xmp125a Profile picture
21 Feb, 15 tweets, 6 min read
@RobertSifrer Tule eden od hejterjev. Hočevar zavaja. Zeleni viri vnašajo hudo nestabilnost v ves sistem. Zaradi njih je regulacija omrežja veliko bolj zapletena, kot bi bila s "standardnimi" viri energije.
@RobertSifrer Seveda zeleni viri NIKOLI ne morejo biti krivi za probleme, ker je (hvalabogu) njihov delež proizvodnji še dovolj majhen. Problem pa je, da so kot vir energije tako zanič, da država (vsaj v nemčiji) zahteva, da jim dispečerji dajejo prednost pri proizvodnji!
@RobertSifrer Z drugimi besedami: so dragi (kar nekako omilijo subvencije) in so hudo nestanovitni in težko napovedljivi, zato bi bili precej redkeje uporabljeni, če bi upravljalci električnega omrežja imeli proste roke.
@RobertSifrer Upravljalec električnega omrežja bo najprej dajal prioriteto stabilnosti omrežja, potem pa ceni. Državna "zelena" regulativa je postavila na prvo mesto odjem iz zelenih virov, kar pomeni da se morajo VSI OSTALI prilagajati temu cilju.
@RobertSifrer V opisu težav boste zelo redko našli direktno krivdo zelenih virov, ta je ponavadi skrita v detajlih. Recimo tule:

en.wikipedia.org/wiki/2006_Euro…
@RobertSifrer Iz wikipedije lahko razberete:

"22:05 - Suddenly the load flow situation changed unexpectedly and resulted in a fast increase of the load on the Landesbergen-Wehrendorf line by 100 MW."

Zakaj? Tisti večer je bila izjemno močna proizvodnja vetrnih elektrarn.
@RobertSifrer (tole poslikano je iz vira ki ni javno dostopen)
@RobertSifrer Torej, omrežje je bilo MOČNO OBREMENJENO z vetrno energijo, (3300 MW!) in veter pač "sme" narediti to, česar elektrarna ki ima pogodbo o proizvodnji ne sme nikoli narediti: lahko naenkrat brez opozorila spremeni intenziteto.
@RobertSifrer Vidite, kako vas zavajajo. Ne na wikipediji in ne v medijih ne boste več našli glavne zadeve, ki je "tripnila" omrežje tisti večer: nenadna sprememba v vetrni energiji.
@RobertSifrer Zato niti slučajno ni za verjeti adhoc razlagam glede tega, kaj je bil "vzrok" posameznih blackoutov. Gre za podoben princip kot pri letalskih nesrečah (letalstvo je podobno konzervativna panoga). Obstaja cela serija dogodkov, ki se morajo poravnati (švicarski sir) da nekaj pade.
@RobertSifrer S strani operaterjev električnega omrežja so obnovljivi viri huda motnja, ki jo morajo prioritetno obravnavati zato, ker država tako pravi, in ne zato, ker bi to bilo gospodarsko smotrno.
@RobertSifrer Bo avion padel dol, če pilotu, navajenemu klasične glasbe vrtite v kabini ful na glas Metallico? Seveda ne. Sam ko bo pa imel že itak nevarno situacijo, ga pa zna zadeva dovolj dekoncentrirati da bo nesreča, čeprav drugače ne bi bila.
@RobertSifrer Tule še en bolj poljuden vir:

“The problem isn’t posed by growing green electricity directly but by shrinking conventional capacity,” said Eglantine Kuenle, chief electricity systems modeler at the EWI Institute of Energy Economics at Cologne University.
bloomberg.com/news/articles/…
@RobertSifrer Skratka, s tem ko se vpeljujejo (na komando države in EU) zeleni viri, se slabša pokritost porabe z klasičnimi viri. Ko veter ne piha in sonce ne sije tiste elektrike ni.

To je glavna zgodba zelene energije: imeti moraš 100% rezervo. Ob tem pa se niti približno ne splača.
@RobertSifrer Splača se pogojno samo, če imaš zelo umazane vire v rezervi (npr termo na rjavi premog) in je uspeh to, da večino časa ne svinjajo, stanejo te pa skoraj isto, kot če bi njihovo elektriko tudi uporabljal.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with xmp125a

xmp125a Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @xmp125a

10 Nov 20
@JPolh Mislim da si narobe razlagate. Bom razložil.

1) Res je, da bi število hospitalizacij raslo, tudi če ne bi imeoi nobenega okuženega. Ampak žal ni tako. Imamo cca 1500 okuženih na dan in cca 25% pozitivnih vzorcev, kakršnakoli je že metodologija.
@JPolh 2) @sledilnik kaže, da se je število novih okužb umirilo na relativno visokem nivoju. Glejte podatke teden-teden. Nedelja je bila enaka prejšnji nedelji, ponedeljek skoraj enak. Glej graf "Primerjava po dnevih v tednu" covid-19.sledilnik.org/sl/stats#daily…
@JPolh @sledilnik 3) Iz tega se da čez palec oceniti da je R blizu 1. Kar pomeni, da brez kakršnihkoli sprememb lahko računamo na današnjo številko okuženih, in z zamikom novo (!!!) hospitaliziranih tam do sredine ali pa konca decembra, breden bi zaradi delne čredne imunitete sploh ZAČELA padati.
Read 13 tweets
9 Nov 20
Vsi tisti, ki smo sedaj morda že drugič v situaciji, ko moramo delo močno prilagajati koroni, razumemo da je YU style NNNP bil čisto ta prava zadeva - na takšne stvari se pripravlja v miru, ne pa ko je kakec že v ventilatorju.
V nasprotju s tem slišim, da ima šola v kateri je naša tamala, jutri izobraževanje za učitelje. Ker dva tedna ni bilo dovolj zgodaj ali kako? Da na tri mesece poleti niti ne pomislimo...
Ampak seveda niso tega krivi šolniki in jih ne bi izpostavljal, takšna je bila kompletna slovenska miselnost v poletnih mesecih. Iskalo se je "zakaj smo toliko denarja zapravili za nepotrebne ventilatorje" pa podobne.
Read 4 tweets
9 Nov 20
Managed to run openboard.ch and @zoom_us on @Raspberry_Pi 4, 4GB RAM, The latter runs via realtime #box86, the former natively, recompiled from ground up. Unfortunately, @zoom_us works only with USB webcams (used no name dirt cheap #DealExtreme chinese one).
Zoom uses approx. 75% CPU (overall, all 4 cores are loaded) and heats to 67 deg C WITH fan which keeps it at 45 deg C at idle. Surprisingly, video was handled well, but audio had problems. Openboard.ch works flawlessly.
I used this guide for setting up Zoom:
Read 4 tweets
9 Nov 20
"Kako biti slovenec", 1/3

Usoda: "In tu, draga industrija zabave vam podarjam hitre teste ki stanejo 3 EUR po kosu, zagotavljajo da človek tisti večer ne bo širil korone, in dajo rezultat v 15 minutah".

Slovenska predstavnica Eventima: JA KDO BO PA TO PLAČAL?!
Slovenski organizator prireditev: "Predstavljajte si, pri 10.000 obiskovalcih je to 30.000 EUR!"

24ur.com/popin/tuja-sce…
Opomba: še nikoli nisem od Eventima kupil karte, ki bi stala manj kot 50 EUR. In za evente tipa "stadion/dvorana stožice" sem ponavadi odkartal blizu 100 EUR po osebi ali več.

PA DOBRO, TO VI MENE ZAJEBAVATE?

3/3. End.
Read 4 tweets
20 Apr 20
@kaitainjones @gartmartin9 I never understood this logic, especially since it continues to mutate much faster than virus itself. Let me explain:
- Stage one: just a flu
- Stage two: ok not a flu, but will not reach us
- Stage three: well...not a flu, reached us, but #HerdImmunity rules.
@kaitainjones @gartmartin9 - Stage four: ok, yes, people are dying, but we do not make mistakes, we are the famous swedish bureaucracy. So... we do not need social distancing rules, b/c swedes have social distancing in genes
- Stage five: well, we forgot about 25% immigrants with foreign genes...
@kaitainjones @gartmartin9 - Stage six: but we managed to save economy!
What is common to all of those is that these are only a thinly veiled excused for bureaucratic state apparatus that does not want to admit their mistakes. Because, here is a catch: if swedes do have "social distancing in genes" then...
Read 12 tweets
8 Apr 20
1/ Okej, folk, sedaj mi pa nekaj ni jasno. PA KAJ ZAVRAGA VI PRICAKUJETE od "rahljanja omejitev gibanja" ki se ga tako veselite? A res mislite da bo vlada odpravila ukrepe, vi boste pa leteli kot zivina vsi delat gneco na izletniske tocke, se gnetli v barih, kaficih, gostilnah..?
2/ Dajmo pogledat, kje smo. Podjetja so zaprta? NE NISO. Podjetja delajo razen tistih, ki so se sama odlocila zapreti (pohvalno) in nekatera so ze nazaj odprla proizvodnjo. Za to ne rabijo zegna vlade. Je to jasno?
3/ Ce ste white collar delovna sila potem razumem, da delate s polno paro od doma, imate sestanke na daljavo, in na sploh odšihtate svojih 8 ur na dan. Je težko (vem) in otroci so doma, ampak vseeno. Prepoved dela ne velja!
Read 14 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!