حادثه «مگو» و قطع برق سراسری ۱/۳۰
متاسفانه چند نکته مهم در این زمینه باقی موند که بهعلت ضیق وقت (!) نشد در بخش خبری بگم.
اینجا مفصلا میگم که چطور ناکارآمدی جمهوری اسلامی در زمینه اداره شبکه توزیع قدرت، باعث چنین افتضاحی شدهاست:
۲/۳۰
ابتدا گفتههای سرپرست شرکت توزیع برق البرز: «دیروز به دلیل اینکه دو نیروگاه تولید برق در کشور به دلیل مصرف بالا از مدار خارج و به اورهال نیاز پیدا کردند…»
طبعا در پیک مصرف هستیم (درادامه توضیح میدهم) لذابرخلاف گفته ایشان اینجا واژه اورهال معنی ندارد isna.ir/news/140004130…
۳/۳۰
اورهال (بازآماد)، به تعمیرات اساسی پالایشگاهها، نیروگاهها و سایر تجهیزات شبکه قدرت گفته میشود. این تعمیرات اساسی یا بازسازی، قبل از رسیدن دستگاه به یک حالت مشخص از شکست یا خرابی انجام میشود؛ این عملیات نقش پیشگیری از تصادف، ازکارافتادگی و حادثه را در تجهیزات ایفا می کند.
۴/۳۰
اما اینجا ظاهرا آن «حادثه» اتفاق افتاده، سپس نیروگاههای مورد اشاره (که هنوز معلوم نیست کدام و کجا) نیازبه تعمیرات اساسی پیداکردهاند. در قطعی برق زمستان گذشته، نیروگاههای طرشت، ری و سه واحد از نیروگاه رودشور از مدار خارج شدهبودند که علت آن، افت فشار شبکه سراسری گاز بود.
۵/۳۰
دکتر رجبی، سخنگوی صنعت برق، هم علت قطع برق را «وقوع حادثه» پیشبینی نشده خوانده.
این درحالیست که همان روز، ۱۰۰۰ مگاوات توان دیگر هم از بوشهر وارد مدار شدهبود: mehrnews.com/news/5249675
۶/۳۰
کل توان اسمی تولید ایران، حدود ۸۵هزارمگاوات است که ۱۲همگاوات آن برقآبی و حدود ۷۲همگاوات هم فسیلی (سیکل ترکیبی) است. هستهای و تجدیدپذیر و بقیه هم رویهم ۲درصد نمیشود.
اما به دلیل فرسودگی نیروگاهها و ناکارآمدی شبکه توزیع، تنها ۵۴همگاوات تولید واقعی داریم و الان باتوجه…
۷/۳۰
به وضعیت مصرف صنعت، کشاورزی و خانگی، کشور به ۶۵همگاوات توان احتیاج دارد که خاموشی اتفاق نیوفتد، یعنی ۱۲نیروگاه معادل بخش بخار (میتسوبیشی) نیروگاه رجایی که شاید خیلیها در مسیر اتوبان تهران قزوین آن را دیدهباشند.
۸/۳۰
روز ۷تیر هم بخشی از این نیروگاه (بویلر فید پمپ واحد شماره ۲ گازی) دردست تعمیر بود که بنابر اعلام این نیروگاه در ۱۲ تیر، یعنی روز حادثه، مشکل این نیروگاه رفع شده و با تمام توان درحال تولید است.
اما سایر نیروگاههایی که خروج آنها از مدار …
۹/۳۰
میتواند چنین مشکلی را در محدوده تهران و کرج تولید کند:
نیروگاه دماوند (شهدای پاکدشت) بزرگترین نیروگاه کشور (ساخت زیمنس/مپنا) سیکل ترکیبی با ظرفیت اسمی ۲.۸ همگاوات و ظرفیت واقعی ۲.۱ مگاوات در تابستان (به علت گرمای هوا) است.
۱۰/۳۰
بزرگترین نیروگاه ایران، سال ۱۳۹۱ بابت بدهی دولت، به مبلغ ۸۰۰میلیارد تومان به بنیاد شهید واگذار شد! این نیروگاه ظاهرا امروز به بانک دی تعلق دارد. بخش اخبار این نیروگاه چندهفتهای است که بهروز نشدهاست.
نیروگاه بعدی که ازکارافتادن آن ممکناست چنین فاجعهای رقم بزند، نکا است.
۱۱/۳۰
نیروگاه نکا (سلیمی) چند واحد مختلف (بخار، گاز، سیکلترکیبی) دارد که درطول ۴دهه از ۱۳۵۴ تا ۱۳۹۹ توسعهداده شده وتوان اسمی آن ۲.۲همگاوات است. باتوجه به مسافت (مازندران) ممکن است مشکلاتی از این نیروگاه، دیسپاچینگ کل را به نتیجه برساند که برق تهران و کرج چندساعت درروز قطع شود.
۱۲/۳۰
نیروگاه رودشور بزرگترین نیروگاه بخش خصوصی کشور، در رتبه بعدی است. هرچند ظرفیت آن ۲.۱همگاوات گفته میشود اما فاز ۲و۳ آن وارد مدار نشده ظرفیت اسمی عملیاتی آن تنها ۷۹۲مگاوات است. عدم تامین گاز این نیروگاه در دیماه ۱۳۹۹ عامل خاموشیهای آن روزها بود. mah-taab.com/projects/rudsh…
۱۳/۳۰
۳نیروگاه دیگر که ممکن است عامل «حادثه»ای دراین ابعاد باشند: نیروگاه ری (باقرآباد) باتوان ۱همگاوات، پرند ۱همگاوات و منتظرقائم (زیمنس) ۶۴۰مگاوات.
نیروگاه ری، نزدیک پالایشگاه تهران، بیشاز همه احتمال ازکارافتادگی در اثر حادثه را دارد (فرضما حادثه است نه #اعتصابات_سراسری).
۱۴/۳۰
ظرفیت تولید این نیروگاه در ابتدا، ۱۱۷۱ مگاوات بود که به تدریج واحدهای آن (به جز میتسوبیشی) دمونتاژ و به نیروگاههای مختلف فرستاده شد یا به دلیل فرسودگی از مدار حذف شدند. همچنین واحد شماره ۱۸ هیتاچی در آبان ۱۳۸۳ به دلیل فرسودگی در اثر انفجار تخریب شد. web.archive.org/web/2015062306…
۱۵/۳۰
وقتی ابتدای خرداد بحران برق جدی شد وزیر نیرو گفتهبود:امسال تعمیرات اساسی نیروگاهها زودتر انجام شد که برخلاف روال هر سال تا پایان خردادماه ادامه داشت و به این ترتیب امسال تا پایان خردادماه اکثریت واحدهای نیروگاهی ما به مدار تولید باز میگردند. alef.ir/news/400030502…
۱۶/۳۰
بنابراین میتوان علت رسیدن پیک مصرف به حداکثر توان تولید واقعی را اینطور خلاصه کرد:
۱) کاهش بارش و از کارافتادن نیروگاههای برقآبی (ناکارآمدی جمهوری اسلامی در پیشگیری از پدیدهای که هرسال اتفاق میافتد، مشابه افت فشارگاز در زمستان)
۲) کشاورزی ناپایدار: استخراج بیحدوحصر…
۱۷/۳۰
مهمترین منبع طبیعی ایران، یعنی منابع آب زیرزمینی، درجهت شعارهای دوراز واقعیت و توان اکولوژیک سرزمین، یعنی «خودکفایی» باعث شده کشاورزی که در پهنه مرکزی فلات ایران، ۳۰سال پیش با حفر ۱۰متر چاه به آب میرسید و با تلمبه گازوییلی استخراج میکرد، امروز باید ۳۰۰متر چاه…
۱۸/۳۰
بزند وهمه آب رااز عمق باتلمبه برقی بالا بکشد(میزان توان مصرفی چنین عملیاتی، یک مساله فیزیک دبیرستانی است)
۳)استخراج کریپتو: دراینباره زیاد گفتهشده. به این حرف جادی @jadi درپادکست اخیرش اکتفا میکنم که وقتی درمستعمراتشان ماینینگ ارزان هست چرادر چین؟! reuters.com/business/more-…
۱۹/۳۰
در خاموشیهای پایان اردیبهشت و ابتدای خرداد، بعضی در دولت مدعی شدند که عامل، استخراج کریپتو نیست زیرا توان موردنیاز طبق گزارش الیپتیک، کمتر از ۲درصد مصرف است. این حرف مغلطه است، زیرا در پیک مصرف، حتی یکدهم درصد مصرف بیشاز تولید، باعث خاموشی میشود elliptic.co/blog/how-iran-…
۲۰/۳۰
ثانیا اینکه با بالاگرفتن اعتراضات مردم پیش از رایگیری خرداد۱۴۰۰، دولت موقتا خاموشیها راکنترل کرد. این کنترل تنها بادستور توقف ماینینگ تا شهریور ممکن بود. زیرااگر بنابه ادعای اردکانیان مشکل اصلی «فرسودگی» بود، هم پیشبینیپذیر است وهم غیرقابل کنترل. radiofarda.com/a/iran-bitcoin…
۲۱/۳۰
۴) تحریم یا انحصار لوازم خانگی؟ یکی از علل بالارفتن مصرف خانگی در فصل گرم سال استفاده از «لوازم مصرفی خانگی» بنجل و کمبازده است. حالا یا آنطور که ادعا میشود «تحریم» یا شاید «انحصار» فلان پسرحاجی که منافع کوتاهمدتش در کاربا شرکای بنجلساز چینیاش را ترجیح میدهد…
۲۲/۳۰
۵) فرسودگی نیروگاهها و شبکه انتقال قدرت: توانیر خیلی تلاش کرده موضوع را گردن «تحریم» بیاندازد. اما اتفاقا اینجا مساله هستهای علیحده هم شدهاست. اولا از فرصت برجام تنها برای بهروزرسانی تنها یک نیروگاه استفادهشد و کار زیرساختی اصلا شروع نشد. donya-e-eqtesad.com/%D8%A8%D8%AE%D…
۲۳/۳۰
ثانیا متولی این امر در دولت، یعنی شرکت «ساتکاب» (مادرتخصصی مدیریت ساخت و تهیه کالای آب و برق) که زیرساختی به ارزش حدود «۵۰ میلیارد دلار» ثروت صنعت آب و برق را نگهداری میکرد از سال ۹۰ تا ۹۷ (۲سال احمدی و ۵سال روحانی) منحل بود. fararu.com/fa/news/340294…
۲۴/۳۰
ثالثا وزارت راه تنها منابع ۵۷درصد از مقدار پیشبینی شده در برنامه ۶ام توسعه (افزایش ۲۵همگاوات توان تولید کشور با سرمایه ۹میلیارد یورو) را محقق کرد. تازه به ادعای وزیر نیرو، تنها ۱۷درصد آن را دولت تامین کرده و بقیه هم فاینانس بوده.
رابعا اصلا تجهیزات بهکار رفته در شبکه…
۲۵/۳۰
توزیع ومواد خامی مثل هستههای آهنی ترانسفورماتورها، مواد مسی یا آلومینیومی و… ماهیتی دوآل یوز دارند. یعنی جمهوری اسلامی حتی اگر بتواند در بازار سیاه وچندین برابر قیمت، به این مواد دسترسی پیداکند، ترجیح میدهد آنها را درجهت اهداف بلندمدت خود مصرف کند radiofarda.com/a/f4_khamenei_…
۲۶/۳۰
نمونهای از این تجهیزات که مواد اولیه دوآلیوز استفاده میکنند این قطعهای بود که در کردان تولید میشد که در حمله اخیر (احتمالا اسراییل) مرکز تولید آن ازبین رفت:
۲۷/۳۰
در همه ۵ مورد بالا، ناکارآمدی و بیکفایتی جمهوری اسلامی در رسیدن پیک مصرف روزانه به توان تولید کشور و گذر از آن، مشهود است.
مساله فرسودگی، مغلطه است.
۲۸/۳۰
اما دراین میان چیزی که برای من مایه تعجب بود ودر خبر بیبیسی هم اشاره کردم این جمله از رامین فرج بود: «اگر شرکتهای توزیع برق به دستورالعمل مرکز کنترل عمل نکند، ممکن است نیروگاهها از مدار خارج شوند که در این صورت شاهد خاموشیهای سراسری خواهیم بود.» isna.ir/news/140004130…
۲۹/۳۰
یعنی مدیرانی هستند که شبکه توزیع را برخلاف خروجیهای دیسپچینگ و براساس ورودیهای دیگری مدیریت میکنند که به دستورالعملهای آن عمل نمیکنند.
این که چرا این کار را میکنند و از کجا دستور میگیرند مساله دیگریست!
۳۰/۳۰
این سرنوشت فرقه تبهکاری است که به کارآمدترین اعضای خودش هم رحم نکرد و امثال محسن صفایی فراوانی را به زندان انداخت.
خاموشیها ادامه خواهد داشت. yjc.news/fa/news/7768257
*نیرو
*فراهانی
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
آیا ناسا در قطب جنوب شواهد جهان موازی کشف کرده که زمان در آن برعکس است؟
اولا خبر یک خورده تم زرد داره و بهطور جدی دیروز توسط روزنامه دیلی استار منتشر شده که خب در این زمینه چندان اعتبار نداره، هر چند خود قضیه (در توییتهای بعدی میگم) خیلی چرت نیست
البته خبر چندان هم جدید نیست. (کشف در ۲۰۰۹ و مقاله ۲۰۱۶ بوده) ولی از دیروز که دیلیاستار تیترزده، خیلی دست به دست میشه.
چون وقتی منابع دقیقتر مثل نیوساینتیست این خبر رو منتشر کردن، طبعا اینقدر زردچوبه قاطیش نکردن، بنابراین در جامعه عمومی دیده نشده!
آزمایش ANITA آشکارساز ذرات است که در قطب جنوب استفاده میشود. دستگاه با بالن به هوا میرود و انعکاس ذرات در سطح یخهای قطب جنوب را ثبت میکند، بهاین ترتیب آشکارسازی داریم که حدود یک میلیون کیلومتر مربع را پایش میکند. عملکردش در این اینفوگرافی بیینید