Ik mag hopen dat de onderhandelingen niet zijn gestoeld op de misvattingen over #kernenergie die ik in dit artikel lees. Een draadje: (1/9) volkskrant.nl/nieuws-achterg…
Er is hooguit ruimte voor één nieuwe kerncentrale in Nederland, in Zeeland. De rest van Nederland wil hem niet. Stel het wordt een hele grote van pakweg 2,5 GW, dan levert dat maximaal 20 TWh elektriciteit op. Electriciteitsvraag is in 2035 pakweg 130 TWh (KEV2021).
Dus kern kan max 15% van de vraag leveren... als die full-time aanstaat. Maar met 85% zon en wind zal een kerncentrale meestal afgeschakeld staan, tenminste in een gezonde merit order, waarin de bronnen met de laagste marginale kosten altijd draaien. Dat is dus zon en wind.
Maar gezien het enorme prijskaartje van een kerncentrale leidt vaak afschakelen tot onbetaalbare stroom, en het is de vraag of het technisch uberhaupt mogelijk is. Kernenergie staat te boek als must-run, geen ideale combi met fluctuerende bronnen zon en wind.
Die fluctuatie werkt twee kanten op, vaak wordt er teveel elektriciteit geproduceert en is er opslag nodig, die dan weer benut kan worden in tijden van tekort aan zon/wind. Dat probleem los je met een kerncentrale niet op, want de overproductie als het hard waait hou je.
Je zou met een kerncentrale waterstof kunnen maken voor de zware industrie, maar dat wordt onbetaalbaar, mits er permanent miljardensubsidie tegenaan gaat. Wat betekent dat burgers en mkb wederom krom gaan liggen voor de energievoorziening van Shell e.a.
Waar ik ook bang voor ben is een permanente miljardensubsidie voor een kerncentrale die helemaal niet meer wordt afgeschakeld, en vooral wind op zee gaat staan verdringen. Een bizarre politieke keuze, want wind op zee kan nu al zonder subsidie snel worden opgeschaald.
Ik kan kernenergie dan ook niet anders uitleggen dan een rechtse totempaal. Dat verklaart ook waarom klimaatsceptici vaak ineens wel voorstander zijn van kerncentrales. Kennelijk gaat het helemaal niet om CO2.
Er zit een wereldbeeld achter van een extractieve economie. Eenrichtingsverkeer. Terwijl een energievoorziening gebasseerd op zon en wind ons confronteert met een wederkerigheid: we zijn direct afhankelijk van het ecosysteem waarin we leven. Kernenergiedebat gaat over waarden.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Het plafond in het klimaatakkoord is een subsidieplafond. In de miljoenennota staat dat de regering dat plafond wil ophogen met nog eens 2,5 Mton. 2/15
Gek zou je denken, want Tata Steel ziet onder publieke druk af van CCS waardoor het opslagproject Athos niet doorgaat. Porthos gaat wel door, maar voorziet vooralsnog maar in 2,5 Mton. Waarom dan toch een ophoging? 3/15
De uitstoot van broeikasgassen daalde met gemiddeld 1% per jaar van 2009 - 2019. Alleen door corona lijkt NL @urgenda-vonnis te halen. Voor Parijs is verzesvoudiging (!) van uitstootdaling nodig. (2/24)
De uitstoot van de zware industrie, lucht- en scheepvaart steeg over de afgelopen 10 jaar, terwijl de uitstoot bij huishoudens en veel mkb juist flink daalde. (3/24)