Akademide elitizmden önce tartışılması gereken bir "izm"
Nepotizm:
Alternatif tartışma filleri 👇👇
- Giderek artan intihal vakaları
- Akademik sahtecilik vakaları
- Yağmacı/sahte dergilerde yayın yapan akademisyenler
- Sayıları 520'yi bulan parayla yüksek lisans, doktora tezi ve "akademik" makale yazan şirket
Üzerinde düşünülmesi gereken bir tartışma konusu:
Nasıl daha iyi bir akademik dürüstlük kültürü oluşturabiliriz?
Alternatif bir tartışma konusu:
Türkiye'deki üniversitelerde akademik dürüstlüğü teşvik etmesi ve desteklemesi gereken kurumlar neden ahlaki sorumluluklarını yerine getirmiyorlar? Akademik sahtekarlık ihlalleri karşısında neden sessiz kalıyorlar? Neden şeffaf değiller?
Hakkında hiçbir açıklama yapılmayan bir akademik sahtekarlık vakası:
Bu "elit" akademisyenler hakkında bir soruşturma başlatıldı mı? Akademisyenlerin yağmacı/sahte dergilerde parayla makale yayımlaması ne zaman normalleştirildi?
Hakkında yeterli açıklama yapılmayan bir sahtekarlık vakası:
Kasım ayında üniversite sınavında 800 bininci olup Türkiyedeki bir tıp fakültesine usulsüz bir şekilde yatay geçiş yapanlar gündeme gelmişti. YÖK'ün bu usulsüzlük hakkında yaptığı açıklama:
Üniversitelerde bilimsel araştırma ve yayın etiği eğitimi neden yetersiz? Akademik yayın etiği ihlallerinde bütün sorumluluk öğrencilerde mi? Üniversitelerde akademik dürüstlüğü teşvik etmesi ve desteklemesi gereken kurumların sorumluluğu yok mu?
Nasıl oluyorda üniversitelerdeki öğrencilere yeterli yayın etiği eğitimi verilemezken parayla tez yazan bir şirket "yüksek lisans ya da doktora tezini bir başkasına emanet etmeye hazırlananlar için başucu" kitabı yazabiliyor?
Parayla tez yazım üzerine bir kitap:
Türkiye'de parayla tez/makale yazımı piyasasında amatör veya profesyonelce, deneyimli (5-20 yıl) veya deneyimsiz (1-5) açık adresle veya online faaliyet gösteren en az 520 şirket var. Parayla tez yazım piyasasının 2019 yılı tahmini cirosu:
Alternatif bir tartışma konusu:
Bu çok açık akademik yayın etiği ve dürüslük ihlaline yönelik neden ön alıcı, etkili ve caydırıcı önlemler alınmıyor? Bu şirketler tarafından yazılan vasat tezler tez jürileri tarafından nasıl onay alabiliyor?
Yükseköğretimdeki bu bilimsel araştırma ve yayın etiği ihlalleri (daha niceleri) ve odadaki tüm "filler" tartışılıp Türkiye toplumunun ve gelecek genç nesillerin hak ettiği bir akademik dürüstlük kültürü oluşturulduğunda sıra üniversitelerde "elitizm" tartışmalarına gelebilir.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Türkiye'de profesörler için yabancı dil şartının değişimi:
1973 - Profesörlük için 2 yabancı dil şartı
1981 - Tek yabancı dil şartı getirildi
1983 - Dil sınavında 100 üzerinden 70 alma şartı
2000 - Dil sınav barajı 65'e indirildi
2018 - Dil sınav barajı 55'e indirildi
Türkiye'de profesörler için yabancı dil şartındaki 47 yıllık değişim bu haldeyken tartışılması gereken nedir?
A- Türkiye'nin en iyi üniversitelerindeki "elitizm"
B- Üniversitelerde akademik atama ve yükselmelerin bilgi, başarı ve yetenek kriterlerine göre şekillenmemesi
Akademide elitizmden önce tartışılması gereken bir konu:
Akademide vasatlık
Türkiye'de parayla tez yazan şirket sayısı en az 520. Bu şirketlerin çoğu kendileri için çalışanlar arasında "doçent" "yardımcı doçent" "profesör" olduğunu iddia ediyor.
