@aliettejonkers@noordenstein@mkeulemans@2RonaldNL@BorgerPieter@EelkeA Om te beginnen: ik ben SEH-arts en heb het afgelopen jaar tot enkele honderden COVID patiënten behandeld en opgenomen. Ik doe zelf onderzoek naar diverse aspecten van COVID maar ben geen medicatie expert. Wel houd ik literatuur bij. Ik beperk me tot een deel vd discussie.
@aliettejonkers@noordenstein@mkeulemans@2RonaldNL@BorgerPieter@EelkeA Dat er weinig medicatie onderzoek wordt gedaan rond COVID is idd onzin. Alleen al in mijn (relatief knusse) ziekenhuis lopen er diverse medicatiestudies, in UMCs zullen dat er meer zijn. Er zijn een paar heel grote, waaronder REMAPCAP, RECOVERY en SOLIDARITY incl deelonderzoeken.
@aliettejonkers@noordenstein@mkeulemans@2RonaldNL@BorgerPieter@EelkeA Ik vond je opmerking over de trialregisters wel prikkelend, dus ben zelf op zoek gegaan. Het NL trial register geeft 144 hits op COVID, daarvan zijn 13 medicatiestudies, waaronder ook preventieve medicatie en HCQ. Vaccinatiestudies niet meegerekend.
@aliettejonkers@noordenstein@mkeulemans@2RonaldNL@BorgerPieter@EelkeA Er zijn dus heel veel onderzoeksgroepen bovenop ivermectine gesprongen, wat goed is, maar vooralsnog lopen de resultaten van de studies nogal uiteen. Die data moet je als geheel zien. 1 zwaluw maakt nog geen zomer; 1 positieve studie levert geen nobelprijs op.
Het is ook logisch. Vrijwel iedere zorgprofessional snakt naar een preventief werkzaam middel. Ook wij willen terug naar normaal. Het afgelopen jaar zag ik meer ellende dan de 10 jaar daarvoor. Ik heb meerdere naasten en collega's op de IC opgenomen. Dat hakt erin.
@aliettejonkers@noordenstein@mkeulemans@2RonaldNL@BorgerPieter@EelkeA Ik ben niet tegen ivermectine, maar ook niet voor. Alleen moet een middel pas geïntroduceerd worden op basis van gedegen onderzoek. Maar onderzoeksdata moet je wegen. Stom toeval kan resultaten beïnvloeden, en daarom ook dat 1 positieve studie nog niet betekent dat IVM werkt.
@aliettejonkers@noordenstein@mkeulemans@2RonaldNL@BorgerPieter@EelkeA Je verwijt de wetenschapsjournalisten dat ze aan cherrypicking doen. Maar eerlijk gezegd zie ik jou hetzelfde doen. Wel de positieve bronnen melden, maar niet de studies met negatieve resultaten. Terwijl die er wel degelijk zijn, en over het algemeen beter uitgevoerd.
@aliettejonkers@noordenstein@mkeulemans@2RonaldNL@BorgerPieter@EelkeA De studie van Kory die je aanhaalt, rammelt bijvoorbeeld wel een beetje. Zo is onduidelijk op basis waarvan de geïncludeerde studies geselecteerd zijn, en waarom vele negatieve studies genegeerd zijn. Het is gepubliceerd in een zeer laag gerankt tijdschrift, Am J of Therap.
@aliettejonkers@noordenstein@mkeulemans@2RonaldNL@BorgerPieter@EelkeA Bovendien: veel van de studies in zijn meta-analyse zijn pre-prints; studies die nog niet peer-reviewed zijn. Hoewel er heel goede preprints zijn, kan iedereen ze in principe plaatsen. Niet alle studies komen door het peer review proces heen en dat is maar goed ook.
Voornamelijk negatieve studieresultaten, terwijl Kory alleen maar goed nieuws te melden had. Opmerkelijk.
@aliettejonkers@noordenstein@mkeulemans@2RonaldNL@BorgerPieter@EelkeA Vaak wordt dan geroepen: "big pharma, bla bla". Dat is bullshit. Deze laatste review adviseert ook negatief over big pharma kroonjuwelen, zoals resemdevir en lopanivir-ritonavir. De experts kijken naar data, niet naar sentimenten.
Over IVM: “I don’t think physicians have a misunderstanding of the science, but they so badly want a treatment option for a terrible disease it seems we [doctors] continue to do the same thing over and over again.”
@aliettejonkers@noordenstein@mkeulemans@2RonaldNL@BorgerPieter@EelkeA "The use of IVM, among others repurposed drugs for COVID-19, should be done based on trustable evidence, without conflicts of interest, with proven safety and efficacy in patient-consented, ethically approved, randomised clinical trials."
Er is een internetcult ontstaan rond IVM, en types als Kory, Elens, etc. Roependen in de woestijn?
@aliettejonkers@noordenstein@mkeulemans@2RonaldNL@BorgerPieter@EelkeA Maar feit is dat hun persoonlijke ervaringen en resultaten niet op lijken te wegen tegen de groeiende hoeveelheid (kwaliteits)data die er beschikbaar komt. Er zijn nog studies onderweg en daar moeten we vooral naar uitkijken, maar t boek mag ook een x dicht.
@aliettejonkers@noordenstein@mkeulemans@2RonaldNL@BorgerPieter@EelkeA Mij persoonlijk maakt het weinig uit waar het op uit komt. Maar stellen dat IVM data stelselmatig worden genegeerd of weggemoffeld, is echt te makkelijk. Er wordt belachelijk veel onderzoek naar gedaan, maar alleen het goed uitgevoerde onderzoek telt.
Cyberattacks, en dan vooral aanvallen met #ransomware (gijzelsoftware), vormen een steeds grotere bedreiging voor de zorg. Onlangs publiceerden wij een onderzoek naar de impact van ransomware attacks op de acute zorg in ziekenhuizen in @AnnalsofEM 🧵👇
Samen met @zcertNL selecteerden wij 25 ziekenhuisorganisaties wereldwijd die te maken hebben gehad met een grootschalige cyberaanval. Van de 25 waren er slechts 4 (!) bereid om openheid van zaken te geven. Schaamte & angst voor aansprakelijkheid spelen hier mogelijk een rol.
@zcertNL Negen betrokken medewerkers uit Amerikaanse en Europese ziekenhuizen werden geïnterviewd. Zowel SEH-artsen als managers in de ICT en acute zorg. Dat leverde een schat aan informatie op 💰
Mijn interesse voor dit onderwerp kwam niet helemaal uit de lucht vallen. Of eigenlijk juist wel 😬
In 2017 kwam het plafond van onze SEH naar beneden. Gelukkig vielen hierbij geen doden of gewonden, maar het incident opende mijn ogen. Een onderzoekslijn was geboren 🧑🔬
Al van jongs af aan ben ik gefascineerd door rampen.
De tsunami in 2004, ik was 1e jaars geneeskundestudent, heeft een onuitwisbare indruk op mij gemaakt. Wat wilde ik die mensen graag helpen. Maar ik kon nog helemaal niks.
Als basis voor deze theorie wordt een recente studie uit @EmergencyMedBMJ aangehaald. Deze (grote) retrospectieve studie liet zien dat er een associatie is tussen langere wachttijden op de SEH en de kans op overlijden.
Een relevante bevinding, maar een associatie is nog geen oorzaak-gevolg. En het is dus maar de vraag of je deze resultaten kunt extrapoleren naar dit soort oversterfte-statistieken.
Dat overvolle SEH's ten koste gaan van de kwaliteit van zorg, is overigens glashelder.
De beweging is ontstaan in 1970 in relatie met anti-overheidsprotesten. Sinds de jaren '90 bestaat het fenomeen ook in 🇬🇧
Britse aanhangers geloven - op basis van een oude (1215) clausule in de wet - dat bepaalde wetten niet voor hun gelden, als ze er niet in geloven.
2/4
De beweging organiseert trainingskampen, waarmee je kunt promoveren tot 'common law constables' (agenten). Daar worden verdedigingstechnieken aangeleerd, maar ook hoe je marcheert of een politiecordon doorbreekt. Kortom: aanhangers zijn in de waan dat zij boven de wet staan.
3/4
Aanvallen op de zorg en haar mensen zijn van alle tijden, maar in deze fase van de crisis helaas zeer actueel. Crises en pandemieën werken katalyserend.
Een 🧵 met achtergronden en adviezen aan zorginstellingen en professionals. Nooit compleet, dus vul gerust aan. 1/
Overdreven? Alleen al in NL diverse recente voorbeelden: (online) intimidatie van zorgprofs en wetenschappers (incl doodsbedreigingen en schermen met tribunalen), aanslagen op HA-praktijken & GGD-locaties, en pogingen om ziekenhuizen binnen te dringen. 2/
Tijdens een pandemie spelen diverse motieven, die ik niet allemaal zal bespreken. O.a.: angst voor de ziekte, religieuze motieven, repressieve overheden, racisme, oorlog/conflict, complottheorieën en/of wantrouwen jegens overheid & instituties. Met name dat laatste is actueel. 3/
Van nature ben ik geen klager, maar veel mensen weten niet hoe complex de huidige fase van de pandemie voor SEH's is.
Hoewel de opkomst van delta mij zorgen baart, is het fijn dat de IC en corona-afdelingen weer lucht krijgen. De SEH's hebben het echter onverminderd druk. 1/8
Bij binnenkomst kun je COVID-19 meestal niet direct uitsluiten. En dus worden mensen met koorts, benauwdheid, verwardheid en nog een aantal symptomen initieel in isolatie opgevangen. Aanvullend onderzoek en PCR kan de verdenking later wegnemen. 2/8
Het is een intensieve werkwijze die op de SEH's sinds het begin van de pandemie wordt aangehouden. Het gaat om grote aantallen, omdat 1: het veel voorkomende klachten zijn en 2: SEH's gem. 23.000 ptn per jaar zien. Koorts en benauwdheid vormen daar een belangrijk deel van 3/8