1) Kripto para piyasalarına yatırım yapma konusunda düşüncelerimi paylaşmak istiyorum.
*** Uyarı: Çok uzun bir twit zinciri, sabredip sonuna kadar okursanız eminim faydasını göreceksiniz. ***
Öncelikle Kripto piyasasında yatırımcı olabilirsiniz ya da oyuncu olabilirsiniz.
2) Yatırımcı olursanız yatırıma ayırdığınız bütçenizin bir kısmıyla kripto paraları satın alır ve beklemeye başlarsınız. Oyuncu olmayı tercih ederseniz bazı kripto paraları alır, kar ettikçe satar ve ucuzlamış olduğunu düşündüğünüz kripto paralara geçersiniz.
3) Onlar değer kazandıkça onları satar kar realize etmeye devam edersiniz. İkisinin bir bileşimini de yapabilirsiniz tabi. Bütçenizin bir kısmını yatırıma ayırıp kalanıyla oyuncu olabilirsiniz.

Oyuncu olmayı seçerseniz Twitter’da fenomen takip edersiniz.
4) YouTube’da kripto teknik analiz kanallarını izlersiniz. O arkadaşlar zaten yatırım tavsiyesi vermiyor, kendi kendilerine sesli düşünüyorlar sadece (yersen). Hiç yeni kripto para pazarlamaya da çalışmazlar zaten. Avantalarını da almazlar zaten.
5) Bir de pazarlama yapmayanları var gerçi, onlar teknik analiz yapar, hepsi olmasa da büyük kısmı insanları heyecanlandırıp bolca takipçi kasmaya çalışırlar, parayı YouTube’dan vururlar zaten. İyi kanallar yok mu tabii ki var. Burada anlatmak istediğim şey şu:
6) Kripto fenomenleri iyidir, takip etmeye değer ama kendinizi fazla da kaptırmayın. Her dediklerini yapmayın.

Oyunculukta piyasayı sürekli takip etmek ve iniş çıkışları iyi öngörmek lazım. Bu çok zor iş. Baya da riskli. Zamanlamayı yakalamak kolay degil.
7) Bununla birlikte teknik analiz hisse senetleri piyasasına kıyasla çok daha iyi çalışıyor, bu önemli avantaj. Ama oldukça gelişmiş olan ve 100 yıldan uzun tarihi olan hisse senedi piyasasının aksine kripto para piyasası çok yeni olduğu için dışarıdan manipülasyona müsait.
8) Balinaların keyfine göre piyasayı hareket ettirmesine çok müsait. Beklenmedik zamanlarda beklenmedik olayların olma sıklığı çok yüksek. Sürekli şok geliyor. Olmadık bir twitle pozisyonunuzun terste terste kalma ihtimali oldukça yüksek.
9) Unutmayın, kripto para piyasasında batma dediğimiz şey sadece oyunculuk tarafında olur. Kaldıraç kullanma, short ya da long pozisyon açma olayı bu tarafta olduğu için büyük kazançlar da burada, komple sermayeyi iki işlemde sıfırlama da bu tarafta.
10) Sağlam yükselen $hot gibi $btt gibi bir coin yakalayıp kaldiracli işlem yapıp birkaç binini günler içinde milyon dolarlara çıkaran arkadaşlar var. Ama tersi çok daha yaygın. Örnek: 4000 dolarınız var 4000 dolara mesela 1 $ETH aldınız fiyatı artacak diye düşündüğünüz için.
11) Sonradan ether fiyatı mesela 1500 dolara düştü. 2500 dolar zarardasınız, dışarıda acil bir ihtiyacınız yoksa satmak zorunda değilsiniz. İsterse bir ömür beklersiniz illa bir gün 4000 dolara geri döner, muhtemelen 14 bin dolara da gider.
12) Ama 4000 dolarla 10x kaldıraçlı 1 gün vadeli long pozisyon açtınız. Ether fiyatı ilk örnekte verdiğim gibi yüzde 62.5 düşüşle 1500 dolara da gelmesin hadi, mesela yüzde 5 düşüşle 3800’e gitti ertesi gün. Açtığınız pozisyon gereği 1 gün sonra 200*10=2000 dolar uçtu puff.
13) Bekletip yeniden toplama şansı da yok. Uçtu. Düşüş yüzde 10 olsa bütün paranız gitti iflas ettiniz. Benlik değil.

Yatırımcı olmayı tercih ettiyseniz sizin için iki tür hamle opsiyonu vardır: ya alırsınız ya da hiçbir şey yapmazsınız. Üçüncü bir opsiyon yok.
14) Fiyatının uygun olduğunu düşündüğünüz kripto parayı alırsınız, asla satmazsınız. Hiçbir zaman. Güvendiğiniz kriptonun ola ki fiyatı düştü daha fazla satın alırsınız, ya da almayıp beklersiniz. Kriptonuz yarı fiyatına da düşse hatta çeyrek fiyatına da düşse satmazsınız.
15) Hatta elinize biraz daha nakit geçmişse o kripto parayı ucuza bulmuşken portföyünüzdeki miktarı daha da artırırsınız. Hiçbir zaman panik yapmazsınız, gerek yok zaten. Yatırımcı olmak kolaydır da, sürekli fiyat takip etmenize gerek yoktur.
16) Tecrübe ettiğiniz ilk 1-2 büyük çöküşte karnınıza ağrı girebilir belki ama alışırsınız sıkıntı etmeyin. 3.‘den itibaren oldukça rahat karşılayacaksınız. Giden para illa dönüyor Hem de fazlasıyla. Bu konuda daha önce paylaştığım bir grafik vardı ona göz atın.
17) Bitcoinde her düşüşe karşı ortalama üç katı büyüklükte artış oldu bugüne kadar.

Unutmayın kripto paralar henüz gelişme aşamasında. Bu olgunlaşma gerçekleşene kadar uzun vadeli eğilim hep çok güçlü şekilde yukarı yönlü olacak.
18) Dışarıdan saçma sapan haberlerle ya da balinaların silkeleme operasyonlarıyla fiyatlar birkaç ayda bir ciddi düşüşler yaşayacak. Ama sonrasında çok daha büyük artışlar gelecek. Shitcoinlere para yatırmadıkça 1 ay, en kötü 1-2 yıl zararda kalma ihtimali var.
19) Ancak 4 yıl ve üzerinde çok ciddi kar edilmeyen tarihte hiçbir zaman dilimi yok.

Anlamsız, tamamen temelsiz yüzlerce binlerce coin var. Bunların birçoğunun isimleri de saçma sapan oluyor. O coinler tamamen sürü psikolojisi sayesinde 1000 kat artabilir.
20) Ancak bir noktada sıfırlanmaları kesin gibi bir şey. Siz siz olun bunlara çok prim vermeyin. Yani yine zarar atmak için az bir şey shitcoin alıp beklenebilir tabi ama toplam kriptopara portföyünüzün yüzde 5’ini geçmemesi iyi olur.
21) Kripto para yatırım portföyünde yüzde 15-20 bitcoin, bir o kadar ethereum, yüzde 5 shitcoin, yüzde 40 güçlü altcoinler ( $Ada, $Xrp , $Sol, $Dot, $Ltc, $Link, $Algo, $Matic, $Xlm, $Trx, $Ftm, $Xtz, $Cake, $Xmr, $Iota, $Neo, $Dash gibi), kalanıyla da gelecek vaat eden paralar
22) Metaverse coinleri mesela ( $Axs $Sand $Mana $Enj $ilv $rndr $mbox $atlas $alice $ghst gibi).

