Orman yangınlarında mesele sadece yangın söndürme uçaklarının yetersizliği değil. Sorun çok:
1. Orman yangınlarıyla mücadelede uzman personel sıkıntısı var; yangın uygulama ve eğitim merkezleri yetersiz.
2. İdari ve teknik hataları en aza indirecek uygulamalar ve önlemler eksik+
3. Orman muhafaza memuru sayısı her geçen gün azaldığı için orman yangınları ile mücadele organizasyonunda sorunlar yaşanıyor. Teşkilatın her geçen gün artan ara personel ihtiyacının ivedilikle giderilmesi gerek.+
Yanan alanın olduğundan küçük rapor edilmesi kamuoyunda mesleki güvenilirlik dışında, orman yangınlarıyla mücadele eden personelin kahramanca çalışmasına gölge düşürüyor ve yapılan tüm çalışmaları itibarsızlaştırıyor.
5. Hemen hemen her yangında yapılan hatalar ve eksiklikler, özellikle 50 hektardan büyük yangınlar için hazırlanacak değerlendirme raporlarında objektif olarak kayıt altına alınmalı. Ama nerdeeee...
6. Orman yangınlarının çok büyük bir kısmı tarım alanlarından başlıyor. Orman teşkilatına ait yangın müdahale araçları çoğu kez kırsal alan yangınlarına müdahale ediyor. Bu yangınların sağlıklı olarak kayıt altına alınıp özel bütçeden ödenek alınması için çalışmalar yapılmalı.
7. Yangın çıkma nedenlerinin büyük bir kısmının insan kaynaklı olması nedeniyle, gerekli ve yeterli bir eğitim sistemi uygulamaya acilen geçirilmeli; çevre, doğa ve orman ile ilgili hususların Milli Eğitim Bakanlığı müfredatında yeterince yer almalı.
8. Orman yangınlarıyla ilgili yürürlükteki mevzuatın hemen her maddesi değişikliğe uğradı; ivedilikle yeniden düzenlenmesi gerekiyor.
9. “Orman Yangınları Gönüllülüğü” ile ilgili mevzuat acilen değiştirilip geliştirilerek toplumsal duyarlılık artırılmalı, gönüllülerce çevre halkı eğitilmeli, gerekli alanlar denetlenmeli, katılım sağlanmalı.
10. Her yıl il bazında alınan yangınla mücadele komisyon kararları bir yasak savma hüviyetinden çıkarılmalı; yörelere özgü önlem ve iş birliği çalışmaları ile uygulanabilir ve yararlanılabilir kararlar alınmalı.
11. Korunan alanlar ile insan hareketlerinin yoğun olduğu alanlar gibi özel alanlar için ilgili kurum ve kuruluşlarla birlikte koruma önlemleri, kaçış yolları ve sığınma alanları tespit edilmeli. İvedilikle “Tahliye Planları” hazırlanmalı.
12. Yangınların sıkça yaşandığı köyler için uygulanabilir ve sürdürülebilir özel bir “Yangın Eylem Planı” hazırlanmalı.
13. İş Kanununda yapılacak düzenlemeler ile orman yangınları personelinin fiili çalışmalarının İş Kanunu ile uyumlu hale getirilmesi, sosyal haklarının korunması, mesleki barışın sağlanması ve insanca çalışma ortamı yaratılması gerekiyor.
14. Orman yangınları gibi son derece tehlikeli bir iş kolunda yangınla mücadele personelinin kişisel koruyucu donanımlarına dair denetimler yetersiz. Bu nedenle yangında can veren personelin sayısının artması olası.
15. Kariyer ve liyakat esasında yapılmayan atamalar, yangınla mücadelede görevli personelin üzerinde olumsuz etki yaratıyor. Personel mutsuz, umutsuz ve kırgın; hemen her alanda motivasyon ve enerji kaybı yaşanıyor.
Bilgi birikimi, deneyim ve uzmanlık esasında yapılmayan atamalar, diğer bazı ormancılık sektörlerinde olduğu gibi orman yangınları konusunda da kurumsal hafızanın kaybolmasına neden oluyor.
Bu bilgiler için @ormancilarderne'ne teşekkür ederim. Gördüğünüz gibi mesele sadece yangın söndürme uçağı değil. Twitter gazeteciliği çoğu mevzuda maalesef yetersiz kalıyor.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with melis alphan ♀

