"İspanya ile uçak gemisi yaptık, şu anda denize indirmiş vaziyetteyiz. Bunun çok daha büyüğünü İspanya ile yapalım istiyoruz.
Büyük ölçekli bir uçak gemisini İspanya ile birlikte yapma konusunda mutabık kaldık.
Bununla birlikte belki denizaltı iş birliğine de gidebiliriz. Bunları ele aldık.
SİHA’lar ve Akıncı’yı da konuştuk."
Kaynak: @AksanSertac
İspanya Juan Carlos-1 uçak gemisi için F-35B alımı planlıyordu ancak alım iptal edildi. Gemide kullanılan AV-8B Harrier savaş uçaklarının ömrü çok uzun değil. Gemi kısa vadede uçaksız kalacaktır. F-35B'nin ise başka bir alternatifi yok.
İspanya buradan bakılacak olursa bir uçak gemisi inşa etme, Avrupa ortaklığı ile üretilecek FCAS savaş uçağını gemide kullanma amacında olabilir.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarına göre İspanya ile ortak bir gemi tasarlanıp, ikiz 2 gemi Türk ve İspanyol Donanmaları için üretilebilir.
Ancak mevcut döviz kuru, Türk Deniz Kuvvetlerinin ihtiyaçları ve öncelikleri açısından bakılırsa uçak gemisi çok yakın olmayan bir ürün
Türk Savunma Sanayii LHD Anadolu'da konuşlandırılmak üzere TB-3 SİHA, MİUS ve Hürjet uçak projeleri yürütüyor.
İspanya Anadolu'nun ikizi olan Juan Carlos-1'de kullanmak üzere gelecekte bu hava araçlarını değerlendirebilir.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
ROKETSAN üretimi Akya ağır torpido envantere giriyor.
Aralık ayında ilk teslimatın gerçekleştirilmesi amaçlanıyor.
Gelecek yıl harp torpidosu ile Deniz Kuvvetlerinin sağlayacağı bir platforma atış gerçekleştirilecek ve patlatma testi yapılacak.
Akya'nın Preveze sınıfı denizaltılara entegre edilen milli Müren Savaş Yönetim Sistemi ile kullanılmasına yönelik çalışmalar da sürüyor. Entegrasyon çalışmaları ve seri üretim teslimatları ilerledikçe Akya'nın denizaltılarda kullanımı yaygınlaşacak.
Akya'daki kabiliyetlerle hafif sınıf torpido ihtiyacına yönelik ORKA Projesi de yürütülüyor. Projenin ilk dönemde ön tasarım ve teknoloji geliştirme çalışmaları gerçekleştiriliyor.
Deniz Hava Komutanı Tuğamiral Alper Yeniel Türk Deniz Kuvvetleri envanterine yeni nesil deniz karakol uçağı projesi kapsamında jet motorlu uçaklar katılmasının hedeflendiğini açıkladı.
Sunumda ABD üretimi P-8 Poseidon ve Japon üretimi P-1 Kawasaki uçaklarına yer verildi.
Kaynak: @Defence_Turk
Türk Deniz Kuvvetleri envanterindeki mevcut deniz karakol uçakları turboprop motorlu. Jet motorlu uçaklar çok daha uzun menzilli ve yük taşıma kapasiteleri yüksek.
ABD ile mevcut ilişkiler göz önüne alındığında stratejik P-8'in tedariği çok zor görünüyor. Japon üretimi P-1 daha mümkün görünse de Japonya'nın silah ihracatına bakışı sebebiyle bu seçenek de çok mümkün görünmüyor. Ayrıca çok pahalı bir uçak.
Dandanakan Savaşıyla Gaznelileri mağlup eden Selçuklular, bu zafer sonrası kazanılan toprakları Türk hâkimiyet geleneğine uygun olarak hanedan üyeleri arasında paylaştırmışlardır. Kirman bölgesi Çağrı Bey’in oğlu Kavurd’un payına düşmüştür.
İran’ın merkezi çölü olan Deşt-i Lût’un güney batısında bulunan Kirman, doğuda Belucistân ve Sistan, kuzeyde Horasan, kuzey batıda İsfahan ve batıda Fars illeri ile çevrilidir. Güneyde ise, Fars ve Umman körfezleri ile sınırlanmıştır.
Melik Kavurd, ülkesini kalkındırmak için dikkatini zengin ve çeşitli hazinelerle dolu Umman’a çevirdi. Şehir çok yoğun çatışamalar geçirmişti ve son olarak Büheyvilerin kontrolü altındaydı. Ancak Umman’a ulaşmak için Selçuklular’ın denizden geçmeleri gerekmekteydi.
TRT Haber tarafından görüntülenen, 401'inci Test Filo'ya bağlı F-16 üzerinde SOM-J seyir füzesi. SOM-J'nin yakın zamanda F-16'dan ilk atış testinin yapılması bekleniyor.
SOM-J, SOM seyir füzesi ailesinin en gelişmiş ve en yetenekli üyesi. Füze Lockheed Martin ve ROKETSAN birlikteliğinde F-35 savaş uçağının seyir-gemisavar füzesi ihtiyacını karşılamak için başlatıldı.
Daha sonra Lockheed Martin projeden ayrıldı. Füzenin geliştirme çalışmalarında TÜBİTAK-SAGE'de bulunuyor.
Rüzgar Sınıfı Hücumbot P 347 TCG FIRTINA Stinger Atışı
Alman Lürssen Wert tasarımı Rüzgar sınıfı hücumbotlar Türkiye’de üretilmiştir. Deniz Kuvvetleri envanterinde 4 adet Rüzgar sınıfı hücumbot görev yapmaktadır.
Türk Deniz Kuvvetlerinde 4 adet bulunan Doğan sınıfı hücumbotlarla neredeyse aynı özelliklere sahipleridir.
Gövde 436 tondan 410 tona indirilmiş, toplam motor güçleri 12.000 beygirden 13.000 beygire artırılmıştır.
Özellikle Ege’de Türk Deniz Kuvvetlerinin çok işine yarayanz çevik, yüksek manevra kabiliyetine sahip hücumbotlardır.
📸: Gabya Sınıfı F-492 TCG Gemlik fırkateyni ve P-347 TCG Fırtına hücumbotu