I dagens debatt i riksdagen menar Per @bolund att en ny kärnkraftsreaktor kostar 200 mdr kronor. Det bygger på en felaktig analys av professor Lennart Söder vid KTH. Låt mig förklara!👇
I sin analys frångår prof. Söder gängse principer för hur kostnad för ny elproduktion brukar beräknas (sk LCOE). Att Söders ansatser är orimliga har jag beskrivit här: second-opinion.se/soder-har-fel-…
Den som orkar kan också läsa Söders slutreplik där han två gånger tar avstånd från siffran 200 mdr kronor:
"det var inte min siffra, inte heller från något av exemplen jag gav" second-opinion.se/replik-inte-al…
Men vad kostar ny kärnkraft då? Den som undrar får gärna studera en helt ny rapport från @energiforsk som beskriver kostnader för flera kraftslag för svenska förhållanden. energiforsk.se/program/el-fra…
Det finns ett stort och gediget arbete bakom denna rapport. Resultaten kanske kommer förvåna en del. Exempelvis konstateras att ny kärnkraft är jämförbar i kostnad med havsbaserad vindkraft.😮
Och då ska man komma ihåg att ny kärnkraft inte kräver utbyggt eller stärkt stamnät och inte heller kompletterande produktion för effektbalansering och stödtjänster. Båda kraftslagen kommer behövas, men viktigt att se till helheten av kostnader.
Om väderberoende kraft och planerbar kraft byggs ut i balans får man den lägsta systemkostnaden, dvs den kostnad som i slutändan hamnar på konsumentens elräkning.💡
Min vädjan till Per @bolund är att studera den här nya rapporten och sedan komma tillbaka till energidebatten med färska siffror, som dessutom avsändaren går i god för.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Välkommet att GD för @Energi_mynd Robert Andrén beskriver kärnkraftens betydelse för elprisets variation och att kärnkraften kommer vara "mycket viktig de kommande decennierna". Men han ger inte hela bilden och han motsägs av myndighetens egna rapporter.👇 dn.se/sverige/elgene…
Andrén berättar följande:
"Vi har visat i våra analyser att det går att ha ett helt förnybart elsystem till 2040. Kärnkraften är inte en nödvändighet på sikt."
Det han *inte* säger är att den analysen publicerades 2019 och bygger på en maximal elkonsumtion om endast 160 TWh.
Energiminister Farmanbar menar i radio att ny #kärnkraft är det dyraste kraftslaget och att det tar decennier att bygga. Det är en olycklig utgångspunkt när man bedömer framtidens möjligheter. Lyssna gärna på P4 Extra med @tittschultz idag (12/1) kl 13.17. sverigesradio.se/avsnitt/p4-ext…
Vidare menar Farmanbar att havsbaserad vindkraft kan komma på plats inom 1-2 år och att vindkraftens överskott kan säsonglagras från sommar till vinter i form av vätgas. Är dessa påståenden realistiska, @Vindkraft?
I så fall är väl alla problem lösta?
Jag får en känsla av att energiministern kraftigt överdriver både kärnkraftens byggtid och möjligheterna med vindkraft och vätgas. Energidebatten skulle må bättre av lite sans och balans. Man bävar inför valrörelsen.
I dagens riksdagsdebatt säger Per @bolund från @miljopartiet att det tar 20 år att bygga ny #kärnkraft, med hänvisning till reaktorbyggen i 🇫🇮, 🇫🇷 och 🇬🇧. Det är en förenklad bild avseende byggtid för ev ny kärnkraft i 🇸🇪, låt oss titta lite närmare på det.👇
Bygget av Olkiluoto-3 påbörjades den 12/8 2005 och beräknar vara färdigt i juni 2022. Det betyder 17 år. Det är lång tid, givetvis.
Bygget av Flamanville-3 påbörjades den 3/12 2007 och beräknar vara färdigt i Q2 2023. Det betyder 16 år. Det är också lång tid, givetvis. Men inte riktigt 20 år.
"Det ska vara fossilfri planerbar produktion, men exakt vilket kraftslag det är kan vi inte ha synpunkter på. Det kan vara #kärnkraft, men det kan också vara kraftvärme eller biogasturbiner, eller kanske vätgasturbiner i framtiden, säger Ulf Moberg." @svenskakraftnat
Men hur ska det gå till då?
"Elmarknaden behöver justeras så att det skapas incitament för den här typen av produktion", menar Ulf Moberg.
Det svenska kraftsystemet krymps för att driftsäkerheten ska kunna bibehållas. Det sker i ett läge då vi vill att kraftsystemet ska växa och möjliggöra en fördubblad elanvändning.
Per Wikström på @energiforetagen briljerar i pedagogik vid #Elmarknadsdagen.
Överföringsförmågan från norr till söder har en sjunkande trend sedan 2016.
Snitt 2 har minskat från 93% till 80% i medelvärde.
Snitt 4 har minskat från 91% till 70%.
Snitt 1 har minskat från 98% till 89%.
De sammanlagda elhandelsbegränsningarna till, från och inom Sverige har ökat med 90% sedan 2016, och med 30% bara sedan förra året. #elmarknadsdagen
Breakthrough! Sweden says in @EUCouncil that conditions for #nuclear power should be safeguarded in the #EUtaxonomy. Full quote below👇
"A significant fraction of the Swedish parliament has stated that all fossil free energy solutions, including nuclear, play an important part in achieving climate targets.
And that Sweden, together with other member states, actively should work to safeguard the conditions and future of nuclear power within the taxonomy."