Waarom kondigt @lientje1967 van @BoerBurgerB gisteren bij #Op1 aan dat zij, na het reces, voor elke stemming waarin een minister of staatssecretaris, met tevens het ambt Kamerlid, is gemoeid een hoofdelijke stemming zal aanvragen? Een draadje: (1/12)
De situatie die het demissionaire kabinet gecreëerd heeft is ongrondwettelijk, zoals duidelijk uiteengezet wordt door hoogleraren @wimjmvoermans en Bert van den Braak. (2/12)
Ministers kunnen kortstondig een dubbelfunctie hebben, maar deze lengte en de benoeming van nieuwe minister-Kamerleden is een staatsrechtelijke gotspe. (3/12)
De Grondwet maakt het onmogelijk voor een rechter om in deze het Kabinet terug te fluiten. Het is dus aan de Tweede Kamer om de Grondwet te bewaken. Tot nu toe wordt dat onvoldoende gedaan. (4/12)
De middelen hiervoor zijn beperkt. Zo zou je bijvoorbeeld minister-Kamerleden kunnen voorzien van een motie van wantrouwen tot ze opstappen. Maar deze kunnen de demissionaire kabinetspartijen gewoon wegstemmen. (5/12)
Om als BBB toch de Grondwet de handhaven grijpen we dus naar het middel van de hoofdelijke stemming. Bij elke motie en wetsvoorstel waar de ambten van minister en Kamerlid in conflict zijn zullen we deze aanvragen. Dit zijn er heel veel. (6/12)
Dit betekent dat alle Kamerleden, dus ook de minister-Kamerleden, fysiek in de plenaire zaal moeten stemmen. In plaats van de normale gang van zaken: waarin één Kamerlid namens zijn gehele fractie stemt. (7/12)
Erg vervelend, vooral als je ook druk bent met nevenfuncties (zoals minister zijn). (8/12)
Hierdoor worden de agenda's van deze Minister-Kamerleden moeilijk te beheren of riskeren hun partijen de meerderheid in de stemmingen. (9/12)
Ook zullen de Minister-Kamerleden keer op keer met de 'billen bloot' moeten. Bij elke stemming geconfronteerd worden met het feit dat ze de trias politica (scheiding der machten) met de voeten treden. (10/12)
Het resultaat zal dan hopelijk zijn dat de minister-Kamerleden beseffen dat deze ongrondwettelijke situatie onhoudbaar is. De keuze is dan: of het Kamerlidmaatschap opgeven of aftreden als minister. En zo wordt de constitutionele orde herstelt. (11/12)