0)Konumuz %100 ve %99.9999... olasılık arasındaki devasa fark.
1)Bir sistemde %100 kesinlik sağlayan bir garanti yerine %99.9999... garantiyi hedeflemek yazılan algoritmada verimlilik anlamında devasa farklara sebep olabilir. Bu probabilistic garantilerin gücünden kaynaklanır.
2)Bu farkı cryptoda kullanan 2 güzel örnek

A)Avalanche Consensus
B)Zero Knowledge'lar

Peki bu aradaki ufacık fark pratikte neden devasa ölçek farkı oluşturuyor?
3)Probabilistic Proof'larda Sample alma kavramı vardır. Örneğin saymanız gereken 10 milyon oy ve belirlemeniz gereken bir kazanan var. 100 000 oyu rastgele seçtiniz ve saydınız. Kazananı belirlemek için diğer oyları da saymak size ne kadar yüzde kesinlik kazandıracak?
4)Tek bir Sample'da dahi ciddi miktarda fikriniz oluştu. Bu Sample'ları ise defalarca almaya devam ettiğinizde hata olasılığınız Exponential şekilde azalacaktır.

Hata ihtimalini 1/2^n gibi düşünebilirsiniz.
5)Avalanche Consensus'unu düşünelim. Her Node rastgele görüşünü almak istediği Node'ları belirliyor ve görüş istiyor. Bu işlemi her tekrarladığında eminlik seviyesi ciddi oranda artıyor.
6)Buna ek olarak Node'ların aldıkları Sample'ların diğer Node'ların eminliğine de katkıda bulunması Kar topu etkisi oluşturuyor, ismi de burdan geliyor. Kar topu büyüyüp Avalanche'a dönüşüyor.

