Dandanakan Savaşıyla Gaznelileri mağlup eden Selçuklular, bu zafer sonrası kazanılan toprakları Türk hâkimiyet geleneğine uygun olarak hanedan üyeleri arasında paylaştırmışlardır. Kirman bölgesi Çağrı Bey’in oğlu Kavurd’un payına düşmüştür.
İran’ın merkezi çölü olan Deşt-i Lût’un güney batısında bulunan Kirman, doğuda Belucistân ve Sistan, kuzeyde Horasan, kuzey batıda İsfahan ve batıda Fars illeri ile çevrilidir. Güneyde ise, Fars ve Umman körfezleri ile sınırlanmıştır.
Melik Kavurd, ülkesini kalkındırmak için dikkatini zengin ve çeşitli hazinelerle dolu Umman’a çevirdi. Şehir çok yoğun çatışamalar geçirmişti ve son olarak Büheyvilerin kontrolü altındaydı. Ancak Umman’a ulaşmak için Selçuklular’ın denizden geçmeleri gerekmekteydi.
Bunun için Kavurd, Hürmüz emiri Bedr İsa Caşu ile anlaşarak, askerlerini Umman’a geçirmek için gemiler hazırlamasını istedi. Hürmüz emiri bu teklifi kabul etti ve Selçuklu askerleri hazırlanan gemiler ile Umman sahillerine geçti.
Selçuklular’ın Umman sahilinde görülmesi Büveyhi hâkimi Şehriyar’ın hiç beklemediği bir durumdu, bu nedenle hazırlıksız yakalandı ve kaçmayı tercih etti.
Bu durum karşısında Kavurd, hiçbir mukavemetle karşılaşmadan Umman’a hâkim olmuştur.
Umman’ın fethiyle Selçuklu tarihinde ilk defa deniz aşırı bir sefer gerçekleştirilmiştir. Kavurd ise Selçuklu tarihinde ilk deniz aşırı sefer düzenleyen kişi unvanına sahip olmuştur.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
TRT Haber tarafından görüntülenen, 401'inci Test Filo'ya bağlı F-16 üzerinde SOM-J seyir füzesi. SOM-J'nin yakın zamanda F-16'dan ilk atış testinin yapılması bekleniyor.
SOM-J, SOM seyir füzesi ailesinin en gelişmiş ve en yetenekli üyesi. Füze Lockheed Martin ve ROKETSAN birlikteliğinde F-35 savaş uçağının seyir-gemisavar füzesi ihtiyacını karşılamak için başlatıldı.
Daha sonra Lockheed Martin projeden ayrıldı. Füzenin geliştirme çalışmalarında TÜBİTAK-SAGE'de bulunuyor.
Rüzgar Sınıfı Hücumbot P 347 TCG FIRTINA Stinger Atışı
Alman Lürssen Wert tasarımı Rüzgar sınıfı hücumbotlar Türkiye’de üretilmiştir. Deniz Kuvvetleri envanterinde 4 adet Rüzgar sınıfı hücumbot görev yapmaktadır.
Türk Deniz Kuvvetlerinde 4 adet bulunan Doğan sınıfı hücumbotlarla neredeyse aynı özelliklere sahipleridir.
Gövde 436 tondan 410 tona indirilmiş, toplam motor güçleri 12.000 beygirden 13.000 beygire artırılmıştır.
Özellikle Ege’de Türk Deniz Kuvvetlerinin çok işine yarayanz çevik, yüksek manevra kabiliyetine sahip hücumbotlardır.
📸: Gabya Sınıfı F-492 TCG Gemlik fırkateyni ve P-347 TCG Fırtına hücumbotu
MKE Genel Müdürü Yasin Akdere MKE'nin geliştirdiği yakın hava savunma sisteminin çok yakın zamanda atış testlerini tamamlayıp envantere gireceğini açıkladı.
Yasin Akdere:
"Otonom olduğu gibi manuel olarak da kullanılabilen, 20 milimetre 6 döner namlulu bir silah sistemi. Besleme ünitesi de yerli. Bu projemizi de 12 ay gibi kısa sürede sunmuş olmanın gururunu yaşıyoruz.
Yetenekli çözüm ortaklarımızla çalışarak kısa sürede atış testlerini gerçekleştireceğiz.
Bu ürün Deniz Kuvvetleri için tasarlandı, o yüzden üzerinde ilave radarımız yok. Geminin ana radarına entegre edeceğiz.
TB-3 ilk uçuşu 2022 karada yapacaktır. Karadaki testler sonrası TCG Anadolu'nun envantere girmesiyle birlikte gemi üzerinde test ve entegrasyon faaliyetlerinin başlaması bekleniyor.
TB-3'ün TCG Anadolu'ya entegrasyonu hiç kuşkusuz Türk Savunma Sanayii'nin en zor projelerinden biri olacak.
Bayraktar TB3; katlanabilir kanatlı, uçak gemisine iniş-kalkış yapabilme kabiliyetiyle beraber önemli bir güç çarpanı olacak.
Bayraktar TB3 S/İHA
1️⃣Katlanabilir kanatlı,
2️⃣1450 kalkış ağırlığına sahip,
3️⃣TB2’ye oranla daha ağır mühimmat taşıma kapasitesine sahip,
4️⃣Uçak gemisine iniş-kalkış yapabilen ve bu özelliğiyle olduğu sınıfta benzeri olmayacak bir insansız hava aracı olacak şekilde tasarlanıyor.
FNSS Genel Müdürü Nail Kurt şirketin ürünlerindeki yerlilik oranını artırmak için sürekli çalışıldığını; motor, zırh çeliği, top, dişli kutularında çalışmalar yapıldığını, bu alanlarda zaman zaman ambargolarla karşılaşıldığını açıkladı.
Nail Kurt ayrıca Türk Silahlı Kuvvetlerinin çok aktif bir ordu olduğunu, sahadaki geri dönüşlerle araçların sürekli geliştirdiğini söyledi. @C4Defence
FNSS kara araçlarında Türk Silahlı Kuvvetlerinin en büyük tedarikçilerinden. İhtiyaca ve özel amaçlara uygun araçları ile FNSS ürünleri beğeni topluyor.