Başlıyoruz;

Gıda sektöründeki şirketleri incelerken, bu şirketlerin gelecekteki iş planlarından/büyüme hedeflerinden, varlıklarından bağımsız mevcut finansal durumlarını değerlendiren bir analiz yapıyoruz. Makro bir bakış açısıyla, güncel finansallarını detaylı inceliyoruz.
Yıldız ve Ana Pazar'da yer alan toplam 24 şirketi inceledim. Analize geçmeden önce sektör ile ilgili birkaç link paylaşmak istiyorum. Gerçi ben bu linkleri paylaşsam da paylaşmasan da, %90’ınız elinizdeki hisseyi özet tablolarda görmek dışında başka birşeyle ilgilenmeyeceksiniz.
Gelelim Sektör Analizine,

1- Daha önce de belirttiğim üzere “PD/DD rasyosundaki "DD" kısmı şirketin bilançosunda yazan özsermayesidir. "PD" kısmı ise piyasada şirketin özsermayesine biçilen değerdir. “PD/DD rasyosunu özsermaye karlılığı ekseninde incelemek daha sağlıklıdır.
2- Bu yüzden PD/DD, Özsermaye karlılığı ekseninde incelenmelidir. Kalıp yargıların hatalı olma ihtimali sebebiyle PD/DD’yi TÜFE endeksi ve Özsermaye karlılığını harmanlayarak incelenmesinin daha doğru olduğu kanaatindeyim.
3- Bir diğer bakış açısı, “Özsermaye Karlılığı en az kaç olmalı”? Cevap: Faiz oranından yüksek olmalı.
Bunu mevcut faiz oranı (%19-20) ile değerlendirenler de olabilir 2020 yılı bilançosu hakkında bir değerlendirme yapıyorsak ilgili yılın ortalama Faiz oranının (%10.96) ile de.
4- FK-Enflasyon tarafında değerlendirme şu şekilde olmalı. Örnek; Enflasyon %14.6 ise olması gereken FK 1/14.6% yani 6.84 FK. Buradaki mantık da şu; 100 liraya hisse aldıysam en az 14.6 TL kar etmeli ki o da zaten 6.84 FK demek. Devam ediyorum;
5- Böyle bakarsak, tüm Bist'de FK'sı 6.84'in altındaki şirket sayısı iki elin parmaklarını geçmiyor. Bu sebeple ben bu kriteri biraz esnetiyorum. Ve FK 1/14.6% +3 şeklinde de kurguluyorum. hakedis.org/endeksler/tuke…
6- TÜFE endeksinden, yani Aralık 2019 - Aralık 2020, %14.60 üzerinden devam ediyorum. Özet olarak 1/%14.6 dediğimiz 6.84 FK demek. Buna +3 eklediğimiz zaman 9.84 yaklaşık 10 FK altındaki şirketler ucuz diyebiliriz. Bu bir bakış açısıdır, herkesin risk agısına göre değişebilir.
7- Prospektif FK’yı da Son Çeyrek Karının sürdürülebilir olduğunu düşünerek 4 ile çarpıp (2021’de de aynısını yaparsa diye), şu an ki PD’ye bölüyorum. Siz kalem kalem sattığı ürünü, konserveyi bisküviyi hesaplayabilirsiniz. Ben daha makro bakıyorum.
8- FD/FAVÖK ise şirketin esas faaliyetlerinden elde ettiği kar ile şirketi satın alan sermayedarın şirketi ne kadar zamanda amorti ettiğini hesaplar. Bu oran diğer piyasa çarpanı oranlarına göre daha hassas ve daha doğru karar vermede öne çıkmaktadır. Burada da 10 çarpan makuldur
9- “10” dedim diye homurdanmalar başlamasın; işin nevine göre, ne kadar solid bir mali yapınız olduğuna göre, üretilen/satılan ürünün kalitesi, sürüdürülebilirliği, özelliği, market penetrasyonuna göre, yönetim kalitesine göre, daha bir çok sebebe göre bu çarpan esneyebilir.
10- Bu bakış açılarına göre; aşağıdaki tabloda, (bence birçoğu pahalı ama) yine de fiyatı makul olarak nitelendirebileceğimiz şirketler; sırasıyla (sektör gözetmeksizin) #ULKER #KERVT #TATGD #BIMAS ve #SOKM diye düşünüyorum. Image
11- Karlılıklarına baktığımız zaman;

Brüt Kar Marjı olarak #PINSU #FADE #AEFES,
Favök Marjı olarak #FADE #YAPRAK #TUKAS,
Net Kar Marjı olarak da #FADE #TATGD #TUKAS ön planda.

Konu karlılık ise #FADE #TUKAS #KRVGD #TATGD #YAPRK ve #CCOLA ön planda. Image
12- Bu şirketler içerisinde en dengeli bilançoya sahip şirketler (büyüklük/küçüklük gözetmeksizin), sırasıyla #BIMAS #PETUN #SOKM #ULKER #KRVGD #ULUUN diye düşünüyorum. (Karlılık, Büyüme, Cari, Likidite, Nakit, Borçluluk oranı, dahil olmak üzere toplam 18 kriteri baz alarak), Image
13- Bedelsiz potansiyeli olanlara bakarsak; #CCOLA, #PNSUT #AEFES #PETUN ve #ULKER’in de potansiyellerinin yüksek olduğunu düşünüyorum. Bu dönem bedelsiz sermaye artırımı açıklamamış olmaları bu potansiyeli taşımadıkları anlamına gelmez. İlla açıklayacakları anlamına da gelmemeli Image
14- Ayrıca belirteyim; Bedelsiz Sermaye Artırımı sonucunda sanki fiyatlar düşecek ve bu sayede daha çok alıcı hisseye talip olacakmış gibi bir beklenti oluşmakta ve fiyat yükselmektedir. Bu şirket bedelsiz sermaye artırımı yaparsa hisse fiyatı artmaya başlar demek değildir.
15- Dolayısıyla, temel bir sebep bulunmadığından, sadece psikolojik nedenlerle böyle bir durum gözlemlendiğinden yalnızca bedelsiz yapma ihtimali göz önünde bulundurularak bir hisseye yatırım yapılması doğru değildir. Bunu da göz önünde bulundurarak tercihlerinizi yapın lütfen.
16- Temettü konusunda ise, #PETUN #AEFES #CCOLA #BIMAS ve #PNSUT hem istikrarlı hem de yüksek temettü verimliliği ile dikkat çekiyor. Temettü yatırımcılığı ile ilgili aradığınız tüm bilgileri aşağıdaki şahane platformda bulabilirsiniz. temettuhisseleri.com @temettuhisse Image
17- Analizi toparlayacak olursak, Ucuzluk, Karlılık, Büyüme, kuvvetli Bilanço, Temettü Verimliliği, Bedelsiz potansiyeli vs. En cazip şirketlerin sırasıyla #BIMAS #TATGD #KERVT #CCOLA #SOKM ve #ULKER olduğunu düşünüyorum. Huzurlu ve sakin bir haftasonu diliyorum. Sevgiler,

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Ömerhan Karamahmutoğlu

Ömerhan Karamahmutoğlu Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(