Bu Probabilistic yapı ise Algoritma'nın ölçeklenmesine devasa katkıda bulunuyor.
7)Burda İnteraktif bir yapı da var aslında. Node'lar Random şekilde fikir isteyecekleri Node'ları seçiyor. Seçtikleri Node'lar da bu taleplere yanıt veriyor. Rastgele yanıt iste - yanıt al interaksiyonlarının farklı şekilleri de var. Bunlardan biri de bilgi ispatları.
8)Ben 10 000 kişilik bir okuldaki herkesin ismini bildiğimi iddia ediyorum. Bunu doğrulamak isteyen kişi bana rastgele kişilerin isimlerini soruyor ben de isimlerini bilerek bilgimi kanıtlıyorum. Kaç kişi de ikna olur ve bu neden 10 000 değil :)
9)Bu tarz ispatlara Interactive Proof denir. Bu Interactive Proof'larda kanıtlayan tarafın iddia ettiği şeyin doğruluğunu ispatlarken başka hiçbir bilgi açığa çıkarmamasına da Zero Knowledge deniyor, ardına henüz SNARK eklemedim ama dikkat ederseniz.
10)Bu tarz bir Proof yapısında karşıya bilgi sızdırmadan ispat yapabilmek için yapının bir Computational Complexity'ye dayanması gerekir. Mevcut bilgisayar mimarilerinin yetenekleri baz alınarak oluşturulan modellere Standard Model denir.
11)Bu modelde Kriptografide işimize yarayan bazı sınırlamalar bulunur. Discrete logarithm, factorization veya Eliptic Curve hesaplamaları gibi. Quantum Computing Standard Model'e uymadığı için bu varsayımlardan bazılarını bozuyor fakat hepsini değil.
12)ZK Interactive Proof sistemleri 80'lerde ortaya çıkmıştı. Bunların sıkıntısı ise ispat sırasında ortak bir randomlukta karar kılınamadığı için ispatlamak istediğin kişiyle etkileşime geçmen gerekiyor. Bir şeyi büyük bir topluluğa ispatlamak da imkansız hale geliyor.
13)Bu sebeple doğrulanabilir, manipüle edilemeyen ve herkesin güvenebileceği bir Random Oracle eklenebilirse bu Interactive olma durumundan kurtulunabilir. Zero Knowledge Interactive Proof'ların 3 yazarından olan Silvio Micali'nin bu alana ilgisi de bundan.
14)Silvio Micali sonrasında Algo"rand" deki Random'luğun da temelini oluşturacak doğrulanabilir Random'luk yapıları üzerinde çalıştı. VRF'nin de mucidi bu sebeple. Silvio bu Random'luğa sahip olduğumuz taktirde günümüzün NonInteractive yapılarına ulaşabileceğimizi 90'larda yazdı.
15)Bunun doğru şekilde nasıl yapılabileceği ise 2010'lu yıllara kadar gösterilemedi. Sonrasında farklı şekillerde de çözüldü ama yeterince detaya girdim bence.
16)Toparlarsak ZK-Snark'ların 3 temel yapısı bulunuyor
A)Yapısının küçük olmasını sağlayan Random Sampling yapısı
B)Güvenilir Randomluk
C)ZK olmak için dayandığı bir Computational Complexity
17)Non-Interactive'den kasıt da Sampling'deki ilişkinin tamamen ortadan kalkması demek değildir. Bu Sampling gerçekleşirken doğrulamayı yapanı dışardan aktif olarak yönlendirmemizin artık gerekmediğini anlatır. Sistem onu zaten doğru şekilde yönlendiriyor demektir.
18)Bu olayın nasıl uç noktalara vardığını farklı Zero Knowledge sistemleri anlatırken konuşuyoruz da burda dikkat çekmek istediğim taraf daha çok başladığı nokta.
19)Her şey 1:1 algoritmic karmaşıklığa sahip algoritmalara yol açan %100 kesinlikteki doğrulamalardan rastgele örnek toplayan ihtimale dayalı doğrulamaya geçmekle başladı.
20)Mesele 0.99:1 olduğu andan itibaren ise bir şeyi doğrulamak için oluşturduğun kanıt doğruladığın şeyden küçük hale gelmiş oldu. Bu neden bu kadar ölümcül bir fark oluşturuyor?
21)Çünkü oluşturduğun kanıtları da kendilerinden küçük başka bir kanıt ile doğrulayabiliyorsun. Yine benzer bir kar topu efekti oluştu.

1^n yapısında n ne olursa olsun sonuç 1'dir. Peki 0.9999^n yapısında n büyüdükçe sonuç ne olur?
22)
1 ve 0
Olmak ya da Olmamak
İşte %100 ile %99.99... arasındaki fark bu kadar büyüktür.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Ori

Ori Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @OrientusPrime

Jan 5,
Kriptopara'lar doğaya zarar veriyormuş da ondan karşılarmış. Yalan. Anca kendilerini kandırırlar bunlarla.

Dışarıdan bakanlar diyor ki bu Kripto'ya girenlerin hepsi zengin oldu. Bir şey yaptıkları da yoktu bunların. Aslında hak etmiyorlardı. Fakat ben kazanamadım.
Bu benim gerizekalılığımdan olamaz. Onlar haksız kazanç elde etmiştir. Ben de çok ahlaklı bir insan olduğum için bu haksız para kazanma olayına karşıyım. Ne kadar da fakir ama gururluyum(!) Enerji tüketimi, doğa vs olayları bu sözde ahlaklarına kılıf.
Kripto'dan ve ondan para kazananlardan nefret ediyorlar. Yanlışlarını düzelteceklerine yasaklansın istiyorlar. Adeta unutmak istedikleri kötü bir anı. Neden zamanında Kripto'ya girmedim diye kendi kendilerini yiyip bitiriyorlar.
Read 5 tweets
Dec 31, 2021
Ye’sin bulanık rûhunu zerk etmeye baktı;
Mel’un aşı bir nesli uyuşturdu, bıraktı!
«Devlet batacak! » çığlığı beyninde öter de,
Millette bekà hissi ezilmez mi ki? Nerde!
«Devlet batacak! » İşte bu öldürdü şebâbı;
Git yokla da bak, var mı kımıldanmaya tâbı?
Âfâkına yüklense de binlerce mehâlik,
Batmazdı bu devlet, «batacaktır! » demeyeydik.
Batmazdı, hayır batmadı, hem batmayacaktır;
Tek sen uluyan ye’si gebert, azmi uyandır.
Kâfî ona can vermeye bir nefha-i îman;
Davransın ümîdin, bu ne haybet, bu ne hirman?
Read 5 tweets
Dec 30, 2021
0)Yazdığım yazıları bir miktar toparlamak istiyorum. Belki gözünüzden kaçıp şimdi okumak isteyecekleriniz vardır. İyi okumalar
Read 33 tweets
Dec 27, 2021
0)Vergileri yükselttiğimiz zaman normalde ülkede kalmayı tercih edeceklerin %60'ı ülkeyi terk ediyor.

