❇️ مجموعه #انقلاب: #انقلابهای_فرانسه (١):
(١/٢٢) بعضی ملتها در طول تاریخ، از بقیه انقلابگرهای بهتری بودن. از جمله این ملتها، فرانسهست.
فرانسه یکی از مشهورترین انقلابهای جهان رو در ١٧٨٩م خلق کرد. البته این انقلاب، جمعبندی دهها انقلاب و شورش دیگه در تاریخ فرانسه بود.
(٢/٢٢) فرانسویها در طی دهها شورش دهقانی، مذهبی و اشرافی که تا ١٧٨٩ انجام دادن، سر راهشون تا تونستن کشتن و نابود کردن. اینقدر علیه هرچیزی شورش کردن تا بالاخره تمام تجربیاتشون به بار نشست.
در این مجموعه، تاریخ انقلابهای فرانسه رو بررسی میکنیم تا به انقلاب بزرگ برسیم.
(٣/٢٢) از قبل از آغاز عصر تاریکی (#سدههای_میانی) شروع به بررسی میکنیم. در عصر تاریکی ناحیه فرانسه محل سکونت قومی به نام "فرانک" بود. این قوم افرادی جنگجو بودن که از شمال اروپا به سمت جنوب حرکت کردن و با خیلی از اقوام دیگه، از جمله رومیها، جنگیدن و پیروز شدن.
در قرن سوم میلادی
(٢٢/۴) فرانکها در ساحل سردسیر دریای بالتیک در منطقه پومرانیا ساکن بودن. بعد به سمت جنوب حرکت کردن و درست خارج از مرزهای امپراتوری روم، در ساحل رود راین، ساکن شدن.
در ٢٨٧م برای اولین بار اسم یکی از رهبران فرانک به نام "ژونوبو"، بعد از شکست از رومیان، در تاریخ ثبت شد.
(٢٢/۵) بالاخره در قرن ۴م، فرانکها از رود راین عبور کردن و در ناحیهای از روم به نام "گُل" ساکن شدن. فرانکهای که ساکن بخش شرقی منطقه شدن، آلمانی و فرانکهای ساکن بخش غربی منطقه، فرانسوی بودن.
در ٣۵۵م یک رهبر فرانک بنام "کلودیوس سیلوانوس"(تصویر)رومیان رو شکست داد و برای ٢٨ روز
(٢٢/۶) پادشاه روم شد، تا اینکه توسط مخالفانش به قتل رسید.
٣٣سال بعد، فرانکها به رهبری "سونو" و "مارکومرس"(تصویر)، به ناحیه رومی نشین سرزمین گُل حمله میکنن و بعد با تظاهر به شکست عقب نشینی میکنن. این یک تله بود تا رومیان رو به دام بندازن که موفق میشن و رومیان رو قتلعام میکنن.
(٧/٢٢) ولی بعد به علت اختلاف داخلی برسر غنایم، سونو به دست یکی از فرانکها به قتل میرسه.
در ۴٧۶م، وقتی امپراتور "رومولوس اگوستوس"(پادشاه روم غربی/تصویر) ازپادشاهی خلع شد، روم اینقدر ضعیف میشه که دیگه نمیتونه گُل رو کنترل کنه. به همین علت فرانکها سعی میکنن برای خودشون یک پادشاه
(٨/٢٢) انتخاب کنن. ولی این فقط آغاز جنگ داخلی بین فرانکها برای کسب قدرته.
بالاخره در ۵٠٧ میلادی شخصی یه نام "کلوویس"(تصویر) پادشاه گُل میشه، ولی همراه با خونریزی بسیار. کلوویس فرانکهای ناحیه آلمان و نزدیکان خودش و قتلعام میکنه، بطوریکه دیگه کسی حاضر به همکاری باهاش نمیشه.
(٩/٢٢) در ۵١١م، کلوویس میمیره و سرزمینش بین ۴فرزندش تقسیم میشه. به فرزندانش میگن پادشاهانِ "مِرووینژیَن".
در ٧٣٢م، با حمله اعراب به جنوب فرانسه، فرانکها به رهبری "شارل مارتل"(تصویر) اعراب رو شکست میدن و خاندان شارل، به عنوان پادشاهان "کارولینیَن" جایگزین مرووینژینها میشه.
