Op AjaxTV zei Edwin van der Sar in september 2020: 'We willen De Toekomst uitbreiden en vernieuwen. We willen de beste jeugdopleiding ter wereld zijn (...).'
Dit heeft echter ook een behoorlijke financiële prijs. Maar wat zijn de plannen?
Ajax gaf in het jaarverslag van seizoen '18/19 aan dat De Toekomst 'uit zijn jasje is gegroeid' en daarom het project 'De Nieuwe Toekomst' is gestart. Dat nieuwe complex moet toekomstbestendig zijn en ruimte bieden aan alle actieve teams binnen Ajax.
Daarnaast moet het complex innovaties stimuleren (bijv. op het gebied van energie en duurzaamheid), de gehele Ajax-organisatie op één terrein huisvesten en moet er een veilige en professionele werkomgeving worden gecreëerd. Realisatie van het complex start in het najaar van 2021.
De realisatie van het complex is in samenwerking met de gemeente Amsterdam en valt onder het project De Nieuwe Kern (meer info: denieuwekern.nl). In 2017 liet Rutger Arisz onderstaande plattegrond zien: een mini-stadion en veel velden. De begrote kosten: 37 miljoen euro.
Deze begroting blijkt achteraf veel te conservatief ingeschat: op de AVA van 2019 gaf Van der Sar aan dat de kosten geen 37 miljoen euro bedragen, maar richting de 60 miljoen euro gaan. Daarom heeft Ajax wederom een bedrag gereserveerd, van ditmaal ruim 23 miljoen euro.
Maar dat was de situatie in 2019. Door de coronacrisis moest Ajax bezuinigen op personeelskosten en kon het zich geen dure spelers veroorloven. En het nieuwe complex? Dat gaat hoe dan ook door, aldus Van der Sar tegen De Telegraaf in april 2020.
De kosten zijn inmiddels begroot op 60 tot 65 miljoen euro en kan Ajax niet meer terug. Ajax dacht in 2017 dat het project zou zijn afgerond in 2022, maar inmiddels blijkt dat het uiterlijk in 2026 afgerond is. Een lange adem is dus vereist voor Ajax om de ambities waar te maken.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Vaak wordt door supporters geopperd om de Johan Cruijff Arena te kopen, zodat Ajax baas in eigen huis is. Ruim 25 jaar later na opening van het stadion heeft Ajax nog steeds maar een aandeel van 13% in het grootste stadion van Nederland.
Een eigen stadion biedt tal van voordelen: de club kan zelf beslissen wat er gebeurt in het stadion, de opbrengsten zijn volledig voor de club en het is op de lange termijn goedkoper dan huren. Maar Ajax kiest er, bewust of onbewust, voor om het stadion niet te kopen.
De huidige verdeling is als volgt:
- 48% Gemeente Amsterdam
- 39% Stichting Administratiekantoor Stadion Amsterdam
- 13% AFC Ajax
Vorig jaar werd duidelijk dat de gemeente 23% wil verkopen aan Ajax en dat Ajax tot aan 2028 geen meerderheidsbelang krijgt.