100 kişinin ülkeye sermaye sokması ve onlardan dolaylı vergi almak
vs
40 kişiden direkt %30 vergi + dolaylı vergi almak

Gerçekten vergiyi hakediyor olabilirsiniz. ImageImage
1)O %40 aslında vergiler altında eziliyor. Bunu sorun da etmiyor. O %40 bunu sorun etmediği için vergiler yükseliyor. Aslında ülkesinde kalmak isteyen %60 isyan edip ülkesini terk ediyor.
2)Her türlü parayı bulunca ülkeyi terk edeceklere girmiyorum zaten. Ülkenin çoğunluğu refah içinde olsa dahi ülkesinde yaşamak istemiyor.
Read 4 tweets
Dec 19, 2021
0)2021 yılının sonuna geliyoruz. Vatandaşı olması zor bir ülkede yaşıyoruz. Hergün sizi aşağıya çeken bu ortamda kim olduğunuza - hangi ülkede yaşadığınıza bakmayan, ayrımcılık yapmayan, her gün gelişen kripto para hareketi sığınılabilecek yegane limanlardan. Image
1)İnsanların bu hareketin ideolojisini de altyapısını da inşa edilen sistemlerin altında yatan mantığı da anlamasını istiyorum. Bu sebeple hep dolaylı işaret etmişimdir düşündüklerimi fakat bugün biraz daha net olmaya çalışacağım. Direkt problemler üzerinden ilerleyeceğim.
2)Öncelikle ekosistemlerden başlayalım. Mevcutta da zaten kullanılan, yüksek aktivite olan 4 merkeziyetsiz ekosistem mevcut.

A)Ethereum
B)Solana
C)Avalanche
D)Cosmos

Bu 4 ekosisteme 2022'de 5 yıllık geliştirme sürecini tamamlayan Polkadot katılacak.

E)Polkadot
Read 47 tweets
Dec 6, 2021
0)Geçmişi bir kenara bırakıp Vitalik'in bugün ne yazmış olduğuna bakarsak aslında yazdığı şeyler takipçilerim için yeni şeyler değil.

Sözün söyleyene göre ciddiye alınması bir realite. Bu sebeple bahsettiğim konuları bir de bu yazıda görelim.
vitalik.ca/general/2021/1…
1)2. bir staking katmanından bahsetmiş Vitalik. Daha önce bahsettiğim Prover - Verifier farkının anlaşılmasının etkisi görülüyor aslında. Bu 2. staking katmanının görevi Verify etmek yani tamamlanmış hesaplamayı doğrulamak.

2)Bu Verify işlemi de bu hesaplamayı yapmak kadar zor olmamalı demiştik. Bunu sağlamak için yazıda önerilen sistem checkpoint sistemi. Bu checkpoint sisteminden "A’dan Z’ye Blockchain Teknolojileri" yazımda Flow'u anlatırken bahsetmiştim. Böylece doğrulama işlemi paralelleşiyor.
Read 17 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(