1) İlk olarak satışlara baktığımda Fonet geçen seneye göre satışlarını %30 arttırmış bulunmakta. Gayet başarılı bir artış gözüküyor.
2) Dönen Varlıklar : 1 yıl içinde nakite dönüştürülmesi beklenen varlıklardır. Dönen varlıklara baktığımızda şirket son çeyreğe göre dönen varlıklarını %28 arttırmış. Olumlu bir artış mevcut.
3) Duran varlıklar : 1 yıldan daha uzun sürede nakite dönüştürülmesi beklenen varlıklardır. Fonet son çeyreğe göre duran varlıklarını % 7 arttırmış burdada olumlu bir artış mevcut.
4) Kısa vadeli yükümlülükler: 1 yıl içerisinde ödenecek borçlardır. Geçen seneye ve son çeyreğe baktığımda kayda değer bir artış veya azalış göstermiyor.
5)Uzun vadeli yükümlülükler : 1 yıl’dan daha fazla süre içerisinde ödenecek borçlardır. 4.504.9841’ tl olarak açıklanarak Son çeyreğe göre %50’ lik bir artış mevcut fakat ++
maddi olmayan duran varlıklarında son çeyreğe göre yaklaşık 4 milyon liralık %5’lik artışına bakar isek şirketin yatırım yaptığını bunun olumlu olduğunu söyleyebiliriz.
6) Net Borç: Eksi değerde ise bir sonraki döneme yansıyacak karlılık diyebiliriz. 2020’nin 3. Çeyreğinde -2.163.271 tl olan bu değer son çeyrekte ise -6.413.775 tl olarak açıklanmış. Olumlu bir artış mevcut.
7) Öz Kaynaklar : Son çeyreğe göre %11’lik bir büyüme gelmiş gayet olumlu.
8) Brüt Kar: Satış gelirleri – Satış maliyetleri’dir. Geçen seneye göre %68’lik bir artış mevcut.
9) Favök: Geçen seneye göre %78 artış sağlamış.
10) Net Dönem karı : Geçen seneye göre %85’lik burada da güzel bir artış sağlanmış.
11) son çeyrekte dönem karı 27.738. 975'tl olarak açıklanmışken işletme faaliyetlerinden kaynaklanan değer 26.118.733' tl olarak açıklanmış. Biz burda işletme faaliyetlerinden kaynaklanan değerin en azından dönem karına eşit veya fazla olmasını bekleriz. Bu bize şirketin++
nakit akışı kullanımı hakkında bilgi verir. Şirkete baktığımızda ise nakit akış kullanımı kötü değil olarak değerlendirebiliriz.
12) Yatırım faaliyetlerinden kaynaklanan nakit akışına baktığımızda geçen sene ve bir önceki çeyreğe göre maddi olmayan duran varlıkların alımından kaynaklanan %36’lık bir artış sağlanmış. Şirketin yatırımlarını arttırdığını söyleyebiliriz.
13) Finansal faaliyetlerden kaynaklanan nakit akımı ise son çeyrekte -101.552 tl olarak açıklanmış. Geçen çeyreğe göre %126 ‘ lık – yönde bir artış mevcut. Bu değer – ise şirketin borç ödediğini, temettü ödediğini veya hisse geri alımı yaptığını gösterebilir. Olumlu diyebiliriz
15) Son olarak nakit ve nakit benzerlerindeki artışa baktığımızda son çeyreğe göre %134’lük geçen seneye göre ise %274’lük bir artış var gayet olumlu.
16) Analiz sonu, bu analiz herhangi bir yatırım tavsiyesi içermez.
1) İlk olarak satışlara baktığımızda Bursa Çimento geçen seneye göre satışlarını %19 arttırmış bulunmakta.
2) Dönen Varlıklar : 1 yıl içinde nakite dönüştürülmesi beklenen varlıklardır. Dönen varlıklara baktığımızda şirketin son çeyrekte bir önceki çeyreğe göre dönen varlıklarında %5 azalış geçen seneye göre ise %45 artış mevcut.
Temel analiz kapsamında ana metal sanayi sektöründe bulunan Çemtaş firmasını inceledim. Paylaştığım bilgi seli kendime not niteliğindedir, yatırım tavsiyesi içermez. İçerik:
- Ne iş yapar?
- Tarihçe
- Bilanço
- Çeyreklik Gelir Tablosu Analizi
- Nakit Akım Tablosu
- Rasyo #CEMTS
1-Bursa, Organize Sanayi Bölgesi’nde 101 dönümlük bir arazi üzerinde faaliyet göstermek üzere 27.01.1970 tarihinde Bursalı sanayici, iş adamı, küçük sanatkar ve halk girişimcilerinin biraraya gelmesi ile kurulmuş halka açık bir Anonim Şirket olan ÇEMTAŞ++
Türkiye’deki Ark Ocaklı Vasiflı Çelik üreticisi olup Bursa, Organize Sanayi Bölgesi’nde 27.01.1970 tarihinde Bursalı sanayici, iş adamı, küçük sanatkar ve halk girişimcilerinin biraraya gelmesi kurulmuştur