1-Bilhassa coin piyasasında yeni olduğumu belirterek, kısa zamanda gözlemlediğim ama yaygın olarak yapılan bir hataya dair okuduğum eski bir makaleden bir kaç satır paylaşmak isterim.
Kaldı ki bu piyasa psikolojisi borsalar, emtia ve döviz kurları için de geçerli şüphesiz.
+++
2- Konumuz Duygusallık temelli yatırım kararları;
Çoğu durumda, duygularının yatırım kararlarını belirlemesine izin veren bireysel yatırımcılar, uzun vadeli kötü sonuçlardan muzdarip olurlar. Genel bakış açısına göre, ortalama bir yatırımcının yaşayabileceği

++
3-2 tür duygusal tepki vardır.
Duygusal olarak yönlendirilen ilk karar, Kaybetme Korkusundan (FOMO) geliyor. Bu yatırımcılar, para kazanma fırsatını kaçırmaktan korktukları için iyi durumda görünen hise senedi, coin vb. yatırım araçlarının peşine düşerler.
+++
4-Bu, temel yatırım stratejisine bakılmaksızın spekülasyona yol açar. Yatırımcılar "bir sonraki büyük çılgınlığa" kapılmayı göze alamazlar veya coşku azaldığında değersiz hisse senetlerini ellerinde tutabilirler.
+++
5-FOMO, henüz kurulmamış gelişmekte olan alanlarda spekülatif karar almaya yol açar. Bunun bir örneği, son kripto para piyasası çılgınlığı. Pek çok yatırımcı, belki iş arkadaşlarının, komşularının vs. çabucak zengin olacağı ama kendilerinin bu fırsatı kaçıracağı korkusyla,
+++
6-kanıtlanmamış iş modelleriyle kripto paraların peşine düştü. Akılcı davranışlar ve gerçekler ortaya çıkmaya başladığında; kripto para birimleri düşerken, deneyimsiz yatırımcıların bu coinlar ellerinde kalacak maalesef.
+++
7-Yatırımcıların sıklıkla karşılaştığı diğer duygu, Her Şeyi Kaybetme Korkusudur (FOLE). Yatırımcılar oyundan dışlanmak istemezken, tüm yatırımlarını kaybedecekleri korkusu gibi güçlü bir duygu oluşur. Piyasa oynaklığı borsada büyük dalgalanmalara neden olduğunda,
+++
8-insanların cesareti kırılabilir ve büyük bir satış veya borsa çöküşünden kaçınmak için yatırımlarını bir bekletmelerine neden olabilir.
Bu davranış, en çok 2008 mali krizinin ardından dikkat çekiciydi.
+++
9-Yatırımcılar, piyasadaki satışlara tepki olarak paralarını borsadan çekmişler, ancak daha sonra dramatik toparlanmadaki kayıpları telafi etme imkanını kaçırmışlardır. Benzerini Mart 2020’de de yaşadık malum.
Toparlayacak olursak; bir yatırım aracı çıkıyor piskolojisiyle,
+++
10-ona şuursuzca, iyi araştırmadan FOMO ile atlamak ta, FOLE ile sakınmak ta hatadır. Görüşlerine değer verdiğim bir kardeşimin bana gönderdiği bilgi notuyla sözlerime son veriyorum. Asla yatırım tavsiyesi değildir ama lütfen bilnçsiz & duygusal işlemlerden uzak durun. Saygılar..
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
1-Bugün Moody'sin yayımladığı raporda "moratoryum" riskine dikkat çekilmiş.Ben de daha önce pek çok arkadaş gibi bu tehlikeye defaaten kez dikkat çekmiştim.Bu konuda Yüksek Lisansta yazdığım eski bir makaleden alıntıları paylaşacağım.Umarım beğenirsiniz.
2-Osmanlı İmparatorluğu 17. yüzyıl boyunca gerekli idari ve mali reformları yapamıyor ve 18. yüzyılda ise askeri başarısızlıklar ile diğer devletlerin ilgi ve etki alanına giriyordu. 1854 yılında Kırım Harbinde alının ilk borç ile kapitalist Batı'nın etkisine giren Osmanlı,
3-"Devlet içinde Devlet" olarak atlandırılan Duyun-u Umumiye (Genel Borçlar) idaresi ile borçlanma serüveninde farklı bir konuma yükseliyor ve toprakları üzerindeki egemenliğini örtülü bir şekilde kaybediyordu. neticesinde istikrarsız bir görünümü kavuşan Osmanlı Devleti bazı