Çin’in herkes tarafından bilinen özelliği Dünya’nın düşük maliyetli üretim merkezi olması. Batılı teknoloji şirketlerini açıkça kopyalayarak büyüse de bugün özellikle perakende, lojistik, ödeme sistemleri gibi alanlarda batının çok ilerisinde.
Dünya’daki toplam perakende sektörünün büyüklüğü yaklaşık 25 Trilyon $. E-ticaret satışları ise yaklaşık 3.5 Trilyon $. Burada ilginç olan, Çin’in yaklaşık 2 trilyon $’lık büyüklüğüyle Dünya’nın açık ara en büyük e-ticaret hacmine sahip ülkesi olması.
Çin e-ticaret hacmi olarak ilk kez 2013 yılında ABD’yi geçmişti. Çin’in e-ticaret hacmi öylesine etkileyici ki, ikinci sırada bulunan ABD’nin bile 3 katından fazla bir büyüklüğe sahip. Çin tek başına küresel e-ticaret pazarının yarısından fazlasını temsil ediyor.
Çin’li tüketicileri biraz daha yakından tanımak için Lumost'un 26. bölümünü dinleyebilirsiniz⚡
Bugün bildiğimiz Çin’in oluşumunda, Deng Xiaoping ile başlayan son 40 yılda atılan adımların büyük etkisi var. Çin’in teknoloji alanındaki evrimini1980’lerden başlayarak, 10 yıllık periyotlarla 4 farklı döneme ayırabiliriz.
Çin’de resmi olarak özel şirket 1988’den itibaren kurulabiliyor. Ülke için dönüm noktalarından biri 2001 yılında Dünya Ticaret Örgütü’ne üye olması. Bugün yakından tanıdığımız şirketlerin hemen hepsi ya bu tarihten sonra kuruluyor ya da bu tarihle birlikte yükselişe geçiyor.
Çin’in yıllar içinde geçirdiği dönüşüme ve girişimcilik ekosisteminin evrimine baktığımız Lumost'un 27 bölümüne ise buradan ulaşabilirsiniz 👇
Çin'deki yeni nesil girişimler katı bir stratejiyi izlemek yerine esnekler. Yeni ürünleri test etmekten, başarısız olmaktan ve tekrar denemekten korkmuyorlar.Tüketicilerle etkileşimde bulunmak için multimedya ve çoklu kanal kullanımlarında giderek daha fazla uzmanlaşıyorlar.
Bunun da ötesinde hem ürün geliştirme hem de pazarlama aşamasında, müşteriyi daha iyi anlamak için veri analitiğinden sonuna kadar yararlanıyorlar. Çin’de markalar arasındaki yoğun rekabet inovasyonun en büyük destekleyicisi durumunda.
Çin ile ilgili bilmemiz gereken en önemli noktalardan biri Çin şehirlerinin hiyerarşik şekilde sınıflandırılması. Çin Devleti tarafından açıklanan resmi bir liste olmasa da ticarette, ulaşımda, turizmde ve eğitimde analizler sıklıkla bu şehir sınıflandırması üzerinden yapılıyor.
Yeni bir ürün, hizmet sunduğunuzda hangi kategoriyi hedeflediğiniz önemli. Pinduoduo’nun başarısında 3. ve 4. kademedeki şehirleri hedeflemesinin büyük etkisi var. Bu sayede 1. ve 2. kademe şehirlerde hakimiyet kuran Alibaba ve JD’den kaçıp, kendisine bir fırsat yaratabiliyor.
Alibaba’nın e-ticaret, ve Tencent’in de sosyal medya tarafındaki dominasyonu, bu ikiliyi Dünya’nın en değerli 7 teknoloji şirketinden biri yapıyor.
Gelecek vaat eden Çin’li bir startup’ın yatırım döngüsünde Tencent ve Alibaba’dan yatırım almaması gerçekten şaşırtıcı bir durum.Çin’de startup yatırımlarının yarısından fazlasının arkasında Alibaba ya da Tencent var.
