4 Nisan 1953'te kaza sonucunda 87 metre derinlikte, 35 derece meyille yan yatmış Dumlupınar denizaltısında 81 askerimiz "Vatan sağ olsun” diyerek, şehit oldu. Ruhları şad olsun.
Kazanın gelişme anı: Dumlupınar, NATO tatbikatını tamamlamış, geldiği limana doğru ilerliyordu. 3 Nisan’ı 4 Nisan’a bağlayan gece, sisli ve yağmurlu bir hava karşıladı denizaltıyı Çanakkale Boğazı’nda. Saatler gece 2 civarındaydı.
Dumlupınar, büyük bir gürültüyle sarsıldı. İsveç bandıralı “Naboland” gemisi ile çarpışmıştı. Makine dairesi ve burun kısmından ağır şekilde yaralamıştı. Bu yaralar, çok geçmeden Dumlupınar’ı batırdı.
Denizaltının içinde 81 mürettebat vardı. Bunlardan 22’si kıç torpido bölümüne toplanmıştı. Dumlupınar batmadan hemen önce yüzeye bir şamandıra fırlatmışlardı. İlk bağlantıda kurtarma ekibinin komutanı, “Sizi kurtaracağız,” diyerek denizcileri rahatlatmak istedi.
87 metre derinlikteki 22 asker, bunun o kadar kolay olmayacağının farkındaydı. Belki de bu yüzden Astsubay Selami Özben’in tarihe kazınan sözleri duyuldu: Sağ olun… Vatan sağ olsun!
Kurtarma ekiplerinin denizaltındaki askerler ile yaptığı son konuşma kayıtları
- Alo... Dumlu?
- Evet... Dumlu.
- Efendim hava biraz fenalaştı.
- Morallerinizi bozmayın. O hava size daha 2 gün yeter. Sen çocukları yatır. Sigara içmeyin.
- Yok efendim, hepsi yatıyor. Sigara da içmiyoruz. Işık da yok. Karanlıktayız.
- İhtiyaç lambalarını kullanmayın, ileride lazım olacak.
- Kullanmıyoruz zaten. Birinin ışığı çok zayıfladı.
Yarım saat sonra tekrar denizaltıyla bağlantı kurulmaya çalışıldı. Ancak cevap olarak sadece inilti, ilahi ve Allah sesleri geliyordu.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Süveyş Kanalı’nda 6 gün boyunca gemi trafiğine engel olan ve dünya deniz ticaretinin sekteye uğramasına yol açan, Evergreen Marine tarafından işletilen mega konteyner gemisi EVER GIVEN, kanalı büyük maddi zarara uğrattı.
24 Mart'ta karaya oturan mega gemi sadece Mısır’a değil, %80'den fazlası deniz yolu ile gerçekleştirilen küresel ticarete de zarar verdi. Dev geminin kanalı tıkamasıyla kanal giriş ve çıkışlarında gemi trafiği oluşmuş, sayı 450 gemiye kadar ulaşmıştı.
Mısır Süveyş Kanalı İdaresi Başkanlığı, yaşanan olayda geminin kanala maddi zararının en az 1 milyar dolar olduğunu açıkladı.
Yaşanan tıkanma nedeniyle Mısır, günlük 12-15 milyon dolar aralığında maddi zarar etti. Yapılan soruşturma sonucu zararı kimin karşılayacağı belirlenecek
Rusya’dan İngiltere’nin Dover Limanı'na seyreden Panama bayraklı RIVER ELBE ticaret gemisi, İstanbul Boğazı geçişi sırasında makine arızası nedeniyle sürüklenmiş, felaketin eşiğinden dönülmüştü.
İstanbul Boğazı geçişi esnasında sürüklenen RIVER ELBE gemisi Ahırkapı Serbest Demir Alanına çekildi.
İstanbul Valisi Ali YERLİKAYA, sosyal medya üzerinden, “İstanbul Boğazı’nda bugün önemli bir kaza tehlikesi atlattık. RIVER ELBE gemisi; Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanlığı ile
Çin, tartışmalı bir bölge olan Whitsun/Niu'ı kayalığı yakınına 250 balıkçı teknesi yerleştirdi.
Filipinler ise Güney Çin Denizi'nde, Çin ile gerginlik yaşadığı tartışmalı Whitsun/Niu'ı kayalığı yakınında görülen, Çin'e ait 250'den fazla balıkçı teknesinin derhal bölgeyi terk etmesi için çağrıda bulundu.
Batı Filipin Denizi Ulusal Görev Gücü yaptığı açıklamada, Çin'e ait 250'den fazla balıkçı teknesinin "denizde seyir ve can güvenliği açısından tehlikeli" olduğunu
Dün TCG Trakya'nın ihalesinin iptal edildiği haberi yapmıştık. Birçok takipçimiz buna tepki gösterdi.
Aslında bizce ihalenin iptali olumsuz bir gelişme değil. Şöyle açıklayalım.
Doğu Akdeniz'deki ve Ege'deki hatta Libya'daki gerilim Türk Deniz Kuvvetlerinde ağır silahlı, etkin hava savunma gücü donatılmış savaş gemisi ihtiyacı doğurdu.
MİLGEM'lere Hisar A-O hava savunma füzeleri konuşlandırılması planlanıyor. Çünkü mevcut koşullarda hava savunma kapasitesi yeterli görülmedi.
Şu an Türk Deniz Kuvvetlerinin ihtiyacı güç aktarma gemilerinden çok etkin savaşacak muharip gemilerdir.