Weet je waar ik behoefte aan heb, aan een uitleg van de maatregelen. Waarom kan ik wel gaan sporten. Maar niet naar een museum? Ik wil een uitleg waarom kunst en cultuur buitengesloten wordt als het versoepelingen betreft.
Ik wil geen uitleg waarom we dingen wel doen en mogen, maar waarom er zo selectief mee om wordt gegaan. Ik wil de overwegingen weten, omdat ik ze serieus niet begrijp. Waarom worden er grote groepen wel buitengesloten, wat is de risico-afweging.
Het is zo’n eenrichtingsverkeer. Besloten OMT vergadering, kabinet noemt wat versoepelingen, maar ik wil weten waarom er keuzes die ik niet begrijp worden gemaakt. Ik heb genoeg van punt-uit.
En ja ik noem nu de kunst- en cultuur die buitenspel gegaan wordt en dat is preken voor eigen parochie, maar waarom kan ik wel mijn twee tieners naar school sturen en KFC halen, maar niet naar een museum.
Waarom kun je wel met een afspraak mijn nagels laten doen, maar niet in een gereguleerde zaal naar een kunstwerk kijken. Hebben de afgebeelde personen Covid? Moeten ze een mondkapje om.
Moeten we Van Gogh boosteren om hem weer in het Van Goghmuseum kunnen gaan bekijken?
En mijn probleem is dat het allemaal zo selectief is en niet echt uit te leggen. Niemand mag sporten. Maar bij het Erasmus MC mag het personeel dat wel. Een festival mag niet doorgaan, maar kom niet aan de Formule 1. Ik snap steeds meer dat mensen gefrustreerd raken.
Het is een selectief beleid waar managers in MeanderMC een vaccinatie krijgen voordat de zorgmedewerkers die krijgen. Er is zo ongelooflijk veel onrecht aan het ontstaan en het is juist Covid die dat zichtbaar maakt.
Er gaat 1 miljard naar mislukte FieldLabs en in Groningen staan ze te bedelen, toeslagenaffaire-ouders wachten tot ze een ons wegen. En niemand legt iets uit, met als gevolg dat mensen zelf naar antwoorden zoeken.
Het is een voedingsbodem voor extremen. De frustratie wordt niet weggenomen en die borrelt, groeit en wordt continu gevoed, waardoor excessen ontstaan waar we schande van spreken. Maar die excessen liggen ten grondslag aan een veel groter probleem. Onrecht.
Onrecht en machteloosheid.
Ik snap dat dingen niet mogen en niet kunnen, maar ik wil een overweging weten, wat ligt er ten grondslag aan deze keuzes, wat zijn de risico’s als je culturele instellingen wel onder voorwaarden opengooit. Het lijkt nu zo arbitrair dat ik er niets mee kan.
Ik kan me zo voorstellen dat het voor de horeca ook zo voelt. Onderbouw met cijfers nu eens waarom welke keuzes worden gemaakt. Er ligt twee jaar aan data om uit te putten. Wie is waar besmet geraakt, ja Oostenrijk, dat weten we.
Maar als 95% van de theaterbezoekers besmet is geraakt begrijp ik dat je dan de theaters niet opengooit. Ik bedoel die data is toch vergaard?
Kortom onderbouw, leg uit, verklaar, maak een fucking journaal speciaal voor covid waar het kabinet open kaart speelt. Waarom deze keuzes, dit staat er te gebeuren. Informeer. Informeer en informeer.
Ik draag immers een gordel in de auto omdat -wanneer ik dat niet doe en een ongeluk krijg - ik door de vooruit vlieg. Oorzaak/Gevolg
Als we dit samen doen, zoals steeds geopperd wordt wil ik ook alles weten. Alles. Ik wil percentages en cijfers. Dat maakt het makkelijker iets te accepteren. Nu is het: ‘het mag niet’. Waarom niet? ‘Omdat ik het zeg’ ik bedoel kom, ik ben geen 5 meer.
En ik begrijp dat er maatregelen nodig zijn, heus. Ik weet en heb ervaren wat Covid voor ziekte is en er moet precair mee omgegaan worden. Ik sta voor een beleid, maar ik sta ook voor een gedegen en verklaarbaar beleid op basis van feiten en cijfers.
Ik hoor al twee jaar ‘de meeste besmettingen vinden thuis plaats’. Twee jaar aan data heeft niemand dat zinnetje weten te veranderen. Dan kun je toch geen weloverwogen keuzes maken, nee, dan wordt het dus arbitrair. Waar zit de meeste frustratie? Ok gooien we dat open.
En als er een goede reden is om bij versoepelingen de cultuur gesloten te houden, dan begrijp ik dat. Maar als die er niet is haken er wat dingen in elkaar. Het gebrek aan financiële steun voor ZZP-ers bijvoorbeeld, waarvan we weten dat er in de cultuur veel van zijn.
De woorden van De Jonge over ZZP-ers waren een paar weken geleden nog ‘er is genoeg tijd geweest om een andere baan te vinden’. Ik zou dat kunnen interpreteren als een hetze en kapotmaken van de cultuursector. 1 en 1 = 2 toch? En voila daar is al een complot.
Dat is wat het gebrek aan informatie kan doen. Het maakt je twijfelen en knaagt je bent machteloos omdat je niet bij de kennis kan omdat die niet gedeeld wordt.
En natuurlijk weten we niet alles van en over Covid. En natuurlijk mogen er fouten gemaakt worden, maar die fouten zijn om van te leren, niet om onbesproken te laten. De keuzes die gemaakt worden hebben impact op werkelijk iedereen. Onderbouw die keuzes en leg ze uit.
Dat is wat samen doen is.
En nu, nu lees ik dat de winkels niet op afspraak openen. Eerst worden de horeca en de cultuursector op de grond geworpen en vandaag trappen ze nog even na. Geen musea, geen klein kopje koffie, maar wel in de rij voor de Primark.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Bas Geeraets 🦉

Bas Geeraets 🦉 Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @AtelierGeeraets

11 Jan
Aalscholvers moeten dood omdat ze 'onze' vis eten.
Wolven moeten dood omdat ze onze schapen (en moeflons) doodmaken.
Spreeuwen moeten dood in Utrecht want ze zorgen voor overlast
Kippen worden geruimd omdat wij anders ziek worden.