Alibaba ve Tencent sadece yüklü miktarda çek yazmakla kalmıyorlar, Alibaba’nın e-ticaret tarafında ve Tencent’in sosyal medya tarafındaki tartışılmaz hakimiyeti yeni kurulan startup’ların bir şekilde yolunun bu şirketlerle kesişmesine yol açıyor.
Tencent doğrudan ya da yatırım yaptığı şirketler üzerinden Dünya’da en fazla insana dokunan teknoloji şirketlerden biri. Tencent 800’den fazla yatırımı bulunuyor. Bu şirketlerin 70'i halka açık,160’dan fazlası unicorn, 400'den fazla yönetim kurulu koltuğu bulunuyor.
Tencent'in yatırımların toplam değerinini hesaplamak imkansız ama 400 milyar $ civarı olarak bir tahminde bulunsak abartmış olmayız. ✔
Çin'de alışverişle eğlence hiç olmadığı kadar iç içe geçmiş durumda. Çin’de internet deneyimi büyük ölçüde akıllı telefonlar üzerinden şekillendiği için geleneksel modellerin dışında bir deneyim kurgulanıyor.
Daha eğlenceli, daha dinamik bir e-ticaret beklentisi söz konusu.
5 yıl gibi kısa bir sürede, 100 milyar $ piyasa değerine ulaşan Pinduoduo, sosyal e-ticaretin yıldızı durumunda 🎙
Çin teknoloji dünyasını düşünürken SuperApp’lerin şekillendirdiği bir ekosistem olduğunu hatırlamamız gerekiyor. Batıda her hizmet için küçük ve orta ölçekli çok fazla oyuncuyu görebiliyoruz. Ama Çin’de tüm bunları tek bir oyuncuda toplanması çok daha yaygın.
Meituan Dianping Super App olarak son dönemin yükselen yıldızı. Hizmet sektörünün Amazon'u olarak bilenen Meituan Dianping küçük bir tüketicinin grubunun tek bir problemini çözmek yerine, çok geniş bir tüketici grubunu bir düzine farklı sorununu çözüyor.
Çin'de kısa video tarafında da inanılmaz bir patlama yaşanıyor. Herşeyin mükemmel olduğu yapay bir Dünya’dan beslenmeyen, tüm kullanıcıların olabildiğince doğal şekilde içerik ürettiği, estetik kaygıların yerini eğlencenin aldığı Douyin(TikTok) ve Kuaishou çok başarılılar.
Normalde bir sosyal medya uygulamasının amacı ağınızda bulunan, takip ettiği kişilerin paylaşımlarını size sunmak. TikTok bizlere büyük ölçüde takip listemizde olmasından bağımsız şekilde içerikler gösteriyor.
Çin'de canlı yayınlar konusunda da bir çılgınlık yaşanıyor. Artık 3. faza geçtiğimiz bu Dünya'da ödeme altyapısının getirdiği esneklikle pürüzsüz bir alışveriş deneyimi mümkün oluyor.
Lumost bölümlerini hazırlarken yararlandığım kaynaklar, yurt dışında hisse yatırımı yapmak ya da şirketler üzerine detaylı bilgiler edinmek isteyenler için de faydalı olabilir 🧐😊 Hepsini bu akışta toparlamaya çalışacağım. 👇
1) stockrow.com : Ücretsiz kaynaklar arasında şirket finansallarını takip etmek adına en kullanışlı site. Özellikle finansal oranları takip etmek için çok güzel grafiklere sahip. Kolaylıkla şirketler arasında karşılaştırmalar yapabilmek mümkün oluyor.
2) gurufocus.com: Şirketlerin oranlarını sektör ortalamalarıyla ve tarihsel ortalamalarıyla karşılaştırmak için kullanıyorum. Zaman zaman şirketlerle ilgili güzel analizler de paylaşılıyor.