در مصاحبه مطبوعاتی که علی‌ اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی هسته‌ای ایران، در Clubhouse (در حقیقت فضای تخلیه اطلاعاتی‌ مقامات بلند پایه دولتی توسط "ژورنالیست"‌های خارجی‌) برگزار کردند، در مورد ساخت یک مرکز رادیو دارو که تجهیزات آن به ارزش ۶۰ میلیون یورو می‌‌باشد، ImageImage
صحبت کردند که مقدمات آن در شهریور ماه امسال راه اندازی خواهد شد. به همین دلیل و در راستای اهمیت رادیو دارو‌ها برای بیماران سرطانی و در کل رادیو ایزتوپ‌ها در صنعت مثل ساخت توربین‌های موتور‌های جت در هواپیما ها، در این رشته توییت به این مسئله می‌‌پردازیم.
در ابتدا نگاه می‌ کنیم که با چه چیزی در اینجا مواجه هستیم.

ایزوتوپ چیست؟

ایزوتوپ های مختلف یک عنصر دارای تعداد یکسان پروتون در هسته اتمی خود هستند اما تعداد نوترونهای آنها متفاوت است.
رادیو ایزوتوپ چیست؟

رادیو ایزوتوپ ها ایزوتوپ های رادیواکتیوی یک عنصر هستند. همچنین می توان آنها را به عنوان اتم هایی تعریف کرد که حاوی ترکیبی ناپایدار از نوترونها و پروتونها یا انرژی اضافی در هسته هستند.
رادیو ایزوتوپ ها چگونه بوجود می آیند؟

هسته ناپایدار رادیوایزوتوپ می تواند به طور طبیعی یا در نتیجه تغییر مصنوعی اتم به وجود آید. در برخی موارد از راکتور هسته ای و در موارد دیگر از سیکلوترون (شتاب دهنده) برای تولید رادیوایزوتوپ ها استفاده می شود. راکتورهای هسته ای برای
تولید رادیوایزوتوپ های غنی از نوترون، مانند مولیبدن 99، به کار می آیند، در حالی که سیکلوترون ها برای تولید رادیوایزوتوپ های غنی از پروتون، مانند فلورین 18، مناسب ترین هستند. مشهورترین نمونه رادیوایزوتوپ های طبیعی، اورانیوم است.
تجزیه رادیواکتیوی چیست؟

اتم ها بعضا دارای هسته ناپایدار هستند که با آزاد سازی ذرات اضافی و انرژی به صورت تابش، به وضعیت پایدار می‌‌رسند. این فرایند، تجزیه رادیواکتیوی نامیده می شود که برای هر رادیوایزوتوپ منحصر به
فرد است و با یک دوره زمانی به نام نیمه عمر محاسبه می‌ شود. نیمه عمر زمانی‌ است که طول می کشد تا نیمی از اتم های ناپایدار یک عنصور دچار تجزیه رادیواکتیوی بشوند.
رادیو ایزوتوپ ها چگونه استفاده می شوند؟

رادیو ایزوتوپ ها یک بخش اساسی از رادیو داروها هستند. برخی از رادیو ایزوتوپهای مورد استفاده در پزشکی هسته ای نیمه عمر کوتاهی دارند، به این معنی که به سرعت
تحلیل می روند و برای اهداف تشخیصی مناسب هستند. برخی دیگر نیمه عمر بیشتری دارند و بدین جهت برای اهداف درمانی مناسب هستند.
همچنین صنعت برای بهبود بهره وری و به دست آوردن اطلاعاتی که به گونه دیگری نمی تواند به دست آورد، از روشهای مختلف رادیو ایزوتوپی استفاده می کند. به عنوان مثال رادیو ایزوتوپ ها معمولاً در رادیوگرافی صنعتی مورد استفاده قرار می گیرند که از منبع گاما برای انجام تست استرس یا بررسی
یکپارچگی جوش ها استفاده می شود. یک نمونه معمول تست توربین های موتور جت هواپیما برای یکپارچگی ساختاری است. رادیو ایزوتوپ ها همچنین در صنعت برای اندازه گیری سطح مایع داخل محفظه یا اندازه گیری ضخامت مواد نیز استفاده می شوند.
پس بنابراین رادیو ایزوتوپ ها موارد استفاده متعددی دارند که ما در اینجا در ادامه به موارد پزشکی‌ آنها می‌‌پردازیم.
پزشکی هسته ای از مقدار کمی اشعه حاصل از رادیو ایزوتوپ ها برای بدست اوردن اطلاعات در مورد بدن فرد و عملکرد اندام های خاص، فرآیندهای بیولوژیکی یا وضعیت یک بیماری خاص استفاده می کند. از این اطلاعات توسط پزشکان برای تشخیص دقیق استفاده می شود.
رادیو ایزوتوپ های پزشکی از موادی که توسط نوترون ها در یک راکتور یا توسط پروتون ها در یک شتاب دهنده به نام سیکلوترون بمباران می شوند، ساخته می شوند.
بعضی از بیمارستان ها سیکلوترونهای مخصوص به خود را دارند که معمولاً برای ساخت رادیو داروها با نیمه عمر کوتاه چند ثانیه یا دقیقه استفاده می شود.
رادیو دارو چیست؟

