Piyasada bir çok kişi RR nasıl hesaplanır, RR ne işe yarar, önemi nedir, neden ve nasıl kullanılmalıdır, pozisyon büyüklüğü nasıl hesaplanmalıdır gibi soruların cevaplarını bilmiyor.
Bilmedikleri içinde risk yönetimi konusunda daha temelden başarısız oluyor.
Bu nedenle bu flood’u beğenip, rt yaparsanız hem daha çok kişiye ulaşmış olur, hem de bir çok kişinin bunu daha derinlemesine öğrenmesini sağlamış oluruz.
+
R/R yani Risk/Reward (Risk/Getiri) oranı;
1 birim potansiyel getiri için ne kadarlık bir varlığınızı riske ettiğinizi hesaplamaya yarar. Aslında formülü oldukça basittir. Maksimum risk, net hedef kar oranına bölünür.
Peki bunu nasıl yapmanız gerekiyor?
+
Öncelikle işleme girmeden önce mutlaka net hedef kar oranınızı ve nereye stop-loss koyacağınızı belirlemeniz gerekmekte.
İşlemlerinde ve risk yönetiminde başarılı bir trader mutlaka önceden bunları belirler ve buna göre RR hesabını yapar.
+
Bunları belirledikten sonra potansiyel riskinizi, potansiyel kar hedefinize böldüğünüzde ortaya çıkan oran sizin Risk/Getiri oranınızdır. Bu ne demek? Bu şu demek,
+
Örneğin; $BTC’de bir long(alım) pozisyonuna gireceksiniz.
Hedef karlılığınız %20, stop-loss oranınız %4.
Basit bir formülle risk oranınızı, getiri oranınıza böldüğünüzde ortaya Risk/Getiri oranınız çıkar ki bu da 4 / 20 = 1 / 5’tür.
+
Diğer bir deyişle 5R’lık bir pozisyondur. (Getiri/Risk)
Yani siz, örneğin 100USD’lik bir pozisyon için 4USD riske girerek, 20 USD kazanmayı hedeflemektesiniz.
+
Peki gelelim pozisyon büyüklüğüne.
Yine başarılı bir trader, önce hedef ve stop-loss’unu belirleyip RR hesabını yaptıktan sonra, pozisyon büyüklüğünü de buna göre belirlemelidir. Yani karşısına sürpriz bir zarar çıkmasını kimse istemez.
+
Piyasada öncelik zarar etmemek, edeceksek de ne kadar edeceğimizi bilmektir.
Pozisyon büyüklüğünü hesaplamakta bir o kadar kolaydır aslında. Basit bir formülle (kaldıraçdan bağımsız bir şekilde) ne kadarlık bir büyüklükle pozisyona girmelisiniz sorusuna cevap bulabilirsiniz.
+
Bunun formülü ise şu şekildedir;
(Toplam Sermaye miktarınız x kaybetmeyi göze aldığınız tutar) / Stop-Loss oranınız = Pozisyon büyüklüğü.
Örneklemek gerekirse; benim toplam 1000USD sermayem var. Gireceğim pozisyonda ben bunun %2’sini riske edebilirim.
+
Pozisyonumun stop-loss oranı ise %3.
O zaman ben ne kadar büyüklükte bir pozisyon oluşturmalıyım? (1000 x 0.02) / 0.03 = 667 USD’lik bir pozisyon oluşturursam ve %3’lük bir pozisyonumun tersine hareket olup beni stop ederse ben 20 USD zarar ederim.
+
Zaten riske ettiğim ve beklediğim bir zarardı. Sürpriz yok. 667USD’lik pozisyonu isterse 1x, isterse 10x kaldıraçla oluşturayım. Önemi yok.
Sonuçta benim belirlediğim pozisyon büyüklüğü ile edebileceğim maksimum zarar 20USD - %3’tür.
+
Uzun oldu ama umarım faydalı olmuştur. Beğeni ve RT’lerinizi eksik etmeyin ki daha çok insana ulaşabilsin… RR’larınız bol olsun :) 🤩🚀
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh