Algotrading ile ilgili bazı örnek stratejiler ve bazı önemli tavsiyeler paylaşsak mı? Vereceğim örnekler direk canlıda kullanmak için değildir sadece fikir vermesi için paylaşmayı düşünüyorum…
1- Zaman Aralığı:Piyasaların başlagıç ve bitiş
saatlerine doğru tuhaf dalgalanmalar yaşanabilir.Bu tür etkilerden kurtulmak için aşağıdaki gibi bir kod kullanabilirsiniz:
KOSUL AND
((HOUR()=10 AND MINUTE()>=03) OR HOUR()>=11) AND ((HOUR()=17 AND MINUTE()<=58) OR HOUR()<=16)
Bu örnekte sisteminiz sadece 10:03-17:58 saatleri aralığında işlem yapacaktır. Bu zaman dilimini aynı zamanda bağlı emirlere de girmeniz gerekecektir.
2- Yedekleme:Yedekleme önemli konuların başında gelir. Ve 2 haftada bir yapılması sizler için hayat kurtarıcı olabilir.Bunun için Matriks programından tamamen çıkıp, Matriks'in kurulu olduğu dizindeki "USER" dosyasını başka bir dizine kopyalamanız yeterlidir. "USER_211009" gibi.
3- Stratejiler:Bazı stratejiler paylaşacağım akşam.Belirttiğim gibi direk canlıda kullanmanız için değildir, sadece eğitim amaçlıdır.1 dk, 5 dk ve 60 dk gibi farklı peryotlar için farklı farklı stratejiler olacak.Bazı filtreler ekleyerek kendi sisteminizi oluşturabilirsiniz🤗
3.1-) HOB Stratejisi:
Indikatörler: Heiken Ashi, Ott ve Bollinger Band
Peryot: 60 dk
Uyarı : İşlem sayısı biraz fazla, filtreleyebilirsiniz, sabır gerektirir...
Kimse bu kodun açık formülünü sormadı, sanırım net anlaşıldı🤗
4-) Hisse Seçimi : Bence en önemli konuların başında gelir. Burada size düşen en önemli görev bir teknik direktör gibi davranıp, yorulan oyuncunuzu/hissenizi yedeğe almak ve takımınıza güç verecek yeni oyuncular bulmaktır…
Ben her ay sonu ilk hisseden son hisseye kadar (a dan z ye) her birine 3-4 sn harcayarak gözle kontrol edip, getiri eğrisine ve işlem sayısına bakarap kendimce en uygun olan hisseleri seçmeye çalışırım.
Ve ayrıca teknik çizimlerine ve teknik analiz bilgilerine güvendiğim kişileri takip ederek, potansiyel gördüğüm hisseler için robotu kurarım. Örneğin @Cappadokyal1 ve @fiboborsa üstadlar en iyi gördüğüm kişiler arasındadır…
Hisse seçimindeki diğer önemli bir konuda kuracağınız takımda farklı niteliklere sahip oyuncuları/sektörleri seçmenizdir. Yani sepet mantığı. Emin olun en kötü trend takip sistemi bile eğer doğru hisseleri seçtiğinizde sizlere kazandıracaktır...
Bu akış altında önemli gördüğüm 2 konu hakkında daha düşüncelerimi paylaşacağım. Gap'ler ve Emir gönderimi hakkında...
5-) Emir Gönderimi: Bu konuda @algotrader44 üstadın tavsiyesiyle sistemlerimi grafik olarak hisselerde çalıştırırken emirlerimi viop tarafına gönderiyorum. Tabiki de bunun avantajı olduğu gibi kişiden kişiye dezavantaj olarak da görülecek taraflar var.
Avantaj :
- Viop tarafındaki gibi anlık fiyat hareketleri çok görülmüyor. Bu da yanlış al-sat yapmayı ve stopların patlaması gibi durumlar yaşanmıyor.
- Viop ve spot taraftaki zaman farkı var bildiğiniz gibi. Bu dediğim gibi avantaj olarakta görülebilir ama ben dezavantaj görülebilir diye buraya ekledim.
- Fiyat farkları az da olsa görülebilir ama aralarında bir korelasyon var. Şuana kadar çok fark görmedim.
6-) Yatay Piyasa: Sistemlerin en çok para kaybettiği ve zorlandığı zamanlardır yatay piyasalar. Akışın bozulmaması için bugün paylaştığım bilginin linkini buraya da kopyalıyorum.
7-) Tarama: Hisse seçimi ile ilgili bu akışta sizlerle bazı bilgiler paylaşmıştım. Akışta bulunması açısından taramalarla ilgili paylaştığım linki buraya da kopyalıyorum.
8-) Indikatörler: Algotrading için bir çok sistem kullanılabilir ama bence önemli olan o sistemin içinde kullandığınız yöntemlere hakim olmaktır. Daha önce paylaştığım indikatörler linkini de bu akışa ekliyorum.
8.1-) Açık Formüller: Matriks içerisinde kullanılan bir çok farklı indikatörlerin açık formüllerini paylaşacağım. Akışta bulunması için buraya ekliyorum.
Tradingview kullananlar için güzel bir süprizim olabilir...Testlerim devam ediyor. Biraz eskimişim maalesef...1000 satırlık kod olunca 😀
İndikatörümüzün adı : Strategy Toolbox
Bu kodu kendiniz kodlamaya çalışsanız uzmanlığınıza göre sanırım epey bir zamanınızı alır, para ile satın almak isteseniz epey pahalıya patlayacaktır diye düşünüyorum. Yaklaşık 1000 satırlık bir kod ve kodları tamamen açık bir şekilde sizlerle paylaşacağım...
İndikatör içerisinde:
- Trend Takip İndikatörleri (Most, OTT, SuperTrend vb.)
- Hareketli Ortalama İndikatörleri (14 Farklı HO)
- Hisse Tarama Özelliği (40 Hisse)
- Destek, Direnç, Fibonacci ve Lin. Reg. Göstergeleri
- Trend Kırılım İndikatörü
- Backtest, Strateji İstatistikleri ve Performans Takibi
- Hisse Skorlama (15 Farklı İndikatör)
- Ekstra İndikatörler (Bollinger, P.Sar, HO,Ichimoku)
- Grafiksel Raporlama
Aşağıda linkini paylaştığım kodu, herhangi bir grafik sayfasına gidip, "Pine Editor" üstünden "Add to Chart" demeniz yeterli. Bunu yaptığınızda aşağıdaki gibi indikatörün aktif olması gerekiyor.
Not: Lütfen bununla ilgili bana sorular sormayın, biraz araştırınca çözebilirsiniz.
- İndikatör
- Explorer
- System Tester
- Export Advisor
dosyalarını akşam paylaşmaya çalışacağım…
Aşağıda belirteceğim adımları uyguladığınızda ekranınız ve de verileriniz eksiksiz ise tarama sonuçlarınız aşağıdaki gibi olacaktır. Daha önce belirttiğim gibi bir altyapı paylaşıyorum, ek filtrelerle geliştirebilirsiniz. Bist30 hisseleri için tek yönlü kullanım için öneriyorum.
4 adımdan oluşacak ve 6 farklı obje yüklüyor olacağız matrikse. İlk adım indikatör yüklemek olacak ve sonraki adımlara geçeceğiz:
1- Indikatör : EVO_V2.mib ve GET_V2.mib 2- System Tester : EVO_V2.mst 3- Explorer : EVO_AL_V2.mex ve EVO_SAT_V2.mex 4- Expert Advisor: EVO_V2.mea
Paylaşacağım indikatör işinize yarar veya yaramaz buna siz karar verin ama ben paylaşayım. Nereden bulduğumu hatırlamıyorum ama adına "Muck" dedim. Çok küçük ama işe yarar bir indikatör olduğunu düşünüyorum.
Fikir vermesi açısından ve de sistemlerimize katkı sağlayabileceğini düşündüğüm bir bilgi paylaşımı yapsak mı?
Öncelikle bu bir fikir ve canlıda test ettiğim bir şey değil ama sıcağı sıcağına paylaşmak istedim. Herkesin yorumuyla ve desteğiyle geliştirilebilir. Bu sebeple olumsuz yorum yapacaklar şimdiden bizlerden uzak olsunlar😅
Hatırlarsanız zamanında aşağıdaki paylaşımı yapmıştım: