Muskusratten horen bij de familie van de #woelmuizen. @Zoogdierverenig Ze worden/werden gefokt voor het #bont en het #bisam, een geurend goedje van onder hun staartklier wordt gebruikt voor parfum
Het zijn #exoten die in de 19e eeuw vanuit Noord Amerika naar Europa zijn gebracht, vervolgens zijn ontsnapt en zich ondanks predatie door vos, bunzing, hermelijn, havik en bosuil snel verspreid hebben. Ook mensen eten ze wel, maar dan als #waterkonijn; rat klinkt blijkbaar vies.
Hun graafwerk maakt ze niet populair. Muskusratten graven uitgebreide gangen in dijken en daarom wordt uit alle macht geprobeerd ze weg te vangen. Dat gaat steeds beter en in veel provincies wordt de stand steeds lager. In het VK is het gelukt om ze helemaal weg te krijgen.
In de winter verlaat de muskusrat zijn vertrouwde woning in de dijk en betrekt hij zijn winternest. Dit nest heeft een doorsnede van soms wel 2 meter en is helemaal gemaakt van gras en riet. Hierdoor blijft het lekker warm in het nest, zelfs als het buiten vriest.
Ze zijn veel nachtactief en de meeste kans om ze te zien heb je in de ochtend- en de avondschemer. Zie voor meer informatie:
Weinig bomen zijn mooier in de #sneeuw dan #berken#betula#soortvandedag#doetip#berkenwijn.
Het zijn lichte, open bomen met een kegelvormige kruin wier takken op latere leeftijd gaan hangen zodat wat oudere bomen een wilgachtige aanblik krijgen.
Berken zijn goed te herkennen aan de glanzende, zilveren, schilferachtige bast met zwarte kloven. De bladen zijn ver uiteenstaand, toegespitst, getand en hebben een lange kale bladsteel. De bloemen zijn katjes die in de lente bloeien.
De capillaire werking van berken is zo groot dat ze meer water opzuigen dan ze aankunnen. Het overtollige water verlaat de boom weer via de bladeren in de kroon waardoor het onder berken in moerassige gebieden vaak lijkt alsof zachtjes regent terwijl het toch gewoon droog is.
Bij sommige mossen komt de hoofdnerf niet alleen tot in de top, maar steekt er dan nog een stukje bovenuit. We noemen dat een #glashaar.
Veel bladmossen die op extreem droge en warme plekken staan, zoals op muren en in de duinen, hebben zo’n glashaar. Die haar staat vaak in een bepaalde hoek op het blad zodat hij het opvallende zonlicht maximaal reflecteert.
Een handig trucje dus, waarmee de plant zichzelf een beetje in de schaduw zet zodat het mogelijk wordt op plekken te groeien waar het extreem warm wordt.