Monesti yritykset ovat valmiita tekemään strategisia uhrauksia suojellakseen asiakkaidensa hintavakautta.
Tällä kasvatetaan asiakaslojaaliutta sekä viedään markkinaosuuksia hintoja jatkuvasti muuttavilta kilpailijoilta.
6/🧵
Tarkastellaan hintamuutoksia yrityksen tuloslaskelman kautta muuttamalla inflaatio-oletuksia.
Tässä on yritys, jonka liikevaihto on 100, myyntikate 60 ja liikevoitto 20. Nämä luvut voisivat hyvin kuulua erinomaiselle yritykselle.
7/🧵
Koska CPI kuvastaa kuluttajahintoja, on syytä olettaa sen vaikuttavan liikevaihtoon. Koska hintojen nousu on laaja-alaista, oletetaan sen myös nostavan liiketoiminnan kuluja.
Koska PPI kuvastaa tuotannon kustannuksia, vaikuttaa se pääsääntöisesti myynnin suoriin kuluihin.
8/🧵
Nostetaan aluksi kuluttajahintaindeksi 3% tasolle.
Koska oletamme vaikutusta liikevaihtoon ja liiketoiminnan kuluihin, on tulos yhtiölle nettopositiivinen (nostaa liikevaihtoa kuluja enemmän).
Tämä edellyttää yhtiöltä hinnoitteluvoimaa – muuten asiakkaat lähtisivät.
9/🧵
On tietenkin epärealistista olettaa kuluttajahintojen nousua ilman tuottajahintojen nousua.
Mikäli toistamme taulukon lisäämällä 3% tuottajahintoihin, näemme hinnoitteluvoimaisen esimerkkiyhtiömme säilyttävän kannattavuutensa varsin mallikkaasti läpi vuosien.
10/🧵
Kaikki eivät kuitenkaan pysty nostamaan hintoja ilman vaikutuksia niiden kysyntään. Tätä kutsutaan nimellä hintaelastisuus, ”price elasticity”.
Matala elastisuus = hinta vaikuttaa vähäisesti kysyntään – ja toisinpäin. Esim. lääkkeitä ostetaan, vaikka niiden hinta nousisi.
11/🧵
Ohessa aikaisemmin käytetty esimerkki hinnoitteluvoimaisesta yhtiöstä, See’s Candies.
Nykyisin esim. Applea $AAPL pidetään erittäin hinnoitteluvoimaisena yhtiönä. iPhonen hinta voi nousta vuosi toisensa jälkeen kysynnän silti säilyessä vahvana.
Nyt käy ilmeisen selväksi, miksi keskuspankkiirien on tärkeä puuttua tilanteeseen: kovan inflaation vallitessa vuosia, erinomaistenkin yhtiöiden marginaalit katoavat nopeasti.
Tämä on tietenkin vain ääriesimerkki. Harjoitus ei kuitenkaan ole pelkästään teoreettinen.
16/🧵
Esimerkkiyhtiömme on hyvin samankaltainen kuin voiteluaineita valmistava WD-40 $WDFC, jonka pitkän aikavälin myyntikate on ollut noin 50% ja liikevoittomarginaali 20%.
Katsotaan seuraavaksi, kuinka inflaatio on iskenyt WD-40:een.
17/🧵
Tässä WD-40:n viimeisin osavuosikatsaus, josta havaittavissa läpikäymämme ilmiöt.
Esimerkki osoittaa, kuinka vallitsevalla inflaatiolla on suora vaikutus tiettyjen yhtiöiden tuloksentekokykyyn (WD-40:n osake vuodentakaisesta -35%).
Sijoittajalle näiden konseptien hallitseminen auttaa ymmärtämään nykytilannetta sekä mahdollisesti ennakoimaan tulevaa.
19/🧵
Jos katsomme vielä WD-40:n lukuja, näemme kuinka myynnin suorat kustannukset (COGS) ovat nätisti seuranneet vuosikausien ajan muutoksia tuottajahintaindeksissä (PPI).
Tämä ei tietenkään kosketa samoin kaikkia, mutta valmistavalle teollisuudelle tämä on pelin henki.
20/🧵
Monet muut ovat myös sivunneet aihetta.
Esimerkiksi Fundsmith-rahaston Terry Smith jakoi tämän esimerkin viimeisimmässä sijoittajakirjeessään osoittaakseen tuottajakustannusten nousun vaikutuksen erilaisiin yhtiöihin.
Samoin Warren Buffett kirjoitti 1970-luvun lopun korkean inflaation vuosina tämän Fortune-artikkelin nimeltä “How Inflation Swindles the Equity Investor”.
Lukusuositus Buffett-, inflaatio- tai markkinahistoriafaneille.
Jos kaipaat lisää talousaiheisia ketjuja suomeksi, kiitos jos laitat @hkeskiva seurantaan ja käyt tykkäämässä tai jakamassa ketjun ensimmäistä viestiä (alla).
Mikäli riittävästi kiinnostusta niin jatketaan näiden kääntämistä myös jatkossa! 😊
Aiempia ketjuja löytyy linkistä alla, aiheina ollut mm.
- Buffettin ostot
- marginaalituotot
- markkinoiden ylilyönnit
- pääomien allokointi
- erilaiset arvostusmetodit
...
I’ve known Aswath Damodaran is great, but this may well be the most entertaining investment lecture there is.
The whole 45min lecture on the WORST VALUATION MISTAKES AND HOW TO AVOID THEM is worth watching but summarizing best bits in this thread.
🫖
2/🧵
“It takes me 45 mins to get into any topic, so I thought I'd pick something very specific. I thought I'd talk about deferred taxes for 45 mins.
If you think I'm serious, you're sick.”
3/🧵
“Most people who claim to do valuation are not doing valuation. They're doing pricing.
Pick up an equity research report. What do you see? You see a company. You see a multiple. You see comparables. So much of what passes for valuation out there is pricing.”
Viime kerralla kävimme läpi yhtä kassavirtaan keskittyvää lempitunnuslukuani (OCF/CAPEX).
Ketjun jälkeen mieleen juolahti, että lähestymistapaa voi entisestäänkin parantaa. Se kohtelee nimittäin kasvuyhtiöitä epäreilusti. Katsotaan kansantajuisesti, mistä on kyse.
🫖
2/🧵
Edellinen ketjuni käsitteli siis yrityksen kassavirtaprofiilia ja sitä, kuinka se jakautuu liiketoiminnan ja investointien rahavirtaan.
Mikäli ketju on lukematta niin kannattaa ehdottomasti aloittaa siitä.
Sovelletaan edellisen ketjun esimerkkiä vuoteen 1982. Katsotaan nykyään uskomattoman hyvin menestyneen, mutta tuolloin vasta listautuneen The Home Depot’n lukuja.
Yhtiö oli tuolloin vahvassa yli 70% vuosikasvuvauhdissa ja uusia liikkeitä syntyi liukuhihnalta.
Sijoittaja tarvitsee tietoa. Ammattilaissijoittajien suosima Bloomberg-terminaali saattaa maksaa kuitenkin yli 20 000 euroa vuodessa, mikä tekee siitä aivan liian kalliin useimmille.
Siksi kerään tähän ketjuun kaikille ilmaisia tietolähteitä, joita käytän itsekin.
🫖
2/🧵
Nostetaan ensimmäisenä kotimarkkinoiden @inderes ja heidän kotisivuilta löytyvät yhtiötiedot erityisesti suomalaisista yhtiöistä.
Tuloslaskelmat, kannattavuusluvut, arvostuskertoimet ja paljon muuta. Ohessa tiedot esimerkkinä Nesteelle. inderes.fi/companies/Neste
3/🧵
@KoyfinCharts on yksi parhaista kansainvälisistä, ilmaisista yritystietopalveluista. Helppokäyttöinen ja laaja palvelu sisältää keskeisiä tietoja myös pohjoismaisista yrityksistä, kuten suomalaisesta @valmetir, jonka tuloslaskelman lukuja ohessa.
Katsotaan tällä kertaa tarkemmin yhtä mieluisimmistani tunnusluvuista, johon en ole törmännyt juurikaan muualla.
Käydään tässä ketjussa läpi, miksi kassavirtojen suhteella on sijoittajalle väliä ja miten se liittyy maailman parhaisiin yhtiöihin.
🫖
2/🧵
Heti kättelyssä tärkeä selventää, että mikään yksittäinen tunnusluku ei kerro sijoituskohteen hyvyyttä tai huonoutta.
Samoin harjoitus on yksinkertaistus ja yksityiskohdilla voi halutessaan kikkailla mielin määrin. Pysyttelemme nyt kuitenkin mahdollisimman helpossa.
3/🧵
Ajatellaan kaksi yhtiötä, joilla molemmilla on sama 100 MEUR vapaa kassavirta. Molemmat yhtiöt arvotetaan viisitoistakertaisesti vapaan kassavirran verran eli molempien hinta 1 500 MEUR.
- Fed is going to reimpose its power, rates are going to go down, everything is going to go back to the way it was
- mean reversion to the last 10 years"