melis alphan ♀ Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @melisalphan

5 May
Amasra’da 2007’den beri termik santral yapmayı planlayan Hattat Holding, hukuka aykırı şekilde yapılmak istenen santrala karşı direnen Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır’a 1 milyon TL’lik tazminat davası açtı. Gelelim gerekçeye... +
Amasra’da Hattat Holding tarafından yapılması planlanan termik santral, Bartın Platformu tarafından yapılan 13 yıllık bir mücadele ile engellendi. Termik santralla ilgili 17 dava açıldı, bunların 14’ü kazanıldı, 3’ü de devam ediyor. +
Bartın platformunun eş sözcüsü Amasra Belediyesi ve Başkanı Recai Çakır hakkında açılan davanın gerekçesi, Hattat Holding'in ticari itibarını zedelediği iddia edilen mektubun Amasra Belediyesi tarafından kaleme alınıp holdingin ortaklık kurmak istediği Çinli şirketlere yollanması
Read 4 tweets
4 Sep 20
İstinaf mahkemesi, cinsel saldırıdan 4 yıl 2 ay ceza alan Klinik Psikolog ve Bilgi Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programı Kurucusu Murat Paker'e yönelik şikayetçinin iddialarının doğru, eylemin sabit olduğunu gösteren bir karar verdi.
İstinaf mahkemesi, Paker’in 'sarkıntılık suretiyle cinsel saldırı' suçunu işlediğine hükmetti. Paker'in 2 yıl hapis cezası ile cezalandırılmasına karar veren mahkeme, cezayı takdiren 1 yıl 8 aya indirdi; Paker'in duruşmadaki iyi hali ve sabıkası olmaması nedeniyle cezayı erteledi
Mahkeme Paker’in tutumu nedeniyle iyi hal indirimi verse de, Paker başından beri suçunu kabul etmek yerine inkar etmiş, gerçeğin aydınlatılmasına yardımcı olmamış ve danışanının özel bilgilerini -davayla ilgili olmayan tüm detaylarıyla mahkemeye açıklamış, etik yerle bir olmuştu.
Read 14 tweets
21 Aug 20
Çapaklı köylüsü, meyve-zeytin bahçeleri ve domates tarlaları ortasına kurulacak Biogaz Elektrik Santrali’ni istemiyor.
Şirketin hukuksuzca dozerlerle girdiği tarlalarından geçen ‘kaçak yol’da nöbet tutan köylünün coplanarak getirildiği hal. 😡 @egedegerli
Türkiye’nin her yerinde bir avuç köylü tarlasını, bağını, bahçesini, deresini, ormanını korumak için dozerlere bedenini siper ediyor; bu erdemin karşılığı şiddet, gözaltı, yargılama oluyor. Varı yoğu işlediği tarlası olan bu köylülerin sesi İstanbul’da, Ankara’da duyuluyor mu?
Kadına yönelik şiddette nasıl ki sosyal medyada sesini duyurabilen için adalet yerini bulabiliyorsa, çevre mücadelesinde aynı. Sesini duyurabilen için umut var; sesini duyuramayan için umut pek yok. O yüzden, Çapaklı köylülerinin sesini duyun, seslerine ses olun 🙏🏾
Read 8 tweets
16 Aug 20
Duygu Delen dosyasında gizlilik kararı verildi ama kamuoyu bu davadan 1 saniye bile gözünü ayırmamalı. 'İntihar' süsü verilen kadın cinayetlerinde başka türlü adalet yerini bulmuyor.
2016'dan 1 örnek👇
#DuyguİcınAdaletİstiyoruz
#DuyguİcinGizlilikKalksın
3. kattan düşen Özlem'in intihar ettiğini iddia eden savcılık, kovuşturmaya yer olmadığına karar verip dosyayı kapattı. Özlem’in olay sırasında evde olan erkek arkadaşı, tartıştıklarını ama düştüğü anı görmediğini söyledi. #DuyguİcınAdaletİstiyoruz #DuyguİcinGizlilikKalksın
Özlem’in kardeşi, savcılığa olayın ‘intihar değil, cinayet’ olabileceğini beyan etti. Üst komşu dedi ki: “Taşındıklarından beri erkeğin kadını darp ettiğini, ‘Öldürürüm, keserim’ diye tehdit ettiğini duydum.”
#DuyguİcınAdaletİstiyoruz #DuyguİcinGizlilikKalksın
Read 7 tweets
12 Aug 20
Geçtiğimiz günlerde, hastalarına cinsel tacizde bulunan itibarlı bir doktordan bahsetmiştim. O tweet'imden sonra geçtiğimiz yıllarda bu doktor tarafından taciz edilen 6 kadın daha bana ulaştı. Ama maalesef hiçbiri şikayetçi olmadığı için bu haberi yazamıyorum. Hukuken sıkıntılı+
Bu kadınların üç tanesi, yaşadıkları travmayı atlatabilmek için tedavi görmüş/görüyor. Hemen hepsinin yaşadıkları şey benzer. Karın ağrısı şikayetiyle de gitseniz, varis şikayetiyle de, şikayet ne olursa olsun adam eliyle kadınların vajinasını 'kontrol ediyor'.
Ayrıca bunu yaparken yanında bir hemşire bulundurmuyor. Ki bu kabul edilemez. Zaten bunu yapabilmek için yanına hemşire almıyor. Ve bu adam kadın hastalarını en az 20 yıldır taciz ediyor. Eğer bir kadın bunu yaşar ve şikayetçi olmaya niyetlenirse lütfen bana ulaşsın.
Read 6 tweets
15 Jul 19
Giyimde israfın boyutları:
* Bugün dünyada 10 yıl öncesine göre %60 daha fazla kıyafet tüketiliyor.
* Satın alınıp depolanan ve kullanılmayan kıyafetler: 140 milyon ton
* Çin’de 1 yılda 20 milyon ton tekstil atığı üretiliyor.

(Tanrısever, 2015).
'Herkes için moda' sloganıyla, "Modayı demokratikleştiriyoruz" diyerek, çok ucuz fiyatlara giyim tüketimi pompalandı ve dünyanın kaynaklarının canına okundu.
Tek 1 tişörtün üretiminde 2700 litre su harcanıyor. 1 çift deri ayakkabının üretiminde harcanan su miktarı ise 16600 lt.
Tekstil, gezegeni aşırı kirleten endüstrilerden biri: Yılda 1.2 milyar CO2
Sentetik liflerin kullanımı arttı, polyester pamuğun yerini aldı.
Sentetikler fosil yakıtlardan üretiliyor, emisyonları çok yüksek.
2015’te polyester üretimi ile havaya 706 milyar kg CO2 salındı.
Read 5 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(