Ok Gerrit, dan wel het hele verhaal vertellen. Een kort draadje. In januari 2018 daagde @thierrybaudet Gerrit uit om in debat te gaan na een twitterfittie. Thierry en ik zouden een team vormen en Gerrit kon een wetenschapper naar keuze meenemen. Hij weigerde.
Later dat jaar was er toch wat toenadering tussen Gerrit en mij en nodigde hij mij uit om bij hem op kantoor in Amersfoort langs te komen. Dat gesprek was plezierig. We discussieerden over het klimaatdebat en hij gaf een presentatie over zijn klimaatbedrijf.
Tijdens de gesprekken over het klimaatdebat (klimaatgevoeligheid, modellen, extremen, hot spot in de tropen) bleek wel dat Gerrit niet heel goed op de hoogte is van de literatuur en de discussies erover. Dat gaf hij ook geregeld toe: "zo diep zit ik er nou ook weer niet in"
Dat geeft verder niet (hij is meteoroloog en weerman) maar vlak daarna begon hij opnieuw op twitter heel denigrerend te doen, met name toen ik crowdfunding opzette om de homogenisatie van de Bilt door het KNMI te onderzoeken. destaatvanhet-klimaat.nl/2018/08/06/cro…
De crowdfunding zou bewijzen dat ik niet 'onafhankelijk' was. Een erg vreemd argument. Op een gegeven moment was ik alle aanvallen onder de gordel zat en heb ik hem inderdaad geblokt. Ik blok alleen als mensen ad hominems gebruiken.
Dat ik hem geblokt had zegt niets over mijn bereidheid toen en nu om publiekelijk met hem in discussie te gaan. Een publiek debat is veel eerlijker en dan zal Gerrit ook professioneel genoeg zijn om de normale fatsoensnormen in acht te nemen.
Overigens bevindt Gerrit zich in goed gezelschap. Ik zou ooit in debat gaan met @AppySluijs voor studenten in Utrecht, maar Appy trok zich op het laatste moment terug (ik hoorde het pas toen ik aankwam)
In 2015 vlak voor de klimaattop in Parijs belde @NPORadio1 mij of ik in debat wilde op de radio. Ja graag met iemand van het KNMI zei ik. KNMI wilde niet. Later die week kwam KNMI met haar "code oranje voor het klimaat". knmi.nl/over-het-knmi/…
Er is dus duidelijk sprake van een patroon. De 'mainstream' gaat liever niet in debat. Waarom zouden ze ook. Ze hebben het debat al gewonnen (the science is settled) en hebben dus inderdaad meer te verliezen dan te winnen.
Overigens hebben er wel degelijk uitwisselingen plaatsgevonden. Tweemaal gaf ik een lezing bij het @KNMI. Dat was spannend maar verliep in redelijk goede harmonie.
Op dat platform gingen sceptische en mainstream wetenschappers van naam en faam met elkaar in dialoog. Ook toen merkten we hoeveel spanning dat geeft. Dat is erg jammer want over zo'n ingrijpend onderwerp zou je zo open mogelijk moeten debatteren.
Deze dialogen zijn nog na te lezen op de website van Theo Wolters stichting MW&B: mwenb.nl/climate-dialog…
Ik snap dat de gemoederen hoog op kunnen lopen in het klimaatdebat. The stakes are high, zegt filosoof @JeromeRavetz.
Maar daarom zouden mensen als Gerrit, die naamsbekendheid hebben, een voorbeeldfunctie kunnen vervullen. Het is jammer dat hij uitsluitend olie op het vuur gooit.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Een draadje over de klimaatpeiling die @Clintel_NL heeft laten uitvoeren onder 3000 Nederlanders via @mauricedehond. Belangrijkste conclusie: Nederlander wil vooral kernenergie. clintel.nl/nederlander-wi…
We lopen de vragen even door. Hoe bezorgd bent u over klimaatverandering op een schaap van 1 tot 10 (10 = extreem bezorgd). Gemiddelde score een 6,1.
Mijn conclusie: met die zorgen valt het wel mee.
"Het is een heel heftig verhaal. We kunnen ons goed voorstellen dat je na lezing steun nodig hebt, je woede wilt kanaliseren, je liefde wilt delen. Extinction Rebellion organiseert regelmatig rouwcirkels waar je gevoelens over klimaatontwrichting kunt delen en een plek geven."
🙄
Passage komt uit een recente mailing van Exctinction Rebellion n.a.v. stukken in de media over een gelekt IPCC-rapport. Als u alvast een beetje in de stemming wilt komen voor AR6, begin dan eens hier: france24.com/en/europe/2021…
Wat citaatjes uit het stuk:
"The worst is yet to come, affecting our children's and grandchildren's lives much more than our own," the report says.
Werkelijk? Als dit een citaat uit het gelekte IPCC-rapport is, dan heeft IPCC definitief de wetenschap achter zich gelaten.
"Daarom kom ik met volgend voorstel:
Gelieve het stuk grondgebied waarop de kerncentrale van Doel staat, mee op te nemen in het Nederlands grondgebied. Het stuk ligt momenteel op nog geen kilometer verwijderd van de Nederlands-Belgische grens. Het zou gaan over pakweg 4 km²."
"Op deze manier krijgt u en de Nederlandse regering er 3000 MW nucleaire energie bij, ongeveer +600% van de huidige nucleaire capaciteit van uw land. Hierdoor realiseert België onmiddellijk de helft van zijn doelstelling om het nucleair af te stoten..."
"Ter compensatie zou ik willen voorstellen om 4 km² Noordzee aan België te schenken, goed voor 4 windturbines van 10 MW (als het hard waait).
Dit plan lijkt mij zeer realiseerbaar omdat het reeds in het verleden toegepast is voor het schiereilandje Petit Gravier aan de Maas."
Karel Knip schreef in NRC: "Dat de thermometer op warme zomerdagen in de pagodehut stelselmatig warmer werd dan – later – in de Stevensonhut staat ook vast."
Deze zin is cruciaal voor zijn eindconclusie dat ons betoog "weinig overtuigend" is. Welnu, houd je vast.
Toen het KNMI in 2016 de homogenisatie doorvoerde werd er door het KNMI gezegd dat er helaas geen parallelmetingen in De Bilt waren en dat er daarom wel gecorrigeerd moest worden adhv station Eelde.
Dat verbaasde Henk de Bruin, ex-KNMI en gepensioneerd WUR onderzoeker, hogelijk. Hij had namelijk het rapport van Kramer (1954) in zijn kast staan waarin gerept werd van parallelmetingen. De Bruin belde de bieb van het KNMI en nu is het gedigitaliseerd: bibliotheek.knmi.nl/knmipubmetnumm…