Hasan Mert Kaya Profile picture
Nov 20, 2021 26 tweets 15 min read Read on X
Kapalıçarşı Notları:

1.Kapalıçarşı’da bir restorasyon süreci yaşanıyor. Ancak süreç, eski kalem işi desenlerin tamamen “kazınmasının” ardından yerine aynısının yep yenisinin yapılması olarak devam ediyor. Çarşının tüm yaşanmışlığının, zamanın tatlı izlerinin canına okunuyor:
Bu “ışık seli / ledimsi” aydınlatma tarihi beş asırı geride bırakan Kapalıçarşı’yı ne güzel “açmış” değil mi? Sıfır km yeni desenlerle “pırıl pırıl” olmuş çarşı! Maksatta bu zaten, restorasyon dediğin dokunduğu her yeri pırıl pırıl yapmalı, geçmişin tüm izleri silinmeli. Yakışır.
Şimdi sırayla çarşının bu sokaklarına geliniyor. Üç, beş gün sonra buralar da raspa ile iyice kazınacak, sonra aynısının yenisi yapılacak ve şahane restore başarı(!) ile tamamlanmış olacak… Ya zamanın buraya kattığı ruh? Hayatın izleri? Salla gitsin, kazı geç yepyenisini yap.
Ciddi çürümelere, dökülmelere müdahale et, güçlendirmeler yap eyvallah. Fakat bırak bazı sıva dökülmeleri kalsın, göz tamamlar eksiğini ve böyle de güzeldir aslında. Çünkü bir arka sokakta motifin tam olanı da var. Merak eden bakar görür. Her şeyi kazımak barbarlıktır.
Kapalıçarşı mı, yoksa son 5-10 yılda yapılan market üstü caminin düğün salonu mu?
Kapalıçarşı’nın kalbi, Cevahir Bedesteni’nde Bizans dönemi çift başlı kartal. Bedesten çarşının Bizans’tan kalan çekirdeği. Diğer kısımlar buraya eklemlenerek zamanla gelişti. Şimdi bu kartalı da pırıl pırıl bembeyaz yapma zamanı(!)
Kapalıçarşı doğru yere bakarsanız bir müze gibidir. Yaşayan bir müze. Ta Osmanlı döneminden kalan bir tabela, bir han kapısının ardında, kıyıda köşede sessizce izliyor olanları acaba sıra bana ne zaman gelecek diye… Hafızayı sıfırlayan “restorasyon”(!)
Biraz da halen duran güzelliklerine bakalım. Mesela Kürkçüler Çarşısı’ndaki bu enfes sütun:
Ve ahşap çatısının enfes güzelliği:
Yine Kürkçüler Çarşısı’nın “Merdivenli Kapı”sının basamakları:
Ve olanca güzelliği ile zamanın adeta donduğu Zincirli Han. Burada Şişko Mustafa’nın birbirinden güzel halılarına bakmak, üst kattan avluyu izlemek…
Mercan Kapısı çıkışında soldan ilk han Kızlarağası Han. Rahmetli annem ilkokul boyunca her yaz beni burada bilezik imalathanesine çırak verdi. Elimde 2/3 kilo altın potadan ayar evine, oradan imalathaneye döner dururdum:) Ama bilezik yapmayı iyi öğrendim. Trabzon, Maraş işi vs:)
Çırak ve kalfalar olarak öğle yemeklerini Pastırmacı Han ya da İmam Ali Han’da yerdik.Yemekten sonra mütemadiyen bangır bangır Bülent Ersoy çalan, patronun don-atlet gezinip öğleden akşama bi büyük rakı götürdüğü imalathanede bileziğe devam. Her daim bolca asit ve sigara kokusu:)
Hayatım boyunca şu minberden daha güzel, bana daha sevimli gelen başka bir minber bilmedim. Aslında ne kadar basit ama durduğu yer, rengi vs hep etkilemiştir beni. Çocukken cumalarda hep çıkıp içine girmeyi geçirirdim içimden:) Çarşının en güzel mescididir bence.
Çarşının gizli saklı mescitlerinden biri de Cevahir Bedesteni içindeki bu minyatür, minik mescit. Minyatür gibi adeta ama çarşının olanca koşturmasından kendinizi bir anda soyutlayabileceğiniz bir “kaçış odası / fefirru ilallah” bir güzide mekân burası:)
Ve çarşının olmazsa olmazı Camili Han. Çadırcılar Cd tarafından gelip, Yorgancılar Kapısı’ndan girmeden hemen solda.
Camili Han içindeki mescit 1505 tarihli. Hanın çatısından şahane bir Tarihi Yarımada manzarası görünür ama çıkabilene😉
Kapalıçarşı’nın en ikonik ve masalsı dükkanı benim için açık ara Çukursaray tarafındaki bu dükkandır. Gider uzun uzun seyreder, zamanda yolculuğa çıkarım buradan:)
Ve Sandal Bedesteni… Öyle yerler, öyle mekânlar vardır ki, oralar bir toplumun ortak hafızasıdır. Buralar her parayı verenin düdüğü çatlamayacağı yerler olmalıdır. Ne yazık ki Kapalıçarşı hızla Mısır Çarşısı’na dönüşüyor. Mantar gibi çoğalan kuruyemişçiler, çakma çantacılar vs…
Bir kaç tüyo: Döviz / şerit altın alacaksanız iddia ediyorum tüm İstanbul’da fiyatları Çavuş’tan daha uygun yer bulamazsınız. İçeride : “Al say, say ver” yazar:) Bilenler Çavuş’a gider.
Sihirli yol:) İki kişi yan yana geçemez. Buradan girip sola dönerseniz Çarşının en güzel avlusu olan Lûtfullah Sokağa çıkarsınız. Sağa dönerseniz yenilenen Sarraf Han’ın şahane avlusunda güzel bir kahve içebilirsiniz.
Ne yenir? Mercan Kapısı çıkışına varmadan köşedeki dönerci, Yorgancılar Kapısı’ndan girmeden sağdaki köfteci, Camili Han içindeki esnaf lokantasında sulu yemek (tas kebap 10 numara), Rejon’da Kilis Tava / Kuzu şiş (et-tuz).
Çadırcılar Kapısı Fesçiler Kapısı üzerinde Hattat Sami Efendi’nin “El kâsibu habiballah / Çalışıp kazanan Allah’ın sevdiğidir” yazılı su gibi hattı.
Ve çarşının en anıtsal kitabeli kapısı olan, Sultan II.Abdülhamit tuğralı Nuruosmaniye Kapısı. “Zinet efza makam-ı muallâ hilâfet-i İslamiyye … diye başlar gider kitâbe. Üstünde de muhteşem bir Arma-i Osmani.
Çarşı korunmalı. Her dileyen dilediği sokağa, dükkana kafasına göre dükkan AÇAMAMALI. Buranın bir ruhu var korunması gereken. Steak Houselar, çakma çantacılar, onlarca kuruyemişçi buraya AİT DEĞİL. Bir üst akıl kuyumcu terazi hassasiyeti ile çarşının tarihi dokusunu korumalı.
Çarşıyı gezin, dolaşın ve burada zaman geçirip gözlem yapın. Han avlularında çay için. Esnaf lokantalarında yemek yiyin. Ve mutlaka Sahaflar Çarşısı’ndan geçip Hüseyin Avni dedeye bir selam verin. Mümkünse 10, 20₺’ye bir kitabını alın. Alın ki hep orada olsun:)

V’esselam

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Hasan Mert Kaya

Hasan Mert Kaya Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @kayamerthasan_

Apr 8
Yuvarlak şehir Bağdat

Bağdat’ın doğuşu dünya medeniyeti için önemli bir dönüm noktasıydı.

İkinci Abbasi halifesi Mansur tarafından kurulan şehre ilk kurulduğunda ‘Barış Şehri’ anlamına gelen ‘Medine’t us-Selam’ adı verilmişti.

Kültür üreten muhteşem bir şehir oldu Bağdat.++Image
MS 762'de Halife Mansur’un temel tuğlasını koyduğu ‘Yuvarlak Şehir’in temeli, şehir planlama ve tasarım tarihinde görkemli bir dönüm noktasıydı.

Kısa zamanda dünyanın kültür merkezi haline gelen Bağdat 10. yüzyılda Abbasi Halifeliği’nin zirve dönemi yaşanıyordu. Image
Bugün Bağdat tarifi imkansız bir çürüme ve şiddetin merkezi olsa da, 1.250 yıl önceki kuruluşu insanlık için görkemli bir kilometre taşı oldu.

Dahası, medeniyet için bir dönüm noktasıydı bu kuruluş çünkü olağanüstü bir hızla dünyanın kültürel yıldızı olacak bir şehir doğmuştu. Image
Read 29 tweets
Mar 30
Prof.Muzaffer Şerif Nasıl "Muzafer Sherif"e Dönüştü?

Film gibi bir hayat. Sosyal psikolojinin kurucularından, literatüre adıyla giren deneyi olan, Harvard, Yale, Princeton, Oklahoma, Pennsylvania ve Columbia üniversitelerinde bulunan bir bilim insanını nasıl küstürüp kaçırdık?+Image
1906 yılında İzmir, Ödemiş'te zengin bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi.

1919 yılında, 13 yaşındayken İzmir'i işgal eden Yunan ordusundan bir asker yanındaki kişiyi öldürdükten sonra süngüsünü ona doğrultur.

Fakat muhtemelen yaşı küçük olduğu için öldürmekten vazgeçer. Image
Ölümler, işgal, savaşlar, esaret, kurtuluşla geçen ilginç bir çocukluğu olur.

