Hedendaagse retoriek over “anti-wit racisme”, het zogenaamde slachtofferschap van witte mensen en de blijkbaar aanstaande overname van de samenleving door dictatoriale antiracisten heeft nogal wat overlap met de retoriek van voormalige slavenhouders theatlantic.com/ideas/archive/…
🙃🙃🙃🙃 According to a recent New York Times analysis, most people w
🙃🙃🙃🙃 Not all projection involved the threat of racialized murder

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Sander Philipse

Sander Philipse Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @sanderphilipse

3 Jul
“Mensen hebben kritiek op mij en dat vind ik niet leuk. Is dat ‘bedreiging van de academische vrijheid’”
De @volkskrant kijkt naar de internationale trend om met wetten de academische vrijheid te beperken in reactie op een morele paniek over antiracisme en denkt “dat moet hier ook kunnen”
Wat moet je hiermee? Hoezo bedreigen studenten die wat moeilijk reageren de academische vrijheid? En hoe zagen deze studenten zelf deze discussie eigenlijk? Hoezo is “ze snapten mijn punt niet” een “bedreiging van de academische vrijheid” ipv “ik leg t niet goed uit”?
Read 13 tweets
28 Feb
Op deze vraag zijn nu heel veel serieuze reacties met wat nu precies het probleem zou zijn, en men komt niet veel verder dan “het is heel naar” en “heftige reacties” en “ik zit in een commissie en we hebben het erover” hahaha
Wat natuurlijk weer heel veelzeggend is over het manco van de algemene benadering van diversiteit binnen instituties: praten praten praten, en als puntje bij paaltje komt niets doen.
Oh nee een ~~~~training~~~~ (die grotendeels compleet ineffectief zijn, zeker als ze verplicht zijn, en vooral bestaan om de organisatie te beschermen—want dan doen ze toch iets)
Read 6 tweets
27 Feb
Ook in Nederland begint de inquisitie zich te roeren, in de vorm van columns van Steije Hofhuis en @GJJGeling. Moeilijk om dit soort oproepen als iets anders dan een bedreiging voor de academische vrijheid. Het advies uit 2018 bevatte nog een probleem. Volgens het brOpinieWoke-ideologie  Universiteiten moeten alert zijn op ee
Gaat ook, zoals altijd, voorbij aan het doel van universiteiten. Dat is helemaal niet "viewpoint diversity", zoals @GJJGeling dat noemt, en zou dat ook niet moeten zijn. Alsof we mensen die denken dat de aarde plat is aan moeten gaan nemen, want anders missen we een "viewpoint".
De bait-and-switch is ook altijd leuk: mensen die aandacht besteden aan racisme, seksisme en andere uitsluitingsmechanismen op de universiteit zijn een bedreiging! Maar we moeten natuurlijk wel kijken naar waarom míj́n visie niet serieus wordt genomen. Dat is echte uitsluiting! "Maar het zou niet alleen moeten gaan over reflectie op
Read 8 tweets
26 Feb
Nu MLR heeft gezegd de opdracht terug te geven (een goede beslissing) gaat deze dynamiek in overdrive. Cancel culture, identiteitspolitiek, 'woeien', je kan de columnisten op Twitter al hun volgende schrijfsels zien workshoppen. Zo voorspelbaar en saai.
"Als mensen alleen maar mogen vertalen wat dicht bij hen staan, wordt de wereld benauwd en komt de vrijheid in het geding. De obsessie met identiteit staat een universele waarheid en verenigde de wereld van begrip in de weg" ad infinitum
Journalist Bas Haan me de absurd overtrokken speculatie, die ook nog eens mist dat de kritiek helemaal niet op MLR zelf gericht is maar op Meulenhoff en uitgevers in het algemeen. Maar dit is het template voor al die columns die nu haastig gepend worden:
Read 4 tweets
26 Feb
Een dynamiek in alle structurele uitsluitingsdiscussies in Nederland: mensen stellen heel lang een structureel probleem aan de kaak. Dan krijgt een klacht nav een incident eindelijk aandacht--en gaat het voortaan alleen maar over dat incident, dat in het absurde wordt getrokken.
Dat zie je nu met Gorman/MLR/Meulenhoff. Er zijn al heel lang structurele problemen met de kwaliteit van vertalingen van het werk van Zwarte auteurs, steevast vertaald door witte mensen die te pas en te onpas het n-woord gebruiken (zie ook: ondertitels).
Maar in plaats van dat we het nu kunnen hebben over dat structurele probleem, dat nauw verwant is aan het feit dat de vertalers die werken over racisme vertalen zelf geen persoonlijke voeling met racisme in Nederland hebben, gaat het nu alleen over dit ene incident.
Read 11 tweets
24 Feb
Incoming: paniekerige columns over het totalitaire gevaar van cancel culture en identiteitspolitiek nav Gorman/Meulenhoff/MLR.

Niet incoming: columns over het gevaar van wetgeving tegen “critical race theory” en kritische geschiedschrijving en “islamo-gauchisme” in VS/VK/Fra.
Want columnisten zijn als de dood voor kritiek op hun persoon en hun incrowd literaire/intellectuele buddies, maar geven geen reet om wetgeving die mensen de mond snoert.
zo voorspelbaar Ik tweette twee dagen geled...Twee dagen later: een colum...En Han van der Horst bij Jo...
Read 5 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(