Buraya kadar bir sorun yok. Fakat işler basın toplantısı sırasında Başkan Powell’in soruları yanıtlaması ile koptu.
⬇️
Bilmek mümkün değil ancak zannediyorum ki bilinçli bir şekilde, toplantının vitaminli kısmı buraya ayrılmıştı. Çünkü Başkan hemen her soruya şahince yanıtlar verdi. Yani enflasyonu aşağı çekmek isteyen biri gibi.⬇️
Toplantı öncesinde de böyle olması gerektiğini, bunun bir zorunluluk olduğunu paylaşmıştım.
Aslında Fed, enflasyonun önemli bölümünün bu yıl silineceğini düşünüyor. Keza pandemi etkileri ortadan kalkacak. Fakat faizleri artırmak zorunda olduğunu da biliyor.⬇️
Bu durumda hem faizleri artırmalı hem ciddi olmalı.
İronik fakat faizleri çok artırmadan enflasyonu düşürmenin yolu bu!
Yüksek enflasyon ortamında finansal koşulları sınırlı sıkılaştırmak ve yine de enflasyonu düşürmenin yegane yolu bu. Beklentileri ayarlamak.
Örneğin biz Türkiye’de yüksek enflasyon ortamında faizleri, faizi indirerek düşürmeye çalıştık. Ters tepti.⬇️
Fed ise tam tersini yapıyor.
Şimdi piyasa henüz faizler artmadan, hatta biraz da saçma bir şekilde varlık alımları ile 9 trilyon dolarlık bilanço tam şu an ve şu saniye büyümeye devam ederken...
Piyasa daha da sıkıl bir para politikasını fiyatlara yediriyor.⬇️
Dünden bugüne, 2022 için fiyatlanan toplam faiz artışı 25 baz puan daha arttı. Böylece 2022’de 5 faiz artışı bekleniyor. Başka ifade ile bu sene 125 baz puanlık faiz artışı artık fiyatlarda.⬇️
2 yıllık bono faizi %1,20’ye ulaştı. Ancak uzun kağıtlarda bu kadar sert bir faiz artışı yok. Getiri eğrisinin şekli değişiyor.
Bu ne demek?
Fed enflasyonu kontrol altına alabilir anlamına geliyor.
⬇️
Şimdi piyasa için 2 risk var.
1/Fed Mart ayında 50 baz puanlık faiz artışı ile perdeyi açabilir.
2/Sıkılaşmayı önden yüklemeli yapabilir.⬇️
İlkinin etkisi, belirsizliği artıracağı için çok yüksek olabilir. Fed bunu ister mi emin değilim. İkincisi ise kabul edilebilir.
Günün sonunda, yıl bittiğinde faizin en çok nerede olacağı iyi kötü fiyatlara girmiş durumda artık.
Endişelenecek çok az şey kaldı.⬇️
Elbette bunca faiz artışını hazmetmek kolay olmaz. Örneğin kripto varlıklar, hisse senetleri gibi sınıflarda volatilite yüksek olabilir.
Fakat faizlerin düşük seyri öyle ya da böyle sürüyor. Fed hala destekleyici. Bunca şahin mesajına rağmen.⬇️
Bu bakımdan emtia (altın, gümüş gibi değerli metaller hariç), gelişen piyasa varlıkları, Avrupa ve ABD hisse senetleri hala iyi birer yatırım olacaklar. Bonolar ise dünyadaki parasal sıkılaşmayı hissetmeye devam edecekler.⬇️
Sonraki engel zannederim bilanço küçülmesi sırasında çıkacak. 9 trilyon doları istediğimiz kadar dikkatli küçültelim, hazmı zor olacaktır. Hatta yıllar alacaktır. Bu bakımdan (Mayıs ayı gibi) bahar aylarına doğru bu konuyu da derinlemesine düşünmek gerek.⬇️
Powell’in ifade ettiği gibi ‘bu kalem herkes için yeni’. Üstünde çalışmak lazım.⬇️
Sonuç olarak, Fed istediği gibi şahin göründü. Piyasa Banka’nın sözüne binaen sıkılaşma beklentisini artırdı. Şeklinden ve temposundan emin değil. Riskli varlıklar şimdilik iyi huylu davranıyorlar.
İşler böyle giderse ilk sarsıntıyı atlattık denebilir.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Biliyorsunuz daha önce bir projenin “Scam” olup olmadığını anlayabilmeniz için Pancakeswap LP havuzuna nasıl bakarak kontrol edebileceğimize dair bir flood yayınlamıştım.
