Nienke Profile picture
22 Jul, 14 tweets, 4 min read
1/ Tijdelijke aanpassing preventief maskerbeleid publieke ruimte ziekenhuizen
demedischspecialist.nl/nieuws/tijdeli…
Maar wat is er nu eigenlijk veranderd? Spoileralert: niet zoveel 🙄
Een 🧵 over mondneusmaskerplicht in de zorg
2/De FMS heeft op aanvraag van het OMT, preventief gebruik van mondneusmaskers in ziekenhuizen heroverwogen. Sinds 26 juni is er namelijk geen mondneusmakerplicht meer in publieke binnenruimtes. Dat deze regel is afgeschaft binnen de zorg is op zijn minst opmerkelijk te noemen.
3/Er is een (preventieve) zorgplicht tav hun patiënten en tav bescherming zorgmedewerkers. Dit maakt de situatie tweeledig. Het zijn doorstroomlocaties met een diversiteit van de Nederlandse populatie maar de mensen die daar rondlopen, hebben vaak een hoge mate van kwetsbaarheid.
4/Tegelijkertijd wordt COVID-19 ook gezien als een beroepsziekte en is het bekend dat zorgmedewerkers meer kans hebben om een besmetting, met als ziekte tot gevolg, op te lopen. Het gebruik van mondneusmaskers in zorginstellingen is dus een onderdeel van preventie
5/Het afschaffen van mondneusmaskers in de zorg is dan ook opmerkelijk te noemen, temeer omdat de verplichting nog altijd wel in het openbaar vervoer geldt. Het mondneusmasker beleid is dus strenger in het OV dan in een omgeving waarin we werken met kwetsbare mensen.
6/Terug naar de aanpassing van de @de_specialisten. De nieuwe regel is dat een mondneusmasker gedragen KAN worden wanneer er geen 1,5 meter afstand is. Dat is gek, want 1,5 meter afstand is nog steeds de regel. rijksoverheid.nl/onderwerpen/co…
7/De werkgroep geeft twee overwegingen voor de aanpassing:
1) Er is inhoudelijk niets veranderd.
2) Het voorzorgsprincipe is ineens leidend waardoor het advies toch aangepast is.
Volgt u het nog?
8/Inhoudelijk is er namelijk WEL iets veranderd sinds de opkomst van de Deltavariant die veel besmettelijker is. Daardoor kunnen kwetsbare patiënten nog sneller geraakt worden. virological.org/t/viral-infect…
9/Het voorzorgsprincipe dicteert dat we werken vanuit preventie. Dat betekent dat we al mondneusmaskers zouden moeten dragen als er weinig virus is, juist om besmettingen te voorkomen. De werkgroep adviseert nu om pas mnm's te dragen als er veel virus rondgaat + alleen wanneer->
10/ -> er geen 1,5 meter gehouden kan worden. Dat is ook gek, want 1,5 meter is verplicht. Verder is het vreemd om aan mensen te vragen om constant mnm's op en af te zetten, afhankelijk van de afstand. Niet echt hygiënisch toch?
11/ Als het voorzorgsprincipe dus echt leidend zou zijn, zou 1,5 meter + mnm plicht in zorginstellingen worden gehanteerd: dubbele winst, kleine moeite. Dat helpt ook om te voorkomen dat we in hogere risiconiveaus terechtkomen! En we beschermen patiënten en medewerkers.
12/ Ergo, de richtlijn is niet echt aangepast en werkt niet vanuit het voorzorgsprincipe. Terwijl dit juist in deze fase nog steeds belangrijk is en zal blijven, omdat we kwetsbare mensen willen blijven beschermen!
Nabrander 1: Dit advies geldt dus alleen voor ziekenhuizen. Waarom er geen landelijk beleid is voor alle zorginstellingen is voor mij een raadsel. Je zou toch te allen tijde (stille) rampen willen voorkomen?
Nabrander 2: Long long long read waarom mnm’s wel werken en dus ook in Nederland. We volgen nog steeds niet de richtlijnen van @WHO

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Nienke

Nienke Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @Ipie33

30 Jun
Opnieuw een dag in de praktijk waarin de patiënten en zorgverleners 100% mondneusmaskers droegen. Uiteraard wel de legitieme vraag waarom dit nog gezien wordt als noodzakelijk. Hier kunnen we rustig op antwoorden dat we het als onderdeel zien van preventie 👇
Er is nog viruscirculatie en mensen besmetten elkaar nog steeds. Veel blijft onopgemerkt tot het iemand treft die er wél ziek van wordt. Immers is nog niet iedereen (volledig) gevaccineerd. Daarnaast is nu de Delta variant in opkomst die nog besmettelijker is 👇
Daar kun je als jong en gezond persoon ook ziek van worden.
In gezondheidsinstellingen komen bij uitstek kwetsbare mensen, zieke mensen maar ook gezonde mensen. Wij hebben allemaal als taak om zoveel mogelijk bescherming te bieden ongeacht keuzes of voorkeuren in deze pandemie👇
Read 9 tweets
18 May
Het belang van een hoge testbereidheid en meer nog het belang van goede voorlichting. In de podcast was niet echt gelegenheid om hierover uit te wijden maar ik zal het proberen in een lijntje.
Het gaat dus niet over oordeel en veroordelen. (1)
Vorig jaar augustus gaf ik in een hoorzitting aan bij de politiek dat het krachtig is als ze hun kennis uitdragen aan de bevolking. De last van het virus ligt op hun schouders. Kennis geeft macht, een leider draagt zijn kennis uit en geeft daarmee kracht aan zijn volgers. (2)
Op het moment dat je niet kunt lezen, taalbarrières ondervindt, geen of weinig toegang hebt tot (sociale) media, laag economische status hebt of andere hindernissen in je leven, dan loop je achter. Ook (of juist) in een rijk land als Nederland waar weinig bekommernis is. (3)
Read 13 tweets
12 Apr
Waarom zitten we nu al meer in een jaar in een pandemie? Toch maar eerst een buiging voor iedereen die er alles aan doet om het hoofd boven water te houden op welke manier dan ook. Het valt niet mee. De ondernemer, de zorgmedewerkers, GGD medewerkers, de mens. Mijn petje af.
De prestaties die geleverd moeten worden zijn ongekend. Heel veel op basis van gevoel en hoop dat je het goede goed doet. Ook om de draagkracht bij jezelf te vergroten. Niets is zo spannend om buiten de lijntjes te kleuren van dat wat je altijd hebt gedaan en zonder steun.
Door steeds weer dichotomieën te creëeren wordt het lastig om te zien waar de zon schijnt. Dit in juiste banen te leiden is een taak van het kabinet, en die laat het fors afweten.
Dat neemt niet weg dat we er samen over kunnen praten.
Read 5 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(