Öncelikle ETF denen ürünü, dilim döndüğünce çok kısaca tanıtmaya çalışayım (katkı sunmak isteyen arkadaşlar da olursa, akış içine yazabilirler lütfen..) 1⃣
2⃣ ETF (Exchange Traded Funds) Borsa'larda işlem görebilen bir yatırım fonu.. Bu fonlar, hisse senetleri, tahvil/bono ya da kıymetli madenler vesaire gibi, finansal ürünlere bağlı olabiliyor.. Getirisi(veya götürüsü) ile, belirlenmiş bir endeksi, takip etmeye çalışıyorlar..
3⃣ Bu çerçevede, TUR kodu ile, Nasdaq Borsasında işlem gören bir ürün de, TURKİYE ETF'idir.. "TURKEY ETF", MSCI tarafından belirlenmiş bazı senetleri, çeşitli, önceden belirlenmiş ağırlıklar ile, bünyesinde barındıran bir fondur..
4⃣ Bu senetler, alfabetik sırasıyla; AKBNK, ASELS, BIMAS, EREGL, FROTO, GARAN, ISCTR, KCHOL, SISE, TCELL, TUPRS şeklinde 11 adet senetten oluşmaktadır.. (Yanılmıyorsam, SAHOL ve YKBNK da bu fon içinde idi, MSCI da, son yapılan değişiklikler sonrasında, çıkarılmıştı vs.. vs..)
5⃣ ETF, bir TÜREV ürün.. Yani, söz konusu 11 hissenin DOLAR BAZINDAKİ PERFORMANSI ile, yükseliyor ya da düşüyor.. (Fon içindeki hisselerin EŞİT AĞIRLIĞINDA olmadığının altını, bir kez daha çizeyim..)
6⃣ (ağırlık sırası, değişmedi ise, en son şu şekilde idi : Bimas, Eregl, Garan, Tcell, Akbnk, Kchol, Tuprs, Froto, Sise, Asels, İsctr şeklindeydi.. Her bi hissenin fon içindeki YÜZDESİ bu sırayla, birbirinden farklı.. Değişimi, bildiğim kadarıyla, dönemsel olarak MSCI belirliyor)
7⃣ Doğrudan hisse senedini almak yerine, FONU almanın, riski dağıtmak anlamında (değişik sektör ve senetlerden oluşan bir sepete, yatırım yapmak çerçevesinde) bi avantajı var.. Bu yüzden tercih edilebiliyor..
8⃣ Ancak, takip etmeye çalıştığı endeks ve ihtiva ettiği senetler, kötü bir performans gösterir ise, elbette ETF de, doğal olarak, benzer bir kayıp gösterebiliyor.. Borsada genel anlamda, olumlu bir trend yaşanırsa da, bu sefer ETF, buna paralel olumlu bi getiri sağlayabiliyor..
9⃣ Peki gerçekten TURKEY ETF, Borsa endeksini, amacına uygun olarak, taklit edebilmiş mi? Eğer grafiklere bakacak olursanız, cevap evet.. XU100 endeksinin ve/veya XU030 endeksinin Dolar Bazındaki seyri ile TUR ETFin seyrinin neredeyse bire bir örtüştüğünü görmek mümkün..
1⃣0⃣ Dolayısıyla, Borsamızın genel anlamdakini performansını, TUR ETF, en iyi şekilde gösteren grafiklerden bir tanesi.. Buraya kadar özetle, TUR ETF denen ürünü, kabaca açıklamaya çalıştım.. Şimdi, geçmişten günümüze yaşanan seyre bir göz atalım :
1⃣1⃣ Grafikte de görüldüğü gibi, 2008 yılı krizinde, 18.05 düzeyine kadar düşmüş olan TUR ETF, daha sonraki dönemde güzel bir performans göstermiş ve sadece 2 senede, 2010 yılında, 79.00 seviyesi tepesine kadar yükselmişti..
1⃣2⃣ 2010 yılı tepesi sonrası ise, Borsalardaki geri çekilme ile, 2011 yılında, 39.82 seviyesine kadar düşmüştü.. Ardından başlayan yükseliş ile TUR ETF'in, Mayıs2013de, 77.40 seviyesi tepesine, ulaşmış olduğunu, gözlemliyoruz..
1⃣3⃣ 2013 yılı Mayıs Ayında, TUR ETF, 77.40 tepesinde iken ise, o günün FED Başkanı Bernanke, "bir süredir devam ettirdikleri parasal genişlemeyi sonlandıracağını, ve sıfır faiz politikasından, yakın zamanda vazgeçeceklerini" açıklamasıyla birlikte,
1⃣4⃣ sonraki günlerde, başta Türkiye olmak üzere hemen hemen tüm gelişmekte olan Ülke Borsalarından kaçış başlamıştı.. Bunun bir sonucu olarak da, Borsamızda, 2003 sonrası FED politikaları ile tetiklenen, ve uzunca bir süre yaşanan "cicim dönemi" bitmiş, ve
1⃣5⃣ 2013 Mayıs ayı sonrası Borsamızda, bir "ayı piyasası dönemi" başlamıştı.. ("ayı piyasası" : Teknik Analizde kullanılan bir terimdir.. Takip edilen ürünün grafiğinde, sürekli olarak, alçalan tepeler ve alçalan dipler gözleniyorsa, o ürün, ayı piyasası içindedir denir..)