Bu flood'um da ise sizlere “Rug Pull” nedir onu anlatacağım tek tek. İki tane proje örneği vereceğim.
1⃣ Kripto para geliştiricilerinin paranın değerini yükselttikten sonra alım-satım işlemlerini durdurup, elde ettikleri parayla kaçtığı ve projeyi terk ettiği dolandırıcılık biçimine "rug pull" adı veriliyor.
2⃣ Lütfen bu konuyu daha iyi anlayabilmek için bir önceki floodumu "Likidite Havuzlarını Nasıl Kontrol Edebilirsiniz?" okumanızı tavsiye ederim.
Bugün sizlere dolandırıcıların kullandığı bir saldırı yöntemi olan #PHISHING hakkında bilgi vereceğim. Lütfen sonuna kadar dikkatli bir şekilde okuyunuz ve dersler çıkartınız.
Sloganımız neydi? "Önce Güvenlik Sonra Hareket"💪
1⃣ Phishing saldırıları genellikle kullanıcı isimleri, şifreler, kredi kartı bilgileri, ağ kimlik bilgileri gibi hassas ve gizli bilgilere ulaşmak amacıyla yapılan saldırılardır.
2⃣ Siber saldırganlar, telefon/e-posta yoluyla normal bir birey/kurum gibi görünerek mağdurları belirli eylemleri -zararlı bir bağlantıya/eke tıklamak gibi- gerçekleştirmeleri veya isteyerek gizli bilgileri açıklamaları için manipüle etmek üzere sosyal mühendisliği kullanırlar.
AKP, ‘vergi yok’ dedi: Kripto paraya devlet garantisi geleceği iddia edildi.
Kripto paralar hakkında açıklama yapan AKP'li kaynaklar, 'yüzde 40 vergi alınacak' iddialarını yalanlayarak, devlet garantisine işaret etti. Kaynaklara göre kripto paralara devlet güvencesi gelecek.
AKP, kripto paraya yasal çerçeve kazandıracak çalışma hakkında açıklama yaptı, Japonya ve ABD'nin bu alanda yaptığı regülasyonların incelendiğini belirten parti kurmayları, kripto paraya iki ayaklı yasal çerçeve oluşturulacağını belirtiyor.
Milliyet'ten Ayşegül Kahvecioğlu'nun haberine göre, AKP'li kaynaklar, "Bu iki ayağın ilki, yerel borsaların şeffaf, güvenli ve denetlenebilir hale getirilmesi ve orada işlem yapan kullanıcıların devlet tarafından korunması;
Bildiğiniz gibi daha önce Metamask güvenliği konusunda bir flood hazırlamıştım. Sizlerin bu konu hakkında tarafıma geri bildirimleri çok olumlu oldu. Sizlere değerli desteklerinizden dolayı teşekkür etmek için yararlı bir bilgi seli daha paylaşmak istedim. ⬇️
Bu floodum da sizlere bir ileri seviye olan “Dolandırıcı/Spam” Coin/Token lardan nasıl kurtuluruz ve “Cüznımıza gelen/giden coinleri/tokenları email ile bildirim olarak nasıl alabiliriz” bu konuyu anlatacağım.
Öncelikle Cüzdanımıza gelen/giden tokenları e-mail ile nasıl bildirim alabiliriz onu anlatacağım daha sonra Dolandırıcı/Scam coin ve tokenları işaretleyip cüzdandan kaldırabiliriz onu anlatacağım.
⚡️Kullandığınız cüzdanları (metamask, trustwallet vb.) nasıl güvende tutabileceğinize ve ne gibi önemler alabileceğinize ilişkin yazımı flood şeklinde sizlerle paylaşıyorum.
🔜Kısa zaman içerisinde de bu konuyla ilgili video yayınlayacağım.
(1) Cüzdan kurulumunda size 12 kelimeden oluşan bir anahtar (Secret Recovery Phrase) verilir. Bunu kimseyle paylaşmamalı; yapabiliyorsanız bir kağıda not alıp korunaklı şekilde saklamalısınız. Sanal ortamlarda bu bilgilerin yer almaması(cep telefonu, bilgisayar vb) çok önemlidir.
(2) Metamask’ın tekrar baştan kurulmasını gerektiren durumlar olabilir. Sürekli kullandığınız cüzdan adresini kaybetmemek için Özel Anahtar(Private Key) (Hesap Detayları> Özel Anahtarı Ver) bilgilerinizin de mutlaka bir yere(mümkünse harcopy-çıktı) olarak kaydedilmesi gerekiyor.