رادیو دارو مولکولی است که از یک ردیاب رادیو ایزوتوپ متصل به دارویی تشکیل شده است. پس از ورود به بدن، داروی دارای برچسب رادیویی در اندام خاص یا بافت تومور تجمع می یابد. رادیوایزوتوپ متصل به دارو در نقطه مورد نظر تجزیه شده و
مقدار خاصی از اشعه را تولید می کند که می تواند برای تشخیص یا درمان بیماری استفاده شود. حدود ۲۵ رادیو دارویی مختلف به طور معمول در مراکز پزشکی هسته ای استفاده می شود. متداول ترین آن تکنسیوم-99m است که منشا آن سیلیکاید اورانیوم است.
نیمه عمر کوتاه ۶ ساعته و انرژی ضعیف اشعه گاما که از آن ساطع می شود، تکنسیوم-99m را برای تصویربرداری از اندام های بدن به منظور تشخیص بیماری بدون رساندن دوز تابش قابل توجه به بیمار، ایده آل می کند.
رادیودارو دیگر ید-131 است. با نیمه عمر هشت روزه و تجزیه ذرات بتا با انرژی بالاتر، از ید-131 برای درمان سرطان تیروئید استفاده می شود. از آنجا که غده تیروئید منبع ید بدن را تولید می کند، غده به طور طبیعی ید-131 تزریق شده به بیمار را تجمع می دهد.
تابش حاصل از ید-131 با حداقل تأثیر بر بافت سالم به سلولهای سرطانی حمله می کند.
تصویر برداری هسته‌ای چیست؟

تصویربرداری هسته ای یک روش تشخیصی است که از رادیو ایزوتوپ هایی استفاده می کند که پرتوهای گاما را از داخل بدن منتشر می کنند. بین تصویربرداری هسته ای و سایر تصویربرداری های پزشکی مانند CT (توموگرافی کامپیوتری)، MRI یا اشعه X تفاوت وجود دارد.
در تصویربرداری هسته ای، منبع تابش ساطع شده در بدن است و موقعیت و غلظت رادیوایزوتوپ را نشان می دهد. اگر مقدار کمی از رادیوایزوتوپ توسط بدن جذب شده باشد، یک "نقطه سرد" روی صفحه نمایش نشان داده می شود. از طرف دیگر یک "نقطه داغ" Image
نشان دهنده جذب بیش از حد رادیواکتیویته در بافت یا اندام است که ممکن است به دلیل عفونت یا سرطان در آن ناحیه باشد.

رادیودارو به صورت خوراکی، تزریق یا استنشاق به بیمار داده می شود و توسط دوربین گاما رهگیری می شود، سپس توسط
الگوریتم‌های ریاضی پیچیده ای با رایانه تصویری ساخته می‌‌شود. تصویربرداری هسته ای عملکرد بخشی از بدن را با اندازه گیری جریان خون، توزیع یا تجمع رادیوایزوتوپ می‌ سنجد.
با اطلاعات بدست آمده توسط تصویربرداری هسته ای به عنوان مثال از استخوان، پزشکان می توانند وجود گسترش سرطان را تا دو سال جلوتر از تصویربرداری اشعه ایکس تشخیص دهند.
از همین چند مثال می‌‌توان به خوبی‌ به اهمیت رادیو دارو‌ها و در کل به صنعت هسته‌ای برای کشور پی برد، که خوشبختانه ایران گام‌های بسیار خوبی‌ را در این راه برداشته است.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Neutrino

