(1/7) #Stikstof van de nieuwe #A15 heeft effect op natuur in heel Nederland en niet alleen tot 5 kilometer afstand. Dat laat een berekening zien die wij hebben laten uitvoeren.
Lees dit draadje om te ontdekken hoe het zit.👇
(2/7) Op 20 januari deed de Raad van State uitspraak over bezwaren op de aanleg van de A15. RvS oordeelde dat de stikstofberekeningen van de minister onvoldoende beeld gaven van de effecten op de natuur.
(3/7) Een heldere uitleg door de Raad van State vind je in dit filmpje
(4/7) Door de keuze voor meetmodel SRM2 werd slechts gekeken naar de effecten tot 5 kilometer afstand van de weg. Dit plaatje laat zien hoe de stikstofdepositie is volgens meetmethode SRM2.
(5/7) Door gebruik te maken van het rekenmodel OPS, dat ook voor landbouw en industrie wordt gebruikt, kunnen we de effecten ná 5 kilometer ook in beeld brengen. Wat blijkt? Tot ver in Nederland zijn de stikstofeffecten zichtbaar.
(6/7) Als we de mobiliteitsambities en natuurambities overeind willen houden in een systeem van rechtsgelijkheid, is er werk aan de winkel. De klok tikt… nog 5,5 maand te gaan.
(7/7) Deze berekeningen, in opdracht van @CUGelderland, willen we ook verantwoorden. Daarom hierbij een verantwoording van de door ons gebruikte rekenmethodiek.
Toetje voor de mensen die van plots houden: hierbij de gemiddelde depositie per afstandsklasse. de rode lijn laat zien waar de afkapgrens van SRM2 zit.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh