zolgensma. dünyanın en pahalı ilacı. belki de en pahalı şeyi. tek doz 2.100.000 $. sma'lı bebekleri tedavi ediyor. şirket (novartis) fiyatın maliyetle ilgili olmadığını açıkça söylemekten çekinmiyor. aileler çaresiz. hasta sayısı çok değil ama devletler de karşılamaktan kaçıyor.+
geçtiğimiz günlerde paraguay'da sma'lı bir çocuğun anne-babası kendilerini sağlık bakanlığı önüne zincirledi. bakan, yanlarına gelip açıklama yaptı. şirketten indirim istediğini duyurdu. ve sonra tedavinin karşılanacağı ilan edildi. abc.com.py/nacionales/202… hoy.com.py/nacionales/el-…
fransa ilaç fiyatları için üst limit belirlemeyi tartışıyor. brezilya şirketin fahiş fiyatına itiraz etti ve bu ilaca (zolgensma) en fazla 550.000 $ değer biçilebileceğine dair karar aldı ancak novartis buna itiraz etti. mahkeme süreci işliyor. jornalnh.com.br/noticias/pais/…
japonya'da yaşayanların böyle bir derdi yok. zolgensma sma tedavisinin genel sağlık sigortası kapsamında tüm vatandaşlar için devlet tarafından karşılanacağı duyuruldu. english.kyodonews.net/news/2020/05/8…
türkiye'ye gelmeden önce zolgensma'nın nasıl ortaya çıktığını ve nasıl bu denli uçuk bir fiyata eriştiğini anlatmak istiyorum. sanıldığı gibi novartis ar-ge laboratuvarlarında yüksek maliyetli çalışmalarla üretilmiş değil. iyi niyetle başlayıp basbayağı vahşi kapitalizm işlemiş.
2009'da, abd'li bir çift, çocuklarının sma'lı olduğunu ve tedavisi olmadığını öğreniyorlar. onu yaşatmak için bir karar veriyorlar ve vakıf kurarak sonuca en yakın buldukları araştırmayı fonlamaya başlıyorlar. araştırma ohio çocuk hastanesindeki bir doktor tarafından yürütülüyor.
ailenin, bağışçıların ve devletin desteğiyle eylül 2013'te sma'lı bebeklerin tedavisi için ilk ilaç ortaya çıkıyor. ama sadece 1 ay sonra, araştırması yapılan ilacın tüm hakları avexis diye bir firmaya satılıyor. araştırmayı yapan doktor da bu şirketin yönetim kuruluna alınıyor.
avexis isimli firma, ilacı ticari bir ürüne dönüştürmek için, daha önce yapılmış araştırmaların patentlerini satın almaya başlıyor. örneğin fransa'daki kâr amacı gütmeyen ve bağışçı bilim insanlarının katkısıyla çalışmalarını yürüten genethon adlı laboratuvar da bunlaran biri.
2018'de avexis firması sma'lı bebeklerin hayatını tek dozla kurtaracak ilacın tüm haklarını elinde bulundurduğunu açıklayınca, dünya ilaç sektörü devlerinden olan novartis sinyali görüyor, avexis'i satın alıyor ve ilaca 2,1 milyon dolar fiyat etiketi koyarak piyasaya sürüyor.
sma'lı bir çocuğun ailesinin desteğiyle gelişen, hastanelerin ve kâr amacı gütmeyen bilim insanlarının çalışmalarıyla sonuca ulaşan, ancak önce avexis'in sonra novartis'in kâr hesaplarıyla uçuk bir fiyata erişen zolgensma'nın bu hikayesi için örnek kaynak tagesschau.de/investigativ/n…
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
100 kg eroinle bulgaristan sınır kapısında yakalanmadan önceki gün "bulgaristan'a önem veriyorum çünkü mevzu çok derin" diyen adamın imalı etiketindeki faik bey'i merak ettim ve bakın neler buldum. bulgaristan başmüftülüğü genel sekreteri @celal_faik yanlışım varsa düzeltecektir+
tanış olmaları, abi-kardeş muhabbeti, ailecek görüşmeleri, türkiye'de ve bulgaristan' da birbirlerini sık sık ziyaret etmeleri.. bunları daha ilk haber patladığında fark etmiştim. paylaşmaya değer görmedim. olabilir, herkesin yakınları yanlış yapabilir. ama sanırım mevzu derin.
rabia naz'ın babasına, ekran görüntülerini paylaştığım twitleri nedeniyle, @nurettincanikli tarafından dava açılmıştı. bugünkü duruşmada baba @VatanSaban 1 yıl 8 ay hapis cezası aldı. önümüzdeki 5 yıl içerisinde bir daha benzer şeyler yazarsa cezaevine girecek.
nurettin canikli ne alaka? bu vesileyle tekrar anlatmak istiyorum. bildiğiniz gibi polis ve savcı rabia naz'ın o çatıdan adeta uçarak intihar ettiğini iddia ediyordu. aile buna itiraz etmişti. diğer olasılıkların da araştırılmasını istemişti. dosya açıkça örtbas ediliyordu.
baba şaban vatan bir dedektif gibi kendi araştırıyor kendi buluyor ancak görüşmek istediği emniyet müdürü tartaklayarak dışarı atıyor savcı ise kapısından içeri almıyordu. sonradan verilmiş "intihar süsü" ile, ve maalesef yetkililer eliyle, dosya kapatılmaya çalışılıyordu.
bugün gaziantep'te ne oldu? resmi açıklamayla başlayalım. özel sanko hastanesi covid yoğun bakımında yatan 9 insanımızı kaybettik. virüsten değil. onlara hayat vermesi için bağlanan oksijen cihazının patlaması sonucu.. anteplinin bildiği bizim bilmediğimiz kısımlarla devam edelim
ilk açıklamayı sanko hastanesi yaptı. açıklamada büyükşehir belediyesine övgü vardı ama hayatını kaybedenler, yakınları, yaralılar ve hastalar için tek bir söz yoktu. başsağlı bile dilememişlerdi. onlardan sadece envanter gibi bahsediliyordu.
sonra art arda siyasilerin açıklamaları geldi. çoğu özel hastanenin adını gizliyordu. onlar hiçbir şeyden sorumlu olamazmış gibi davranılıyordu.
albayrak’ın ekonomi yönetiminde başarısız olduğunu artık herkes çekinmeden söylüyor. “öyle değilmiş gibi” idare etmeye çalıştılar sonunda patladı. peki, iktidar açısından bakarsak, fahrettin altun iletişim yönetiminde başarılı mı? yanıt belli de.. neden başarısız? buyrun sohbete+
fahrettin bey berat bey’e göre daha yalnız bırakılıyor. öyle milletvekili bakan desteği falan çok gelmiyor. ama onun bir trol ekibi var. oradan kendi yolunu bulmaya çalışıyor. tabii yetmiyor, zayıf kalıyor. biraz üzülüyorum.
neden böyle olabilir? aslında çok kritik bir konumda ama her şeyden önce sevilmiyor. çünkü hem başarısız hem de büyük bir kibirle kendini en tepelere yerleştiriyor. 1 kişi bile itiraz edemez ki 25 katlı o bina olmazdan evvel ak parti iletişim işlerinde daha başarılıydı.