Unutmayın kripto para piyasasında boğa piyasası - ayı piyasası olmaz, sürekli boğa piyasası vardır. Arada yüzde 70-80’e varan düzeltmeler olur yüzde birkaç yüz artışların yanında.
23) Bu düzeltmeleri ayı piyasası olarak yorumlarsanız panik yapıp satar kaybedersiniz. Bu düzeltmelere ayı piyasası değil damping dönemleri diyor ve alım fırsatı olarak görüyorum. Bu düzeltme/çöküş dönemlerinde bitcoin yüzde 50 düşerken güçlü altcoinler yüzde 60-70 düşer.
24) Zayıf altcoinler ise yüzde 90-95 düşüp ezilir, cogu bir daha toparlanamazlar. Bu nedenle zayıf altcoin tutmamak gerekir diyorum. Güçlü altcoinler yüzde 70 düşüşten sonra piyasa yükseliş eğilimine geri döndüğünde öyle bir toparlanırlar ki.
25) Bu toparlanma sürecinde 3’e 5’e katlar o yüzde 70’lik acı tecrübenizi fazlasıyla telafi ederler.

Söyleyeceklerim şimdilik bu kadar. Teşekkürler.
Burada zincir kopmuş sanırım. 5 numaradan devam edebilirsiniz.
Ek) Unutmayın, 25-30 sene önce internet neyse bugün kripto para piyasası o. 30 sene önce internetin önemini anlayamayanlar çoğunluktaydı, eğlence gözüyle bakıyorlardı. Bugün geldiğimiz nokta belli.
Son bir not: Aldığınız kripto paraları ne idüğü belirsiz borsalarda ve yerel borsalarda tutmayın. Binance (tr değil global) gibi, FTX gibi, Kucoin gibi, Huobi gibi, Gate gibi borsaları tercih edin ya da soğuk cüzdan alıp ona aktarın, ya da kendi kontrolünüzdeki web cüzdanlara.
Her halving dönemi bir öncekinin en az 15 katına gitmiş fiyat. Bu sefer de 3-5 katına gitsin isterse.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Appajubi

Appajubi Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @Muratdurantr

24 Sep
1) Di Pasquale & Wheaton 4Q Modeli ile emlak piyasası nasıl incelenir? Detayına girmeyeceğim ancak basitçe şunları söyleyeyim: Barınma yani konut talebini nüfus, göç, nüfus yapısı, sosyo-ekonomik gelişmeler vs belirler. Konut arzı ise mevcut bina stoku tarafından belirlenir ve +
2) kısa vadede sabittir. Hali hazırda ne kadar boş ev varsa kiralar o derece düşük kalacaktır. Boş evlerin dolmasıyla kiralarda yükseliş beklenir. Barınma piyasasından (Space Market) işin varlık piyasası (Asset Market) tarafına gelirsek, bir yatırımcının elindeki alternatifleri+ Image
3) düşünelim. Tahvil, hisse ya da diğer riskli varlıklara yatırım yapabileceği gibi emlak yatırımı da yapabilir. Birinde faiz kazanırken diğerinde temettü ya da sermaye kazancı hedefler, emlakta da kira geliri elde eder. Kiraların ev fiyatlarına oranı (Cap Rate) eğer çok yüksek+
Read 17 tweets
15 Sep
1) Bulut hocamın yaptığı bu hesaplama özellikle kaliteli small cap hisselerin uzun (çok uzun) vadede yatırımcıların yüzünü güldürme potansiyelinin çok yüksek olduğunu gösteriyor. Şirket adına bile bakmadan tüm hisselere 100’er lira yatıran bugün dolar bazında parasını birkaç ++
2) katına çıkardığını gösteriyor. Piyasa değeriyle ters orantılı bir başlangıç yatırımı ise son 15 yıllık süreçte bizi daha da yüksek bir kazanca götürüyor (keşke yapsaymışız). Ben de bu noktadan yola çıkarak verilerine ulaştığım 300 küsür firmayı piyasa değeri, betası, ++
3) şerefiyesi, sektörü, karlılığı, ortalama işlem hacimleri, temettü verimi, bedelli sermaye artırma geçmişi (dilution), özkaynak durumu, halka açıklığı, borçluluk durumu, operasyonel kar büyümesi, geçmiş performansı, P/E, P/B, P/S gibi konularda skorladım. ++
Read 21 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(