L'impacte de la mort de Guillem Agulló en una generació no es pot explicar sense els silencis protectors dels nostres avis ni les mentides protectores dels nostres pares. Aquella mort ens va marcar, la injustícia i impunitat posterior, no encaixava amb els relats publicats.
He entès perquè es volia passar pàgina del feixisme i mirar endavant. Cap retret, massa dolor. Però aquella mort ens va arribar en un ambient molt particular als carrers de les nostres ciutats i pobles, molta por. Qui fos un adolescent a principis dels 90 m'entendrà. Qui no, no.
No em sorpren de l'auge de Vox a Catalunya. Fa 30 anys, agafar el metro, caminar fora del teu barri, anar el fútbol o sortir de festa, era una loteria. Si et tocava, et tocava.
Banc biblioteca per llegir a l'aire lliure. Passeig de Sant Joan, Barcelona 1930. Fil.
📸Gabriel Casas i Galobardes (Arxiu Nacional de Catalunya)
Els bancs biblioteca, situats a banda i banda del Passeig de Sant Joan entre els carrers Provença i Mallorca, van ser dissenyats per l'arquitecte Azúa. Tenien una comporta on es guardaven els llibres fins el dia següent, com es pot apreciar a la primera fotografia del fil.
Bancs Biblioteca, Pg de Sant Joan. Comparativa 1930 vs 2021.
Costat Besòs Costat Llobregat