Datacenters als bron van een duurzaam #warmtenet.... het lijkt nu aantrekkelijk, die datacenters staan er nu eenmaal en er komt een bak hitte vandaan. Allemaal waar. Maar het datacentergebouw staat er veel langer dan de hardware die er in draait en daar gaat heel veel veranderen
In een datacenter gaat het om drie belangrijke hoofd-taken:
- rekenkracht (CPU’s)
- opslag van data
- netwerkfunctionaliteit (routers en switches)

Al die apparatuur vreet traditioneel heel veel stroom. Hoe hoger de performance hoe meer vermogen.
De wet van behoud van energie leert ons dat 100% van de opgenomen stroom als warmte verloren gaat en daar haken die warmtenetten mooi op in. Ze brengen die restwarmte naar huizen waar hij wordt afgegeven. Het afgekoelde water kan dan weer gebruikt worden om te koelen.
Naast dat zo’n warmtenet geen koelmogelijkheid heeft in de zomer (wie gaat zijn huis nou verwarmen tijdens een hittegolf?) is er een fundamenteler probleem aan de horizon: de datacenters gaan extreem veel zuiniger worden binnen 10 jaar
Want er zijn drie niet te stoppen ontwikkelingen gaande die het warmteprobleem van datacenters zo sterk gaan terugdringen dat ze geen koeling meer nodig hebben (of maar een heel klein beetje). Daar gaan we.
Ten eerste gaan de extreem onzuinige Intel CPU’s vervangen worden door Apple M1-achtige processoren. Apple notebooks rennen inmiddels rondjes om windows laptops en dat zonder zonder koeling. Die technologie gaat onvermijdelijk ook in datacenters landen. medium.com/@mayankkapoor/…
Ten tweede gaan we in datacenters afscheid nemen van de draaiende harde schijven. Draaiende onderdelen hebben wrijving en geven daardoor warmte af. Solid State opslag kent die niet en door een slimme mix te maken van SSD voor realtime toegang (trending tweets) en ....
... nearline storage voor de 10 jaar oude filmpjes van je puppie gaat de warmtevraag voor opslag dramatisch dalen. (Nearline = een grote traditionele harddisk die uit staat totdat iemand dat 10 jaar oude filmpje toch wil zien, dan gaat ie even draaien)

blocksandfiles.com/2020/05/15/ent…
En ten derde gaat “het netwerk” overstappen van elektronen op fotonen. Ook die stap gaat weer gigantisch veel energie uitsparen omdat fotonen geen wrijving hebben, elektronen wel.

phys.org/news/2014-07-w…
Drie ontwikkelingen die datacenters heel veel zuiniger gaan maken. Ze zijn niet te stoppen, de voordelen zijn te groot. Ik zou dus heel goed nadenken over hoe lang datacenters nog als bron van warmte kunnen dienen voor ik aan een #warmtenet begon.
Nabrander: ik werkte tot 7 jaar geleden als IT’er die datacenters volstouwde met energievretende workloads. Een van de redenen dat ik wegging uit de IT was dat ik mijn visie dat we iets duurdere maar veel zuiniger technieken moesten gaan gebruiken geen gehoor vond. *** einde ***

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Lars Boelen

Lars Boelen Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @LarsBoelen

27 Nov 20
OK, dit is toch wel ERG interessant. Ik heb een tamelijk spartaanse CO₂-warmtepomp (aan/uit + tapwatercyclus). Sinds twee weken is daar echter een State-of-the-art circuit regeling voor de verwarming aan gekoppeld door @Thermopunt. (1/n)
Die regeling stuurt met een 0-10V drieweg klep de temperatuur aan die de vloer in gaat en met 0-10V een zeer nauwkeurige circulatiepomp die probeert de retourtemperatuur zo LAAG mogelijk probeert te krijgen.
Er zijn een hele reeks effecten die nu al heel duidelijk zijn waarvan de belangrijkste is dat de temperatuur in de woonkamer nu heel constant is. Maar aan de techniek kant is er van alles spannends te zien!
Read 9 tweets
11 Aug 20
Een draadje over hoe krankzinnig het is dat we na 120 jaar nog steeds temperatuurrecords hebben

Voor we beginnen, een dag kan 4 temperatuurrecords kennen:
- koudste nacht
- koudste dag
- warmste nacht
- warmste dag
Op 1 januari 1901 begon het KNMI met een onafgebroken reeks metingen, de database met meerwaarden is openbaar

projects.knmi.nl/klimatologie/d…
Als je alle maxima/minima in een grafiek zet krijg je deze grafiek:

De dagtemperatuur in een gegeven jaar slingert tussen die minima en maxima heen en weer en soms, door stom toeval in de weerruis prikt een dag door het oude record heen
Read 12 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!