1. Η διάρκεια ζωής χερσαίου αιολικού πάρκου είναι 20-25 χρόνια. Το 10-15% της μάζας μιας ανεμογεννήτριας δεν ανακυκλώνεται. Οι περιβαλλοντικές συνέπειες κατασκευής και εγκατάστασης μιας ανεμογεννήτριας μόνο ασήμαντες δεν είναι:
εξόρυξη και κατεργασία σπανίων υλικών, χημική ρύπανση, κοπή δέντρων, διάνοιξη δρόμων, ρίψη μπετόν κα.
Το κράτος εισπράττει μέσω του ΕΤΜΕΑΡ (ειδικό τέλος μείωσης εκπομπών αέριων ρύπων) από τους καταναλωτές ρεύματος ετησίως το αστρονομικό ποσό του 1 δις για στήριξη των ΑΠΕ!
Με το ποσό αυτό θα μπορούσε να επιδοτεί κάθε χρόνο 100.000 σπίτια για τοποθέτηση φωτοβολταϊκού συστήματος 10kw, κάτι που θα μείωνε κατακόρυφα το ενεργειακό αποτύπωμα και την ρύπανση, ενώ θα γινόμασταν ενεργειακά αυτάρκεις χωρίς καταστροφή της φύσης.
2. Το κόστος ενός αιολικού πάρκου εξαρτάται κυρίως από τις ιδιομορφίες του χώρου εγκατάστασης. Η παραγωγή πρέπει να βρίσκεται όσο πιο κοντά στην κατανάλωση, απαιτείται αποψίλωση των δασών, εκατοντάδες χιλιόμετρα νέων δρόμων, χιλιάδες κυβικά τσιμέντο, πανύψηλες (100m) τουρμπίνες,
πτερύγια 60m που μεταφέρονται οδικώς (η αερομεταφορά δεν υποστηρίζεται από τις αεροπορικές εταιρείες), υποσταθμοί, δεκάδες χιλιόμετρα πυλώνων υψηλής τάσης.
Οι αναδασωτέες εκτάσεις κοντά στην Αθήνα μοιάζουν ιδανικές, απαλλαγμένες από ενοχλητική χλωρίδα, πανίδα, κτηνοτρόφους
και κυρίως από τίτλους χρήσης.
Πόσο μάλλον που με απόφαση του ΣτΕ δύνανται να εγκατασταθούν ΑΠΕ φαστ τρακ χωρίς να απαιτείται κάποια χρονοβόρα διαδικασία άρσης της αναδάσωσης γιατί "η πρόκληση βλάβης είναι προσωρινή" και συντρέχουν λόγοι "εθνικού συμφέροντος"
3. Τον υποτιθέμενο στόχο εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ τον έχουμε πιάσει από το 2013. Αν κατασκευαστούν και λειτουργήσουν όλα τα αιολικά πάρκα που έχουν αιτηθεί άδεια, τότε η Ελλάδα θα ξεπεράσει τον στόχο για το 2030 κατά 3 φορές!
Η ουσιαστική κατάργηση της προστασίας των περιοχών natura άνοιξε ακόμα περισσότερο την όρεξη σε ευκαιριακά συμφέροντα επιχειρηματιών που σπεύδουν να αξιοποιήσουν ευρωπαϊκά κονδύλια με μελέτες της πλάκας οι περισσότερες εκ των οποίων είναι copy paste.
4. Η τιμή του ρεύματος που παράγεται από αιολική ενέργεια είναι ακριβότερη από τη συμβατική ενέργεια.
Οι δε κάτοικοι που ζουν κοντά σε αιολικά πάρκα αποζημιώνονται ανάλογα με την κατανάλωση ρεύματος. Όποιος δηλαδή έχει καταχρεωθεί για να αναβαθμίσει το σπίτι του παίρνει ψίχουλα.
5. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ευθύνεται για το 1/4 παγκοσμίως των αερίων του θερμοκηπίου. Τα υπόλοιπα 3/4 οφείλονται σε βιομηχανικούς ρύπους, αποψίλωση δασών, food waste, παράλογη χρήση αερομεταφορών, οχημάτων κλπ
Αντί να ψάχνουμε τρόπους μείωσης των ήδη παραγόμενων ρύπων επενδύουμε σε μια "καθαρή" μορφή ενέργειας με 20ετή διάρκεια ζωής που επιβαρύνει το περιβάλλον.
Η επόμενη γενιά θα φορτωθεί το κόστος παροπλισμού των παλιών αιολικών πάρκων (500.000 $ ανά στρόβιλο) και της αντικατάστασής
τους με νέα.
* Στη Γερμανία οι πωλήσεις ανεμογεννητριών έχουν πέσει κατά 80%
* Στην Βαυαρία (κατεξοχήν ορεινό κρατίδιο) υπάρχει καθολική απαγόρευση αιολικών πάρκων σε περιοχές natura.
* Το αιολικό πάρκο θεωρείται μια καθαρά βιομηχανική περιοχή
* Δεν αναφέρω την ηχορύπανση, την καταστροφή της βιοποικιλότητας, του τοπίου, της τοπικής οικονομίας (τουρισμός, αξίες ακινήτων, κτηνοτροφία κλπ) για τα οποία χρόνια τώρα φωνάζουν οι κάτοικοι και οι οικολογικές οργανώσεις.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Οι περισσότεροι γνωρίζουν τον Τζον Λοκ ως πατέρα του κλασικού φιλελευθερισμού, θεμελιωτή της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, των δικαιωμάτων της ατομικής ελευθερίας και της ιδιοκτησίας.
Αυτό που λίγοι ίσως γνωρίζουν είναι ότι ήταν δουλέμπορος...
Ήταν επίσης συντάκτης του Fundamental Constitutions of Carolina που διασφάλιζε τα δικαιώματα των αριστοκρατών δουλεμπόρων της Β. Αμερικής και νομιμοποίησε την δουλεία στις νέες αποικίες “Every freeman of Carolina shall have absolute power and authority over his negro slaves.”
Πιστός υπηρέτης των αποικιοκρατών και δουλέμπορος ο ίδιος, στα φιλοσοφικά έργα του παριστάνει μάλιστα και τον επαναστάτη:
"η πλειοψηφία δεν εκλέγει απλά την ανώτατη Αρχή, αλλά διατηρεί την εξουσία να την απομακρύνει, διατηρεί δηλαδή το δικαίωμα να επαναστατεί"