Elsystemet går tungt nu. Det är uppenbart att marginalerna minskat kontinuerligt senaste åren och att det krävs mer ingrepp i form av stödtjänster och avhjälpande åtgärder för att upprätthålla en säker drift.
När det gäller att bedöma situationen och risken (professionell ångest alltså) finns det flera aspekter som behöver beaktas. Även om ett fel skulle uppstå när systemet går tungt finns det flera indikeringar som gör att situationen skulle bli hanterbar #kommersäkertfåätauppdethär
Något som jag tar med mig efter några år med elsystem-KBT om förutsättningar för att hantera/bedöma svåra situationer är att under vintern gäller (oftast) följande:
Samtliga modeller, beräkningar, antaganden och reglerinställningar är sedan många år tillbaka inställda på att klara ett system som arbetar hårt. Detta gör att planerna för att hantera en kall dag är beaktade i analyser och ingenjörsarbete under lång tid #kompetens
Det finns erfarenhet bland drift- och underhållspersonal som har en vana att hantera en sådan här situation. Då menar jag personal inom nationell, regional och lokalnät samt den planerbara produktionsflottan. De tillsammans utgör en styrka och grundbult man inte får underskatta.
Väl inövade instruktioner och planerade åtgärder finns att vidta, tex effektreserv (däremot är det enligt min bedömning inte tillräckligt om man tittar till den minsta kravställda nivån av åtgärder - men oavsett beprövade åtgärder finns).
Det finns ett fokus inom hela energisektorn att planera för att systemets samtliga delar ska fungera så bra som möjligt denna period av året. Inga planerade avbrott och avställningar. Detta ökar förutsägbarheten för driften och kontinuerliga analyser - det är alltså positivt!
Även om något skulle gå fel så finns förmodligen samtliga resurser man ändå har på plats och alla är fokuserade. Jämför detta med sommarmånaderna tex.
Menar jag då att man inte ska vara orolig när systemet går tungt? Nej det menar jag inte, men nyanser i oron och att strukturera sin ”ångest” kan vara bra utifrån förutsättningarna som finns.
Självklart är det viktigt att ha i åtanke att kylan och eventuella avbrott är mkt skadligt. Vidare är även signalen om höga elpriser viktig att ta till sig - det visar oss ett elsystem som behöver resurser.
Men perioden mellan vinter till vinter visar sig nya ”egenskaper” i systemet. Dessa situationer behöver också fokus. Det handlar om situationer där man kör systemet under förutsättningar som modeller och beräkningar inte är validerade för.
Situationer där operativ personal inte är fulltaliga. Där stora förändringar sker under kort tid och erfarenhet saknas. Osäkerheterna är mkt större, man trampar okänd mark och det är lätt att göra fel i många led. Det är svårare att bedöma inverkan av identifierade åtgärder
Vad är min poäng? Jo att fokus på systemet på vintern är rätt, men vi bör inte släppa fokus när kylan har gett vika utan se riskerna som en helhet, lyssna på systemet och föreslå åtgärder för att systemet ska ha förutsättningar att leverera årets alla timmar, med marginal.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Maja Lundbäck

Maja Lundbäck Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @mLundback

11 Dec 20
#risktwitter och elsystemet-här kommer nästa tråd utifrån mina tankar och erfarenheter om design och val av åtgärder i elsystem utifrån risk. Vad gör man när man gjort sina riskanalyser och riskvärdering förutom att ha ångest och börja preppa🌎?
Man borde gå till sitt riskkoncept. Den skarpögda såg i förra tråden att riskanalyser är uppdelade i systemdrifttillstånd. Tillstånden är lagstadgat riskkonceptet som styr dimensionering av åtgärder för att utveckla och köra ett tillräckligt driftsäkert elsystem
Vad är ett riskkoncept? En metoder för att kunna ha en gemensam uppfattning om risknivån (acceptabel konsekvens tex) och design av åtgärder. Kärnkraftsind. använder det och kallar det djupförsvar och ”safety principles”. iaea.org/publications/7…
Read 19 tweets
3 Dec 20
Det här med att dimensionera ett kraftsystem för att vara tillräckligt säkert verkar intressera många. Jag tänkte göra ett försök att förenkla och förklara hur risker i kraftsystem kravställs och hanteras utifrån mina erfarenheter! #varninglångtråd
Att kunna sin riskhantering och sin fysik är helt avgörande för att kunna föreslå verkningsfulla åtgärder. Ett kraftsystem ska dimensioneras för att klara av alla typer av felfall och tillstånd där det mest omfattande och komplexa är väpnat angrepp - typfall 4.
Olika konsekvenser accepteras beroende på hur ofta ett fel uppstår. Detta är för att det vare sig är ekonomiskt eller praktiskt möjligt att bygga ett kraftsystem som alltid kan leverera el till alla som behöver det under alla möjliga förhållanden.
Read 15 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!