Ter aanvulling: de Staat van het Onderwijs van de @onderwijsinsp barst van de cijfers. Vaak al bekend, maar het blijft toch pijnlijk. (Zie hier het rapport: onderwijsinspectie.nl/onderwerpen/st…) Een draadje:
De basis is simpelweg niet op orde. Dat begint al met de schrijf- en rekenprestaties in groep 8. Nog geen een derde van de leerlingen haalt met rekenen het streefniveau. Slechts 7% van alle scholen haalde in de periode 2016 - 2018 met rekenen alle ambities.
Ook internationaal scoort Nederland steeds slechter: met leesvaardigheid presteren 15-jarigen onder het Europees gemiddelde.
Mind you: Nederland telt 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder die niet goed kunnen lezen, schrijven en/of rekenen. Dat is 18% van de bevolking. Een getal dat toch shocking blijft. lezenenschrijven.nl/informatie-ove…
Wat ook niet went, is de kansenongelijkheid. Al sinds 2016 waarschuwt de Onderwijsinspectie hiervoor, toch neemt het toe (geen verrassing door corona). Kinderen hebben bv een lager schooladvies gekregen door het wegvallen van de eindtoets.
Fascinerend: ondanks dat ongeveer 14.000 leerlingen waarschijnlijk te laag zijn gestart op de middelbare school, vinden veel schooldirecteuren het wegvallen van de eindtoets geen probleem.
Het lerarentekort bedreigt de onderwijskwaliteit, schreven de inspecteurs al eerder. Ook de Onderwijsinspectie weet niet hoe groot het lerarentekort precies is. Het is dan lastig om in te grijpen.
Over de aanpak van het lerarentekort zegt de Inspectie: 'De vrijblijvendheid en de wat versnipperde aanpak bieden onvoldoende basis om het lerarentekort duurzaam en structureel op te lossen.'
Natuurlijk gaan er ook dingen wel goed. Maar dat de basis niet op orde is, zou toch iedereen zich aan moeten trekken. Alida Oppers zegt het zo: 'Om het even oneerbiedig te zeggen: als het onderwijs leerlingen laaggeletterd aflevert, hebben wij ons werk niet goed genoeg gedaan.'
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Het lerarentekort is een van de grootste problemen in het onderwijs. Onderwijskoepels hebben daarom een actieplan geschreven voor het nieuwe kabinet. Dat grossiert in vaagheden. Een bloemlezing: rijksoverheid.nl/documenten/kam…
"De belangrijkste pijlers zijn een beroepsbeeld van de leraar, een raamplan voor het opleiden van leraren en een landelijk dekkend netwerk van circa 7 educatieve regio’s gericht op duurzame en kwalitatieve ontwikkeling van het leraarschap."
Wat doet dan zo'n 'educatieve regio'? Nou: "Iedere educatieve regio creëert een aantrekkelijke leeromgeving voor aankomende en reeds professioneel actieve leraren en andere professionals in het onderwijs.