*הדלמטי: לפעמים לא טוב להיות פופולרי*

שרשור על הגזע עם הפרווה הייחודית שהיה סמל סטטוס של האצולה הבריטית ועל איך סרט אחד החזיר אותו למיינסטרים וגזר עליו שנים של מחלות קשות, נטישה ואומללות.
הדלמטי הוא כלב בינוני-גדול, מאוד אנרגטי, אינטליגנטי, סקרן ונאמן. המאפיין הכי ידוע של הגזע הוא כמובן הפרווה הייחודית והיפה שלו: פרווה בצבע לבן ועליה נקודות שחורות או חומות שמפוזרות באופן אקראי על כל הגוף שלו. דלמטיים נולדים כמעט תמיד ללא נקודות שמתחילות להופיע בערך בגיל שבועיים.
הנקודות ממשיכות להתווסף עד בערך גיל 7 חודשים אז מתחילה האטה משמעותית בהופעה שלהן. הגזע קרוי על שם אזור גיאוגרפי והיסטורי שבקרואטיה הנקרא ״דלמטיה״ ממנו הוא מגיע. לא ידוע בדיוק מתי נוצר, אבל יש תיאורים שלו כבר במאה ה-14. הפרווה יוצאת הדופן של הגזע נחשבה יוקרתית ומיוחדת במערב
ולכן משפחות האצולה של אירופה החלו לייבא את הגזע כבר במאה ה-17. במאה ה-18 הוא כבר הפך לסמל סטטוס של ממש, במיוחד באנגליה, שם הפך לכלב הכרכרות הרשמי של עשירי הממלכה וזכה לכינוי ״כלב הכרכרה המנוקד״.

למה כלב כרכרות? תחשבו על זה כגרסת המאה ה-18 למכונית יוקרה שמוסיפים לה גג מיוחד.
כרכרות פרטיות היו אז מצרך אקסקלוסיבי ויותר מכלי תחבורה. ככל שהכרכרה היתה מפוארת יותר, ולסוסים היו בגדים וקישוטים מיוחדים יותר, כך כולם ידעו כי מדובר באדם עשיר במיוחד. הכלבים הדלמטים שהיו נדירים ויקרים היו עוד קישוט: הם נהגו לרוץ לפני ולצד הסוסים ולהוציא לכולם את העיניים.
עוד סיבה שהפכו הדלמטיים ל״קישוט״ היא שהסתדרו נפלא עם סוסים, הרגיעו אותם, הבריחו חיות והגנו על הרוכבים בזמן עצירות. מאותה סיבה ליוו גם את מכבי האש: לפני שהומצאה המכונית, השתמשו בכרכרות מה שגרם למצוקה רבה בקרב הסוסים שפחדו מאש. הכלבים הדלמטיים צורפו לצוותים כדי להרגיע את הסוסים.
השנים עברו והגזע הפך לחיית מחמד עם פופולריות ממוצעת. אבל אז דיסני החליטו להוציא עיבוד מחודש לסרט ישן וזה שינה הכל. הסרט ״101 דלמטיים״ יצא ב1996 והפך בבת אחת את הגזע הדלמטי למבוקש ביותר בעולם. משפחות היו מוכנות לשלם כל מחיר ולקנות מכל מגדל את הכלבים החמודים שראו בסרט.
הבעיה היתה שהמציאות היא לא סרט, כלבים הם לא צעצוע, וגידול והרבעה צריך פיקוח. משפחות גילו מהר מאוד את טבעו של הגזע: לכלבים דלמטיים אנרגיה מטורפת, אינטליגנציה גבוהה ונטייה לשעמום, חרדת נטישה קשה, ונטייה למספר בעיות גנטיות. במשך עשור שלם הביקוש לא הפסיק ואיתו גם גלי הנטישות.
לימים התופעה הנוראה קיבלה את השם ״האפקט הדלמטי״. כמו שקרה לסן ברנרד עם הסרט ׳בטהובן׳, לפאג אחרי ׳גברים בשחור׳ והיום קורה להאסקי בגלל ׳משחקי הכס׳, כך קרה גם לדלמטיים: גל של פופולריות מטורפת שמביא להרבעה לא מבוקרת, התפשטות של מחלות ובעיקר נטישות המוניות של כלבים אומללים עם לב שבור
אז כמה עובדות חשובות על כלבים דלמטיים: 1. הם בעלי אנרגיה גבוהה מהממוצע בבית ובחוץ 2. הם סובלים מחרדת נטישה קשה ולא יכולים להישאר זמן רב לבד אחרת יהרסו את הבית 3. הם סובלים מבעיות גנטיות, אבל בעיקר מחרשות: 8% נולדים חרשים, 22-24% נולדים חרשים חלקית 4. הם משירים *המון* שיער.
לסיכום: הדלמטי מקסים, נאמן ואינטליגנטי אבל לא מתאים לכל בית. חשוב במיוחד ללמוד מ׳האפקט הדלמטי׳ - סרטים וסדרות הם לא דרך טובה להכיר כלבים או סיבה לרצות גזע כזה או אחר. מאות ההאסקים שננטשים כיום במכלאות בכל הארץ מוכיחים את זה.

