Kära Twitter. Nu valsar det återigen runt som en nyhet att det Demokratiska partiet i USA har en inte jättestolt historia apropå att SVT sände en mycket bra dokumentär om Klu Klux Klan. Så en liten basic historielektion till er från mig.
1861-1865 utkämpas amerikanska inbördeskriget. Den primära frågan är att de södra delstaterna i USA vill behålla slaveriet och om Inge så lämnar de unionen. President Abraham Lincoln som är Republikan leder de norra delstaterna som vill behålla unionen. Nord vinner.
Lincoln mördad på kuppen och i Syd leder detta till ”rekonstruktionseran” då en massa fria svarta får medborgerliga rättigheter. Detta gillas inte av en massa gamla sydstatare. 1865 grundar ett gäng Klu Klux Klan under ledning av Nathan Bedford Forrest.
Politiskt domineras norra USA av Lincolns gamla parti, Republikanerna, och Demokraterna ser en chans att dominera södra USA genom att appellera till de som inte vill att svarta ska ha lika rättigheter som vita. Resultatet: segregationslagar under smeknamnet Jim Crow.
Vi får i södra USA ett klimat där det 1) lönar sig att stödja segregation 2) att vara medlem av KKK 3) att vara Demokrat. Grovt förenklat: Klanen blir ett jävla läskigt Rotary.
KKK har olika storhetstider. Grovt förenklat hatar de på svarta, katoliker och judar. De begår flera mord. Som ofta är svårlösta då lokala polischefen är med. Tänk en jävligt läskig Chief Wiggum från The Simpsons.
Politiskt börjar deras era krackelera när John F Kennedy som var katolik blir Demokraternas president och med medborgarrättsrörelsen på 1960-talet.
Kennedys efterträdare Lyndon Johnson från Texas stödjer slutligen Martin Luther King och undertecknar The Civil Rights Act som gör slut på segregationen men det är antal Demokrater som röstar emot och säger ”vi har gett upp Södern för en generation”.
Nu vädrar Republikanerna morgonluft och Johnsons efterträdare Republikanen Richard Nixon har en ”södern strategi” inte där man appellerar till segregation utan till ”delstaternas självbestämmande”. Men KKK kommer aldrig mer bli mäktigt.
Republikanerna var alltså fram till 1960-talet de som var emot segregationen i södra USA. President Dwight D Eisenhower beordrar desegregation av armén och av flera grundskolor.
Vill ha ett bra filmtips om Klu Klux Klan ska ni se Mississippi brinner från 1988.
Vill ni ha svensk trivia om inbördeskriget? Sydstaterna stöttades av Borås Tidning då Borås var en textilstad. Finns brev från Sydstatspresidenten Jeffreson Davis adresserat till ”Våra vänner i Borås”.
Ännu mer trivia: Överste Ernst von Vegedsack som var svensk och frivillig på Nordstatssidan belönades med USA:s högsta militära utmärkelse Medal of Honour. Den högsta civila är Medal of Freedom som Trump för några dagar sedan belönade Annika Sörenstam med. Olika tider 🤷🏿

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with gustavvasakungen

gustavvasakungen Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @gustavvasakung1

1 Dec 20
Gymnasielagen är riktigt konstig: Å ena sidan ger vi en massa människor full amnesti och sänder signalen att det lönar sig att fuska. Å andra sidan utvisar vi och skapar tusentals individuella tragedier. Damned if you do and damned of you don’t.
Jag är verkligen oerhört kluven. Känner själv bra människor som engagerat sig för en ensamkommande afghan som med all önskvärd tydlighet är tonåring.
Sedan finns det en djup filosofisk dimension: Ska Sverige vara hela världens fristad? Varför ska vi just ömma för unga afghanska män? Varför hämtar vi inte andra grupper?
Read 6 tweets
30 Nov 20
Tråd: Apropå barnboksgate: Jag tycker det är riktigt obehagligt att man utgår från att barn alltid måste relatera till något för att uppskatta. Jag hade mer gemensamt med Gustav Vasa än Kunta Kinte som barn.
Det var först i sena tonåren jag började fundera kring hudfärg för en massa välmenande människor i princip utgick från att jag kände mig annorlunda. Ja, jag var historienörd och det handlade inte om hudfärg.
Började på allvar engagera sig politiskt när Tobias Hübinette var ute och vevade om ”vi adopterade”. Han skulle inte få stå oemotsagd tänkte jag.
Read 24 tweets
16 Oct 20
Sen jag återskaffade Twitter och inte är ledarskribent känner att jag mest vill lyfta människor. Det kan vara så bra när man hjälper och hejar på!
Skriv om att livet inte alltid är lätt. Sök stöd och tweeta: jag hejar på er. Jag vill att det ska gå bra. Tycker vi olika: då gör vi det. Vi kan hårt debutera men känner man sig trasig en dag. Då får man visa det. Och man ska ha stöd och pepp.
Jag är så jävla blödig. Vill att alla ska ha det bra. Lyssnade på dokumentären Den fastspända flickan och gick tårar i ögonen av att Nora i slutet visade sig ha det bra. Tårar av glädje.
Read 4 tweets
16 Oct 20
Tråd: Min mamma har världens absolut bästa sociala förmåga. Helt sjukt. Hon var i Rom och skulle köpa en väldigt fin slips till mig. Går in på en traditionellbutik ungefär vid Fontana di Trevi.
Börja snacka med föreståndarinnan. Visat sig att hon är svenska. Gift med en italiensk markis. Dom har inga egna barn. Får slipsen rabatterad. De dricker en cappuccino och byter mejladresser.
De håller kontakten när hon och maken är i lockdown i deras statspalats. Hon skickar mina böcker och de bjuder mig till Rom när jag ska skriva om heliga Birgitta. De är typ Orsinis. Jag ska bo i ett adelspalats från typ 1400-talet. Allt för att morsan ville ge mig en slips.
Read 24 tweets
15 Oct 20
På förekommen anledning. Jag har full respekt att andra landat i andra slutsatser än jag själv om rektor Hamid. Era slutsatser respekterar jag. Min egen är inte baserad på rationalitet utan känsla. Jag väljer att ge en person jag ser upp till en andra chans. Det behöver inte ni.
Jag väljer också öppet att berätta om detta och jag väljer att delge er att jag blivit snällare och ödmjukare med åren. Jag gav inte Kakan Hermansson en andra chans. Jag gjorde fel.
Mitt resonemang om rektor Hamid bottnar i att jag försöker träna upp min empati och medkänsla. Jag har känt andra som fallit hårt. Det finns tid för kritik även från min sida. Men nu befinner han sig i helvetet. Självförvållat förvisso, men dock helvetet.
Read 8 tweets
15 Oct 20
Ett liv i spillror och försörjning hotad. För allvarliga men gamla synder. Det är så tragiskt. Jag tycker det är tragiskt oavsett politisk ståndpunkt. Jag vill faktiskt påpeka det. expressen.se/gt/rektor-hami…
Att offentliga uppdrag förloras är fullt förståeligt. Men att försörjning och prickfritt arbete hotas. Det säger något om kraften i stormen. Jag gillar det inte.
Jag praktiserar vad jag tror på och kommer att vara med i podden @kungarochkrig när tillfälle ges.
Read 6 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!