(١٠/٢٢) یکی از پادشاهان کارولینیَن به نام "شارلمانی"(تصویر)در ٧٩٩م، پاپ رو از دست دشمنانش نجات میده و در نتیجه از پاپ لقب "امپراتور فرانسه، شمال ایتالیا و آلمان" رو دریافت میکنه که قدرت بسیار زیادیه.
در حدود ٨١٠م، یک دشمن جدید به فهرست دشمنهای قوم فرانک اضافه میشه؛ وایکینگها!
(١١/٢٢) ولی در یک جنگ، فرانکها موفق میشن تا رهبر وایکینگها، "گادفرید"(تصویر) رو بکشن و برای مدتی اونها رو دور کنن. تا رسیدنِ مرگِ شارلمانی در ٨١۴م، فرانکها دیگه مثل گذشته جنگجو و قوی نیستن.
بالاخره وایکینگها با یک سپاه عظیم در ٨۵۵م برگشتن. اونا به ناحیه پاریس حمله کردن و
(١٢/٢٢) فرانکها شدیداً مقاومت میکنن. بعد از یکسال محاصره، با گرفتن باج و خراج از فرانسویها دوباره یک صلح نصفه نیمه برقرار میشه ولی هنوز جنگ تمام نشده!
در ٩٢٣م، شخصی به نام "روبِر یکم"(راست)، شورش میکنه و حکومت رو از "شارل سوم" (پادشاه فرانسه/چ) میگیره. ولی موفقیتش طول نمیکشه و
(١٣/٢٢) در همون سال شارل، روبر رو به قتل میرسونه و پادشاهی رو پس میگیره.
یک آغاز پر فراز و نشیب!
از نمونههای مشهور اعتراض علیه راس قدرت در قرنهای آغازین که بررسی کردیم، اعتراض علیه طمعِ کلوویس (پادشاه گُل) بود. کلوویس انسان کینهتوز و مکاری بود. کلوویس هیچ وقت به
(غسل کلوویس)
(٢٢/١۴) مسائلی که بوی خطر میداد دامن نمیزد و صبر میکرد.
زمانی سربازانش بخاطر تقسیم ناعادلانه غنایم جنگی بهش اعتراض کردن. کلوویس چیزی نگفت و طبق خواسته اونها تقسیم غنایم رو انجام داد. ولی بعد در یک فرصت مناسب، سربازان معترض رو به بهانه رعایت نکردن نظم و بهداشت(!) گردن زد!
(٢٢/١۵) قدرت پادشاه چیز ترسناکی برای عموم محسوب میشد و در ابتدا فقط با ایجاد رعب و وحشت میشد جمعهای بزرگ رو کنترل کرد.
از نمونههای مشهور دیگه، مربوطه به پادشاه مشهور فرانسه، شارلمانی.
شارلمانی جنگجوی بسیار بزرگی بود و بهانه بزرگش برای قلعوقمع کردن اقوام، مسیحیت بود.
(١۶/٢٢) اول سعی میکرد آدما رو به زور مسیحی کنه و اگر موفق نمیشد، اونها رو میکشت. برای مثال به همین دلیل در ٧٨٨م، دستور اعدام ۴۵٠٠ نفر از قوم ساکسون(تصویر)رو داد، اون هم فقط در یک روز! شارلمانی ٣٣سال با ساکسونها جنگید و اینطور شد که فعالیتهای طولانی زیر زبان فرانسویها مزه کرد!
(١٧/٢٢) شارلمانی بخاطر جنگاوریش، شورشهای زیادی رو که برای سرنگونیش برپا میشد رو سرکوب کرد و هیچ رحمی نداشت و سعی میکرد بدترین مجازات رو برای شورشیها مشخص کنه(بدتر از مرگ حتی). مثلا شارلمانی فرزندی به نام "پِپَن گوژپشت"(تصویر) داشت که با اشراف همدست شد تا پدرش رو سرنگون کنه.
(١٨/٢٢) ولی شکست خوردن. شارلمانی اونها رو نکشت. بجاش موهای پسرش رو تراشید و به صومعه فرستاد و بقیه اشراف همدستش رو هم قبل از فرستادن به صومعه، کور کرد.
میرسیم به واقعه ٧٩٩م. شارلمانی با "پاپ لئون سوم"(تصویر) روابط نزدیکی داشت. برای همین هم مردم سعی کردن در خیابان به پاپ
(١٩/٢٢) حمله کنن. همهجا شایعه شد که شورشیها چشم و زبان پاپ رو برای شارلمانی فرستادن. ولی بعد از مدتی پاپ درحالی در انظار عمومی ظاهر شد که چشم و زبونش سرجاش بود! (بعدا برای ایجاد ترس از قدرت شاه و پاپ گفتن چون پاپ مقدسه، چشم و زبانش سبز شده!). شارلمانی هم معطل نکرد.
(٢٠/٢٢) سریعا سپاهی رو برای کمک به پاپ گسیل کرد در نتیجه شد امپراتور مقدس!(تصویر)
علاوه بر ترس از قدرت و ایجاد وحشت، شایعات و سواستفاده از عقاید خرافی مردم هم اسلحههای بسیار مهمی برای جلوگیری از شورش و انقلاب و همینطور کنترل مردم و جهت دادن به افکارشون بود. ولی یک جاهایی
(٢١/٢٢) هم به ضررشون تمام میشد! شارلمانی قبل از مرگش کنار شهر "ماینس" یک پلِ بزرگ رو احداث کرد. این پل یکسال قبل از مرگ شارلمانی در ٨١٣م آتش گرفت و خاکستر شد. این شد اولین طالع نحس برای مردم. این واقعه به دیدن لکه روی خورشید، زمین خوردن شارلمانی از روی اسب و بلایای
(٢٢/٢٢) طبیعی که خسارات زیادی یه مردم زد، ادامه پیدا کرد. شایعهها همه جا رو گرفت که اینا بخاطر نحسی شارلمانیه و خدا قصد کشتن شارلمانی رو داره؛ همینطور هم شد و شارلمانی در ٨١۴م مرد!
پایان بخش اول
⬅️منابع:
❇️ شارلمانی، بَربَرها و امپراتور: دِرِک ویلسون
❇️ تاریخ فرانسه، از روزهای نخستین تا عصر حاضر: فردریک مارتین/ویلیام دینز
❇️ آغاز قرون وسطا در اروپا: راجر کالینز
پ.ن)
از راههای دیگه برای جلوگیری از شورش، کنترل مردم و ایجاد رعب و وحشت، اینه که طرفدارهات رو با انواع رفتارهای مزورانه مجاب کنی که یه قدیسی.
شارلمانی موقع تاجگذاریش به دست پاپ، ادعا کرد:"من اگر میدونستم که پاپ قصد تاج گذاشتن به سرم رو داره، از صحن کلیسا به داخل نمیومدم."!
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
❇️مجموعه #انقلاب: #انقلابهای_فرانسه(٢):
(١/٢٣) اروپا در نیمه دوم عصر تاریکی (قرون وسطا بین ١٠٠٠تا١۵٠٠میلادی) سراسر وحشت و جنایت و ظلم بود. در این دوران فرانسه به نواحی به نام دوکنشین تقسیم شده بود. دوکها (حاکمان نواحی) هرکدوم ارتشی محلی از شوالیهها و سلحشوران داشتن
(٢/٢٣) و به وسیله اون ارتش، ناحیه رو کنترل میکردن. دوکها برای نفع شخصی، به ندرت از قدرت مرکزی (پادشاه) اطاعت میکردن. همین موضوع هم بسیاری از شورشهای اشرافی رو کلید زد. البته هر شورش اشرافی برابر با تاراج دهقانان (مردم عادی) بود و به تبع یک شورش دهقانی رو به دنبال داشت.
(٣/٢٣) در مواقعی هم که کلیسا و ارکان قدرت برای تاراج عموم همکاری میکردن، شورشهای مذهبی علیه کلیسای کاتولیک شکل میگرفت.
در ١٠٣٣م، طوفان و بلایای طبیعی محصولات زراعی رو نابود میکنه و مردم دستهدسته میمیرن. همینجاست که فرانسویها وحشت میکنن و فکر میکنن قیامت نزدیکه.