הגעתם עד לכאן? מוזמנים לעקוב לשתף את השרשור! 🤗😌

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Mononoke ⚔️

Mononoke ⚔️ Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @MononokePonyo

27 Jan
האם כלבים רואים צבעים?
רובכם הצבעתם ׳לא׳.
התשובה? כלבים *כן* רואים צבעים, פשוט אחרת מאיתנו!
אז הנה שרשור קצר על איך כלבים רואים את העולם ומה זה אומר על הצעצועים שאנחנו קונים להם 👇🌈
במשך שנים רבות חוקרים היו בטוחים שכלבים הם עיוורי צבעים. אבל מחקרים חדשים מראים אחרת. לכלבים יש ׳ראייה דיכרומטית׳ - ראייה דו-צבעית. בניגוד לעין האנושית היכולה לקלוט 3 צבעים (כחול, אדום, צהוב), העין של הכלב קולטת ומעבדת רק 2: כחול וצהוב.
אז בני אדם רואים יותר טוב? לא באמת. ההבדל הוא ברשתית שלנו. הרשתית של בני אדם וכלבים מורכבת מ2 סוגי תאים הרגישים לאור: תאי Rod שעוזרים לראות באור חלש ותאי Cone האחראים על עיבוד אור בהיר וצבע. לכלבים יש יותר תאים העוזרים באור חלש, לנו יותר העוזרים בעיבוד צבעים ואור חזק.
Read 8 tweets
26 Jan
*התחש: אישיות גדולה בגוף קטן*

שרשור על כלב הנקניקייה, שנוצר ע״י הגרמנים כדי לצוד גיריות והפך לאחד מגזעי הכלבים הפופולריים בעולם, למה לכל הרוחות קוראים לו בעברית ״תחש״ ואיך כל זה קשור למפרץ אילת? Dachshund
התחש, הנקרא באנגלית Dachshund, הוא כלב קטן, עם רגליים קצרות, גב ארוך במיוחד ואוזניים גדולות ונפולות. הוא מגיע בשני גדלים (רגיל ומיניאטורי) ועם שלושה סוגי שיער (קצר, ארוך וגס). כפות הרגליים הקדמיות גדולות במיוחד כדי לעזור לו בחפירה והאוזניים והאף הארוך מחדדים את חוש הריח.
הגזע פותח בגרמניה במאה ה-18 ע״י עירוב של מספר גזעים בשביל ציד חיות כמו גיריות וארנבות המתחבאות במחילות. מפה גם מקור השם של הגזע בגרמנית: Dachs = גירית, Hund = כלב. הוא ידוע ככלב קטן עם אישיות גדולה: הוא חכם, עירני ונמרץ אבל ככלב ציד הוא גם נוטה להיות דעתן וחשדן כלפי זרים וחיות.
Read 10 tweets
30 Nov 20
* כלב כנעני: הכלב הלאומי של ישראל - השרשור! *
שרשור קצר על הכלב היחיד שמוצאו מישראל, החי פעם בלהקה כמו זאבים ועל איך כל זה קשור לארגון ״ההגנה״ ולמאלפת כלבים אוסטרית שאילפה את כלבי הנאצים לציית לפקודות בעברית👇 Image
הכלב הכנעני קרוי על שם חבל ארץ ״כנען״ בה היה פעם מאוד נפוץ אך מאז כמעט ונעלם. הוא בינוני, עם פרווה קצרה וזנב מגולגל, אינטליגנטי, נאמן ומאוד טריטוריאלי. הוא נחשב חלק מקבוצה מאוד קטנה של "כלבים פרימיטיביים" - כלבים משוטטים פראיים שפעם היו נפוצים בכל העולם וחיו בלהקות כמו זאבים. Image
הכלב הכנעני קיבל את שמו מפרופסור רודולפינה מנצל, מאלפת כלבים אוסטרית בעלת שם עולמי, שהחלה כבר בשנות ה20 לאלף באוסטריה כלבים לצורכי ביטחון ושמירה. בגלל שהיתה ציונית, החליטה לאלף את הכלבים לענות רק לפקודות בעברית. רב הכלבים אומנו עבור ארגון ״ההגנה״ ונשלחו לארץ, אבל חלקם הגיעו לידי Image
Read 7 tweets
16 Nov 20
* בורדר קולי: הכלב החכם ביותר - השרשור! *
שרשור קצר על החכם בכלבים, בעל ״המבט״ המפורסם, רודף האופניים וגם על למה הוא ממש לא בשביל כל אחד.
רקע: הבורדר קולי מגיע ממחוז נורת'מברלנד שעל גבול אנגליה -סקוטלנד (border - גבול) שם פותח בתחילת המאה ה19 ככלב רועים, בעיקר לרעיית כבשים.
בעוד כלבי רועים גדולים כמו הפירנאים משתמשים בגודל המרשים שלהם כדי לגרום לעדר לזוז קדימה, תפקידו של הבורדר לאגף ולאסוף את העדר חזרה. בגלל שהוא כלב בינוני ופחות מאיים, הוא פיתח טכניקה הנקראת ״המבט של הקולי״ The Stare: הוא מוריד את הראש ונועץ מבט כל כך קשוח שהעדר זז מרב לחץ!
ואם זה לא עובד הוא עובר לנביחות, חרחורים ואפילו נשיכות קטנות. יש הסבר לאינסטינקט החזק הזה: לאורך מאות שנים גורי בורדר קולי נבחרו לפי התגובה שלהם לכבשים: גורים הוכנסו למקום סגור עם כבשים ונבדקו - מי שהפגין רצון בלי נשלט לרדוף אחרי הכבשים ללא פחד, נבחר!
Read 7 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!