Muzaffer Şerif belki de insanların toplu halde sergiledikleri uç davranışları ileride incelemesi için gerekli olan deneyimin en büyüğünü farkında olmadan bu yıllarda edinir. Image
Read 25 tweets
Mar 16
Doğanın en özel ikramı: BAL

En özel yiyeceklerden biridir bal. 2009 yılından bu yana bal koleksiyonu yapıyorum. Gittiğim tüm ülkelerden oraya ait yerel ve özel ballardan hem tattım hem de aldım. Dünya ve Türkiye balları üzerine epey araştırma ve okuma yaptım. İşte bal dünyası++Image
Bal kutsal metinlerde de geçer: ‘’Rabbin bal arısına şöyle vahyetti: "Dağlardan, ağaçlardan ve insanların kurdukları çardaklardan kendine göz göz ev (kovan) edin. Sonra da her türlü çiçekten, meyveden, ürünlerden ye ve Rabbinin sana yayılman için belirlediği yolları tut!"Image
Image
Image
Image
Onların karınlarından renkleri çeşit çeşit bir şerbet çıkar ki, onda insanlara şifa vardır.’’ (Nahl Suresi, 68-69) Gerçekten de onlarca değişik türde bal vardır. Aromaları ve lezzetleri dışında temel olarak çiçek balları ve salgı balları olarak iki ana grupta ele alabiliriz balı.Image
Read 24 tweets
Mar 15
İslam Tarihinde Ramazan Ayı

İslam tarihine bakıldığında birçok önemli hadisenin Ramazan ayında gerçekleştiği görülür.

Kuşkusuz bu gelişmeler İslam tarihinin dönüm noktaları olarak ciddi bir hafızayı da ifade ediyor.

Örneğin Endülüs'ün fethi Ramazan ayında olmuştu.++Image
"En uzak batı" demek olan Magrib-i Aksa adıyla da bilinen Endülüs’ün, yani bugün İspanya ve Portekiz’in bulunduğu İber Yarımadası’nın Müslümanlarca fethi sadece İslam tarihi için değil, aynı zamanda dünya tarihi için de oldukça önemli gelişmelerden biri oldu. Image
Miladi 711 yılı, 19 Temmuz günü İslam ordusunun komutanı Tarık bin Ziyad ile Vizigotların komutanı Rodrik’in idaresinde yaşanan savaşı kesin zaferle kazanan Müslümanlar hızla İber Yarımadası’na yayıldı. Endülüs fethinin unutulmaması gereken bir diğer ismi de Tarif bin Malik oldu.Image
Read 19 tweets
Mar 14
İmkansızı Başaran Adam: Abdurrahman bin Muaviye

Arkasında onu kovalayıp ele geçirdikleri anda öldürmek isteyen bir ordu, önünde ise bilinmeyenlerle ve tehlikelerle dolu bir coğrafya vardı.

Eşine az rastlanan, insan üstü bir mücadele verdi ve Endülüs Emevi Devleti'ni kurdu.++Image
Emeviler iktidara geldikleri andan itibaren fetihlere giriştiler ve büyük askeri başarılar elde ettiler.

Afganistan'dan Hindistan'a, İran'dan Kuzey Afrika ve Endülüs'e uzanan inanılmaz büyüklükte bir coğrafyanın hakimi oldular. Kıbrıs'ı, Girit'i, Kafkasya'yı fethettiler. Image
Ancak fethettikleri coğrafyada son derece otoriter bir yönetim kurdular. Özellikle de devlet idaresi hususunda, İslamiyet öncesinden itibaren rekabet halinde oldukları Haşimoğulları'nı çok sıkı kontrol altında tutuyorlardı. Haşimoğulları'nın her hareketi izleniyordu. Image
Read 24 tweets
Mar 10
1989 Mekke Hz.Hatice Evi Kazısı

1989 yılında Mekke’de ender görülen, istisnai bir arkeolojik kazı gerçekleştirildi.

Kazının arkasında dönemin güçlü isimlerinden, 1973 petrol ambargosu ile Avrupa’yı dize getiren, S.Arabistan Petrol Bakanı, Mekke doğumlu Zeki el-Yemani vardı.++Image
Image
Bu kazı çok değerliydi. Çünkü Mekke döneminde vahyin önemli bir bölümü bu evin çatısı altında gelmişti. Hz.Muhammed'inﷺ küçük bir mescidinin de olduğu bu evde Hatice(ra); Kasım, Abdullah, Rukiyye, Zeynep, Ümmü Gülsüm ve Fatıma'yı doğurmuştu.Image
Yapılan kazı, Hz.Muhammed’inﷺ eşi Hz.Hatice’nin evini açığa çıkarmıştı.

Olabildiğince hızlı, adeta bir kurtarma kazısı gibi gerçekleştirilip tamamlanan çalışmanın ardından, bir kazı raporu niteliğinde de olan “The House of Khadijah bint Huwaylid" adlı kitap yayınlandı.Image
Read 36 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us!

:(