Onze nieuwe coronatrendmonitor die een overzicht geeft van het begin tot week 23 van dit jaar. Nieuw in de grafiek zijn de maatregelen en het aantal zonuren per dag.
1/n
De maatregelen moet je afzetten tegen de mobiliteitslijn en dan zie je dat de maatregelen intensiever waren en langer duurden in de 2e golf, maar de mobiliteitslijn laat zien dat we ons er op een gegeven moment niet meer aan houden. Eigenlijk al vanaf week 3, 2021. 2/n
Vorig jaar daalden de ziekenhuisopnamen snel, zonder vaccinaties, maar kwam dat door het weer? Nee, zie hoe de zonuren in week 13 omhoog schiet en de ziekenhuisopnamen dalen, maar de besmettingen moeten 2 weken ervoor al gedaald zijn, zonder zon. 3/n
In week 27-33 (juli-sept) hadden we prima zonuren, hoge specifieke luchtvochtigheid, maar de besmettingen en de ziekenhuisopnamen gingen in opwaartse lijn. Toen kwam het virus ook nog massaal eind aug met de vakantiegangers terug. Het mooie weer kon dat niet keren. 4/n
Zie ook de specifieke luchtvochtigheid. Die voorspelt dus nauwelijks iets, behalve dan dat de lucht in de zomer vochtiger is. De zonuren doen het al een stuk beter, maar mobiliteit is de beste voorspeller van de besmettingstrends. 5/n
In week 19 beginnen de besmettingen te dalen voor nagenoeg alle leeftijdsgroepen, maar ziekenhuisopnamen deden dat de week ervoor al. De vaccins deden hun werk. Ja, de zonuren waren opgeklommen, maar dat deden ze in week 7-9 ook, terwijl de besmettingen toenamen. 6/6
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Zijn besmettingen vooral seizoensgedreven? Volgens een nieuwe publicatie die in de Volkskrant wordt beschreven wel, maar in die analyse is niet gecorrigeerd op de factor mobiliteit, @mkeulemans .
In een andere publicatie uit feb, eveneens een preprint, is er gecorrigeerd op mobiliteit (google data) en dan zie je dat temperatuur en luchtvochtigheid niet meer significant zijn als je corrigeert op mobiliteit:
Alleen corrigeren op NPI's (de maatregelen) is te beperkt, omdat het geen rekening houdt met gedrag. Mobiliteit is een proxy voor gedrag en in NL zien we hetzelfde. In okt leken de dalingen te volgen op horecasluiting, maar de mobiliteit daalde ervoor al.
De besmettingen begonnen in week 17 te dalen onder de niet-gevaccineerden. Komt dat door het vaccin? Waarschijnlijk wel. Hoe valt dat te verklaren?
1/n
Het reproductiegetal is een gemiddelde, maar de waarheid is dat 20% van de mensen voor ongeveer 80% van de besmettingen zorgt. Als je die mensen vindt, dan breek je de transmissieketen. Er zijn aanwijzingen wie die groep is.
2/n
In een recent onderzoek bleek dat 20% van de 194 deelnemers 80% van de aerosolen te produceren. Die 20% waren vaak ouder, hogere BMI met luchtwegaandoeningen. Het zijn veelal de mensen die in het ziekenhuis belanden.
Draadje over de mythische Zweedse corona-aanpak, want die doen het schijnbaar fantastisch zonder lockdown of gaat alles daar vertraagd? Sterfte is vergelijkbaar met Nederland, ondanks dat de bevolkingsdichtheid in Nederland 10 x hoger is.
Laten we daarom de STAD, niet de regio Stockholm vergelijken met de stad Amsterdam. Beiden 900K inwoners, 5K per km2, beiden internationale verkeersknooppunten en geen superspread events. 6-8 x meer doden in Stockholm (grafiek).
Een lockdown moet voorkomen dat de ziekenhuizen overstromen. Waarom gebeurde dat niet Stockholm? Het protocol schreef voor dat oude mensen uit verzorgtehuizen met een frailty index > 60 niet naar het ziekenhuis mochten. bbc.com/news/amp/world…
Ok 1 draadje over HCQ + zink. De gouden combi die in fase 1 toegediend zou moet worden. Spoiler alert, is fysiologisch niet plausibel!
Chloroquine werkt in vitro antiviraal tegen SARS-CoV-1 en ook bij het Chikungunya virus. Alleen in vivo (bij muizen) bleek chloroquine voor het Chikungunya virus PROviraal te zijn. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29772762/
In vitro betekent dus niets
Zorgverleners die in contact kwamen met COVID-19 patiënten buiten het ziekenhuis of zonder bescherming hebben moeten werken, kregen binnen 4 dagen na contact HCQ of een placebo. Beiden groepen ontwikkelden even vaak symptomen.