Neutrino Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @EternalPhysics

6 Apr
برخی‌ از دوستان پیام دادند و پرسیدند که چرا سانتریفیوژ جدید و پیشرفته ایران IR-۹ طولی بالغ بر ۵.۵ متر دارد که باید توضیح بدهم، استخراج اورانیوم ۲۳۵ از اورانیوم ۲۳۸ به شکل عرضی نیست، بلکه به صورت طولی رخ می‌‌دهد. تمرکز اتم‌های ۲۳۵ به دلیل چرخش Image
سرسام آور ماشین (۶۰۰۰۰ دور در دقیقه) و ایجاد نیروی گریز از مرکز، در مرکز ماشین و تمرکز اتم‌های ۲۳۸ در نزدیکی‌ دیواره درونی‌ ماشین خواهد بود، اما برای استخراج اورنیوم ۲۳۵ جریانی به صورت عمودی (در امتداد محور چرخش ماشین) در
درون ماشین تنظیم می شود (یا به صورت مکانیکی یا گرمایی یا تلفیقی از هر دو) که اورانیوم‌های سنگین تر (۲۳۸) که در نزدیکی‌ دیوار ماشین است، به سمت پایین
Read 8 tweets
6 Apr
بر اساس برخی‌ گزارشات از افرادی درون تیم بایدن طرف آمریکایی قرار پیشنهاد نابودی سانتریفوژ‌های پیشرفته ایران را در ازای برداشتن تحریم‌ها بدهد! به عبارت دیگر آمریکایی‌ها حتی به برچیدن سانتریفیوژ‌ها راضی‌ نیستند و می خواهند کار را یک سره کنند! ImageImage
آیا امشب پس از مخابره نتایج این نشست ننگین در وین شاهد یکی از بزرگ‌ترین خیانت‌ها به ایران خواهیم بود؟ به زودی خواهیم فهمید.
در همین راستا بهروز کمالوندی از آغاز تست مکانیکی جدید‌ترین و پیشرفته‌ترین سانتریفیوژ ایران یعنی‌ IR-۹ با قابلیت تولید ۵۰ کیلوگرم SWU اورانیوم در سال و همچنین رونمایی از ۱۳۳ دستاورد هسته‌ای در ۲۰ فروردین خبر داد.
Read 18 tweets
5 Apr
در توییتی که چند وقت پیش نوشته بودم، اشاره کردم که افرادی که در JPL کار میکنند (کار به ایرانی‌ یا غیر ایرانی بودن ندارم) اکثرا سر ازDARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) در می‌‌آورند
که مشغول توسعه سیستم‌های هوشمند نیمه یا تمام خود مختار نظامی می‌‌شوند تا زنجیره برتری نظامی آمریکا در قرن ۲۱ را کامل کنند.
از آنجایی که JPL تجربه فراوانی در طی‌ ۲۰ سال گذشته با ارسال مریخ نوارد‌های متعددی در زمینه هوش مصنوعی بدست آورده است، به کارگیری این تجربه توسط پنتاگون
Read 10 tweets
4 Apr
طرز تهیه کیک زرد (UO4) در خانه به زبان ساده صرفا برای آگاهی‌
(به نکات ایمنی توجه داشته باشید!). در آخر توییت می توانید فیلم طرز آسان تولید کیک زرد را نیز ببینید.

برای این کار نیاز به یک منبع حاوی اورانیوم است. بدین منظور، از مینرالی استفاده می‌کنیم به اسم Autunite (تصویر سمت چپ) ImageImage
که حاوی بیش از ۴۰ درصد اورانیوم می‌‌باشد. این مینرال قابل خرید می‌ باشد. از مینرال‌های دیگر هم می‌ توان استفاده کرد، ولی‌ آنها حاوی مقدار کمتری اورانیوم هستند و طبیعتا مقدار قابل توجهی‌ کیک زرد را به ارمغان نخواهند آورد.
ابتدا این مینرال را با اسید نیتریک (HNO3) حل می‌کنیم و می گذاریم نیم ساعت این پروسه ادامه پیدا کند تا مینرال به خوبی‌ حل شود. سپس آن را از صافی می گذرانیم تا محلولی که حاوی اورانیوم طبیعی است را به دست آوریم. به این محلول تا ۲۲۰ درجه حرارت می دهیم تا به نقطه جوش برسد، در همین
Read 9 tweets
4 Apr
واکنش‌ سوختن چوب هم به نوبه خودش جالب است. احتراق چوب عمدتاً بر اساس تجزیه یا تفکیک حرارتی (پیرولیز) سلولز چوب و واکنش محصولات این تفکیک با گازهای موجود در هوا صورت می گیرد. بدین گونه که با افزایش دما، سلولز چوب شروع به پیرولیز شدن می کند. محصولات این تجزیه یا در داخل
مواد باقی می مانند یا به صورت گاز آزاد می شوند. مواد گازی با اکسیژن واکنش نشان می دهند و مقدار زیادی گرما آزاد می کنند که سپس باعث تجزیه بیشتر در اثر حرارت و واکنش های احتراقی مجدد و ادامه دار در چوب می شود.
همان طور که در تصویر زیر می‌ بینید در ابتدا گرما به سطح چوب وارد می‌‌شود. Image
Read 5 tweets
3 Apr
بر اساس اطلاعات درز داده شده به رسانه‌های غربی توسط سرویس‌های اطلاعاتی‌ غربی، ایران مشغول توسعه زیر دریایی‌هایی با پیشران هسته‌ای می‌‌باشد و تلاش‌های خود را در این رابطه از چندی پیش به گونه قابله توجه ای افزایش داده است.
طبق این اطلاعات، توسعه زیر دریایی‌های هسته‌ای دقیقا در قالبی‌ صورت می‌‌گرد که در همان قالب ایران تا چند سال پیش مشغول ساخت بمب هسته‌ای بود.
این اطلاعات با صحبت‌های علی‌ اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی‌ ایران دیشب در Clubhouse, که در ماه‌های آینده منتظر خبر‌های خوب در ارتباط با پیشران‌های هسته‌ای باشید، همخوانی دارد!
Read 4 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!