Yukarıda paylaştığımız araştırmacı gazetecilik haberi 1 milyona yakın kişi tarafından görüntülendi.
Akademik dürüstlüğü teşvik etmesi ve desteklemesi gereken kurumlar neden bu akademik sahtekarlık hakkında caydırıcı önlemler almıyorlar?
Parayla tez yazım firmasında faaliyet gösteren şirketlerin
çalışanları arasında "öğretim üyesi" ve "akademisyen" olduğu iddiası küçümsenecek bir iddia değil. Bu iddiaları doğru olma ihtimalini güçlendiren bulgular var.
Parayla tez yazan bir şirketin sosyal medya paylaşımı:
"Tez yazmak puding yapmak gibidir... Biraz literatür, biraz veri analizi, biraz tartışma sonuç. Sonra koy tabağa at jürinin önüne.."
Parayla tez yazdırmak çok açık bir akademik yayın etiği ihlali ve akademik sahtekarlık türüdür. Türkiye'de parayla tez yazım piyasasında faaliyet gösteren en az 520 şirket var.
Bu akademik sahtekarlığa yönelik neden daha caydırıcı önlemler alınmıyor?
Parayla tez yazımı caydırıcı yasalarla azaltılabilir mi?
Avustralyada parayla tez yazan şirketlerin sahiplerine 2 yıla kadar hapis ve 100.000 dolara kadar para cezası öngören teklif Eylül 2020'de yasalaştı.
"ve ordaki her şey zaten bir yerden alıntıdır. ve benim tezimde de alıntı. ve en sonda da kaynaklar yazılmış paragrafta. Bütün dert tırnak içerisine almamışım bazı şeyleri. işte o mesele. yani bu şey değil"
"Sonuçta orda.. bizim zamanımızda ben bu tezleri yazarken bizim önümüzde yazılı bir şeyimiz yoktu.. Öyle yapılacak böyle yapılacak.. ve bu formatlarda sürekli değişir. Değişir bir de onun değişik kurallar var A kuralı var B kuralı var C kuralı var"
Sn. Bulu Gazeteci Veyis Ateşin "o gün sayılmayıp bugün intihal sayılabilecek şeyle var mı" sorusuna cevabı:
"Ya şöyle, o gün... yani şuanda yine ben onun şey olduğunu düşünmüyorum. Gerçekten hani.. kaynağı.. İşin özü aldığınız şeyin kaynağı yazmışmısınız.. yazmışız.." (4)
İntihal: "Yapmadığınız bir şey için başınızı belaya sokmak"
Resim: Viacheslav / Funny Definition Posters
Araştırmalarınızda başkalarının düşüncelerini, görüşlerini ve analizlerini kullanıyorsanız yapmanız gereken onlara "atıfta" bulunmaktır. Bu düşünceleri bilinçli olarak ya da farkında olmadan kendi görüşünüz gibi sunmak etik değildir.
İntihal nedir?
“İntihal başkalarının düşüncelerini, görüşlerini bilgi kaynağını bildirmeden ve atıfta bulunmadan bilinçli olarak ya da farkında olmadan alıp kullanmak ve kendi görüşünüz gibi sunmaktır. ueam.metu.edu.tr/intihal
Talip bey'in analizi bir genelleme içeriyor. İskoçya'da rektörler öğrenci ve üniversite çalışanları tarafından seçilir. 1582 yılında kurulmuş Edinburgh Üniversitesi bir sonraki rektörü için seçim sürecinde. Son aday gösterme tarihi 1 Şubat 2021.
"The Rector is elected for a period of three years, by staff and students, and presides at the University’s Governing body, the University Court. Nominations for this prestigious role are now open and will close at noon on 1st February 2021"
Diğer ülkelerde üniversite rektörleri nasıl seçiliyor?
Türkiye, Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik devletleri Üniversite Yönetimlerinin Karşılaştırması: