Uzun bir tatil dönemine girdik. Hava sıcaklıkları da mevsim normallerinin üzerinde ve çoğu yer oldukça kurak. Önceki yıllarda uzun tatillerde mangal ve trafik nedenli yangınlarda artışlar olmuştu. Temmuz/ağustos (hatta eylül) aylarında orman yangını riski oldukça yüksek.
Bu nedenle dikkatli olmamız gerek. Orman yangınlarının çoğu ihmal kaynaklıdır ve önlenebilir niteliktedir.
*Yetkililer orman yangını için kırmızı alarm vermeli
*Mangal yasaklanmalı
*Anız yakılmaması için uyarılar yapılmalı
*Ormanlara giriş yasaklanmalı
*Denetimler arttırılmalı
*İzmarit atılmamalı
*Ormana cam şişe atılmamalı
*Ormana yakın yerlerde havai fişek kullanılmamalı
*Elektrik nakil hatları kontrol edilmeli
*Çöplüklerde ateşe karşı önlem alınmalı
*Orman içindeki/kenarındaki tesisler alarm halinde olmalı
*Bahçelerdeki yanıcı maddeler uzaklaştırılmalı
*Riskli bölgelerde cami/Belediye hoparlörlerinden ve cep telefonu mesajlarıyla ormanda ateş yakılmaması uyarıları yapılmalı
*Ormanda ateş görüldüğünde 177 aranmalı.
Dilek fenerlerinin bırakılmamasını atlamışım
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Çölleşme "kurak, yarıkurak ve kuru-yarınemli bölgelerde ekonomik ve biyolojik olarak üretken bir arazinin daha az üretken olması sonucunda ortaya çıkan ekolojik bozulma sürecidir" (M.Türkeş). Ülkemizin % 13'ü yüksek, %52'si orta düzeyde çölleşme riski altındadır.
Dünyanın her yerinde olan arazi tahribatları kurak, yarıkurak ve kuru-yarınemli iklime sahip bölgelerde oluyorsa çölleşme adını alır. Örneğin İç Anadolu bölgesinde bir bozkır ya da tarım alanı yapılaşıyorsa, maden açılıyorsa bu çölleşmedir. #ÇölleşmeveKuraklıklaMücadeleGünü
İklim değişikliği etkisi ile yaşanan ısınma-kuraklaşma sürecinin daha da şiddetleneceği öngörüldüğünden çölleşme riski taşıyan alanlarımız daha da artacaktır.