1⃣6⃣ 2013Mayıs Ayında 77.40 seviyesinden itibaren başlayan bu ayı piyasası ile, TUR ETF'nin, Ocak2017de 28.98 seviyesine kadar gerilediğini görüyoruz.. Ocak2017den sonra ise, büyük bir tepki yükselişi olduğu ve 1 yılı içinde 2018de 46.66 ya ulaştığı, görülmektedir..
1⃣7⃣ Peki ya 2018 Ocak ayı sonrası? Buraya kadar yazılanlarda, herhangi bir siyasi/politik analiz ya da çıkarım yapmadan, mümkün olabildiğince sadece finansal analiz çerçevesinde kalarak, KİŞİSEL GÖZLEMLERİMİ/TESPİTLERİMİ, paylaşmaya çalıştım..
1⃣8⃣ 2018 sonrası için de, her ne kadar benzer çerçeveden çıkmak istemesem de, ortada bir gerçek var ki; bildiğiniz gibi, 2018 yılı içinde Türkiye, parlamenter sistemden çıkarak Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçiş yaptı..
1⃣9⃣ Kuşkusuz konunun uzmanı arkadaşlar çok daha iyi değerlendirirler ancak ben, bi yorum olarak söylemiyorum, grafiklerde gözle görülen bi TESPİT olarak söylüyorum: 2018 Yılı Ocak ayı tepesi sonrası TUR ETFlerin, hızla değer kaybettiğini, ve Ağustos2018de 18.88e gerilediğini,
2⃣0⃣ gözlemliyoruz.. Ağustos2018 sonrası ise, genelde, son 3 seneyi aşkın bir süredir, belirli bir bant içinde yataya yakın, bir aşağı bir yukarı VOLATİL bir seyir, izlemekteyiz.. ( bkz: grafik )
2⃣1⃣ Buraya kadar özetlenen tespitler çerçevesinde, teknik olarak bu satırların yazıldığı an itibari ile halen, bir AYI PİYASASI içinde olduğumuz aşikardır.. Bu durumu grafik üzerinde bir düşen çizgi yardımı ile de izlemek mümkündür.. (kırmızı düşen çizgi)
2⃣2⃣ Teknik Analizin en basit en sade yaklaşımıdır : Düşen Çizgi aşılmadıkÇA, izlenen ürün, ileride daha da dip seviyelere doğru gerileyebilir.. Ancak, düşen çizgi altında, BAZEN, bir ikili dip ya da üçlü dip ya da bir TOBO ya da bir başka dönüş formasyonu oluşabilir
2⃣3⃣ ve daha henüz aşılma olmadan, ilerideki bir muhtemel trend dönüşünü, önceden işaret edebilir.. 2018 yılı Temmuzundan bu yana gözlenen yatay seyir ileride acaba bir TOBO benzeri bir formasyona dönüşebilir mi?
2⃣4⃣ Akışa şimdilik burada son verelim.. Bi sonraki akışta, TUR ETFde kendimce gözlemlediğim, bundan sonrasına yönelik "olasılıklar" ve bu "olasılıkların RAKAMSAL ŞARTLARINI", paylaşmaya çalışacağım.. Bilginize, sevgi ve saygılarımla, mra 🙋‍♂️

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Murat R. Arslanoğlu

Murat R. Arslanoğlu Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @mrarslanoglu

26 May
#XU100 Twitterda pek sık paylaşmasam da, (video yayınlarında, zaman zaman konuşuyoruz) Endeks ile takip ettiğim çizgiler ve üzerine, teknik olarak dikkatimi çeken noktalar, kabaca şöyle : Önce, genel görünüme bir bakalım : 1⃣
2⃣ Üstteki ilgili grafiklerde de görüldüğü gibi, 17Mart2020de 819 seviyesinde olan endeksin, daha sonraki dönemde yükselerek, tam bir yıl sonra, 17Mart2021 de 1589 seviyesine ulaştığını izledik.. Bu yükseliş, 3 aşamada oluşmuş görüntüsü var..
3⃣ İlk aşama, 17Mart2020-21Temmuz2020 arası süren, hızlı bir yükseliş, (819'dan, 1206'ya), ve daha sonra, 21Temmuz-30Ekim arası süren bir konsolidasyon dönemi (1206'dan 1095'e) ve daha sonra 30EKimden-17Mart'a süren bir diğer yükseliş (1095den 1589'a) şeklinde gerçekleşmiş..
Read 9 tweets
15 May
#DolarTL #Dolar Bildiğiniz gibi DolarTL, Ağustos2018de, 7.2169 seviyesinde tepe yaptıktan sonra, sonraki dönemde, beklendiği gibi, bir düzeltme süreci içine girmiş ve bu süreçte, 14 ay boyunca bir simetrik üçgen formasyonu içinde, hareket etmişti.. (bkz: grafik) 1⃣
2⃣14 ay sonunda, Kasım2019da fiyat 5.6825 seviyesinde iken, dip oluşturmuş ve ardından yine beklendiği gibi, üçgen formasyonu üst çizgisini aşarak, üçgen formasyonu hedefine doğru, yükseliş süreci içine girmişti.. (bkz : grafik)
3⃣ 6Kasım2020 tarihinde, fiyat 8.5832 seviyesine ulaştığında ise, üçgen formasyonu hedefine ulaşmış olan DolarTL'nin, artık ters yönde bi akım içine girmesi beklendirdi, Kİ NİTEKİM, söz konusu tarih ve fiyat seviyesinden sonra beklendiği gibi gerileme içine girmişti..(bkz:grafik)
Read 11 tweets
25 Apr
Gelen soruları GENEL olarak toparlayacak olursak; FLAMA formasyonunun, hedefe ulaşma süresi sorulmuş: EĞER endişe edildiği gibi bir flama formasyonu ilerliyor İSE, formasyon hedefine ulaşma süresi, orta vadeye (öyle aylara falan) yayılmaz.. Günler/Haftalar içinde gerçekleşir..1⃣
2⃣ Zaten eğer, yükseliş olmaz ise, ya da yükseliş, tıngır mıngır, isteksiz, çok çok düşük momentumla gerçekleşir ise, Flama formasyonunun ilerlediğinden şüphe etmek gerekir, düşüncesindeyim.. Bi başka deyişle, eğer ki flama formasyonu ise, yükselişin de, hızlı olması beklenir
3⃣Flama formasyonu dışında, acaba son haftalarda, 6Kasım2020 haftasından günümüze, yaşanan süreç bir CUP&Handle (Fincan&Kulp) olabilir mi? diye sorulmuş.. Bu ihtimali, ben de, geçmiş video (sn @mneuzunyol ve sn. @artunckocabalkn ile yaptığımız) yayınlarda, dile getirmiştim..
Read 15 tweets
23 Apr
Çeşitli sosyal medya platformlarında, teknik analiz paylaşımlarım hakkındaki, bi kaç olumsuz eleştiriye olan, açıklamamdır.. :
1-) Bildiğiniz gibi; Kasım2020'nin ilk günlerinde, DolarTL henüz 8.40-8.50 bandında iken, dile getirmeye başladığım, ve 6Kasım2020 tarihinde, #DolarTL, tam olarak 8.5832 fiyat tepesinden hemen önce, çok açık ve çok net olarak, yazarak paylaştığım hali ile;
2-) #DolarTL'nin, ilerleyen dönemde, en az 5.70 fiyat seviyesine doğru, bir gerileme süreci içine gireceği, düşüncesindeydim.. Gerçekten de, #DolarTL, sonraki 2 hafta boyunca hızla düşmüş, ve 7.5160 fiyat seviyesine kadar gerilemişti..
Read 25 tweets
21 Mar
"Düşüş trend çizgisi 7.70 seviyesi civarından geçiyor" diye yazdığım tivitin altına bile, "düşüş trend çizgisi kaçtan geçiyor?" diye, yazan var. Artık buna ne denebilir bilmiyorum. Neyse, yazılanları takip edip anlayanların çok daha fazla sayıda olduğunu düşünerek devam edeyim 1⃣
2⃣ Elmanın armutun birbirine karıştığı günlerdeyiz.. Tekraren söylüyorum : Teknik Analiz, o haber, bu haber VEYA o gelişme, bu gelişme ile il-gi-len-mez.. Teknik Analiz VERİ olarak, piyasa fiyatlaması ne ise, onu kullanır..
3⃣ Eldeki VERİ'lere, yani piyasa fiyatlamasına bakar.. TREND ne? onu belirler.. Trendin neresindeyiz? Trendin gücü ne? indikatörlerden ve bazı yardımcı yöntemlerden, bunu belirlemeye çalışır ve işte bu analiz ile de, geleceğe dönük, ortaya, bir projeksiyon koyar..
Read 20 tweets
18 Mar
#DolarTL SIRF, ısrarla sorulduğu için, paylaşıyorum : 6KasımGünü, tam zirvede iken, düşüş beklentimi, olabilecek en net şekilde ifade ettim( bkz: sabit tivitim).. 6Kasım sonrası, aynen beklendiği gibi, gerileme içine girdi 1️⃣
2️⃣ İlk etapta 7.50ye düştükten sonra 8.05e doğru yükselirken “bu bir TEPKİ’dir ve satış fırsatı olarak kullanılabilir” diye belirttim (bkz : ilgili tarihlerdeki ilgili paylaşımlar) Aynen beklendiği gibi, TEPKİ sonrası gerileme, devam etti..
3️⃣ 8.05lerden 7.24e düştükten sonra da bu sefer 7.55e doğru yükselirken, “bu bir TEPKİ’dir ve satış fırsatı olarak kullanılabilir” diye belirttim (bkz: ilgili tarihlerdeki ilgili paylaşımlar) Aynen beklendiği gibi, 7.55 tepkisi sonrası, gerileme, devam etti..
Read 6 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(