Stel toch eens dat wij dieren waren.
Oh wacht.
Dat Aalscholvers zeggen, de mens eet onze vis, sterf
Dat Wolven zeggen, je claimt onze schapen, sterf
Dat spreeuwen zeggen, province Utrecht is overbevolkt en dat geeft overlast, sterf
Dat kippen zeggen, de mens heb Covid, preventief ruimen die hap.
Dat je tegen een aalscholver zegt, 'luister Vogel, wij hebben een quota dat wij aan vis mogen vangen, we hebben afgesproken dat we daar boven mogen zitten en dus is die vis van ons'.
Dat die vogel dan zegt,' is goed pik, sorry, ik dacht dat vis gewoon van iedereen was'.
Read 7 tweets
20 Oct 21
Ik kan vandaag alleen denken aan een meisje dat huilend in een auto, roept en roept ‘Mama, mama’ De auto rijdt weg van het ouderlijk huis. Ik voel het. En dat minimaal 1115 keer.

De levens die geruïneerd zijn, radeloze ouders die jarenlang niet gehoord zijn.

#1115kinderen
En steeds wanneer ik denk, dit is niet meer goed te praten. Nu zal er toch ingegrepen moeten worden, blijven de formatiegesprekken doorgaan. Dit land verandert niet. Dit is een land dat een wig drijft, een land van kansenongelijkheid, leugens en moedwillig mensen kapot maakt.
Gisteren zei @pietur dat dit een zaak is voor het internationale strafhof. En omdat ons hooggerechtshof gesteld heeft dat er niets strafbaars voor is gevallen, lijkt mij dat een optie. Een internationaal onderzoek, zonder binnenlandse inmenging met kans op belangenverstrengeling
Read 20 tweets
19 Oct 21
Ik maakte een voorstelling. Het zijn mussen in vlucht. Mag ik u hiermee terugnemen na de nazomer?

‘Tuinzicht op zondag’
Aquarel op papier
50 x 65 cm

Retweet is lief!
Ik ben zo blij dat dit werk voltooid is. Ik keek enorm uit naar het eindresultaat. Hij vliegt zo snel mogelijk naar het prachtige Haarlem.
Het leukste van deze werken vind ik dat ik dit bijna dagelijks in mijn tuin zie. Musjes eten rustig. Een houtduif scharrelt op de grond en schrikt zich de tyfus (meestal om niets) en dan schrikken die mussen dus ook.
Read 5 tweets
19 Oct 21
Deze nacht droomde ik dat Beethoven, Elise had willen huwen, maar dat Elise op haar beurt de eerste bladmuziek vond van wat later Für Elise zou heten. De titel boven het vel luidde ‘Furry Elise’ (incl. emoticon van een man met baard) en het huwelijk hierdoor niet doorging. >>
Het was deze eerste ruwe schets die de band tussen Haydn en Beethoven iets verbeterde. Beethoven werd, tijdens diens leerperiode bij Haydn, verweten woede in zijn muziek te hebben. Maar hier kon Haydn de humor wel van inzien.
De liefde tussen Haydn en Beethoven was echter van korte duur, toen Beethoven Haydn betrapte op het ontlokken van gepassioneerde aria’s tijdens horizontale wals bij zijn beoogde echtgenoten Elise.
Read 8 tweets
5 Oct 21
Nou, ik las erover. En toen dacht ik aan de ouders van de toeslagenaffaire, aan de mensen die geen woning kunnen vinden, aan de gedwongen daklozen, aan blackstone, jubeltonnen en belastingparadijzen en toen leek dit me niet nieuwswaardig.
Ik dacht na over het zichtbare falen van het neo-liberalisme, dalende peilingen van zittende partijen en ineens toch ruimte vinden voor een kabinet, ik dacht na over leugens, de complete wijk Skid Row, gezondheidsproblematiek, de Urgenda-uitspraak, stikstof.
Ik dacht na over de groeiende kloof tussen rijk en arm, over vooruitschuifpolitiek en ad-hoc regeren en concludeerde dat de VVD geen enkele visie heeft getoond, ik dacht na over bijensterfte, idioten met galgen, blind zijn voor eigen falen en verantwoordelijkheid.
Read 9 tweets
30 Sep 21
Ik vind iets van deze kop. En dat is niet per sé positief. Een draadje.

Deense kunstenaar levert leeg doek op, pakt 70.000 euro en noemt het 'kunst' rtlnieuws.nl/nieuws/buitenl…
De titel suggereert namelijk dat de kunstenaar in kwestie geen kunst zou maken, immers staat -kunst- geheel volgens de trend van Baudet tussen aanhalingstekens. Daarnaast is het bedrag dat genoemd wordt als clickbait in de titel.
Het stuk legt verder prima uit wat er gebeurd is. Maar de titel is stigmatiserend. Alsof alle kunstenaars ordinaire geldwolven zijn. Dat is dus niet zo, weet ik uit enige ervaring. De titel suggereert dat hier geen sprake is van kunst.
Read 13 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(