
6.sı da olabilir bir gün. Tüm dünya da yok olabilir ki zaten bir gün o da olacak. Evren ise umursamayacak bile.